• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

DRAFT Hoe schrijf ik een goed artikel – deel 2

In mijn artikel Hoe schrijf ik een goed artikel, gaf ik tips en punten om rekening mee te houden als je een goed artikel wil schrijven. Een van de tips die ik meegaf, was alles wat je te zeggen hebt, proberen op te splitsen. Daarom ga ik in dit tweede deel verder.

De grap is, ik had helemaal uitgedacht wat ik dit artikel zou vertellen. Echter, ik merkte dat het onbedoeld een spelling- en grammaticales aan het worden was. Een goed artikel schrijven is meer dan dat; het is een combinatie tussen taal, spelling en schrijfstijl. Hoe je de boodschap zo krachtig mogelijk overbrengt. Het is veelal een kunst van weten welke informatie je deelt en welke informatie je weg laat. Schrijven is schrappen, wordt vaak gezegd.

Echter, omdat ik een deel 2 heb beloofd, zal ik in dit artikel toch nog wat spelling en stijl tips geven.

Rest van het artikel hier

Actie

Denk je naar aanleiding van deze tips: Nou dit is toch wel lastig hoor, ik  heb liever dat iemand mij dit werk uit handen neemt? Dan kun je me benaderen om je teksten na te kijken, te redigeren of te schrijven. Neem contact op via….

Stijl

Op het gebied van schrijven, heeft stijl veel te maken met hoe je een artikel schrijft. Wissel je voldoende af met woorden? Kloppen de werkwoorden bij de onderwerpen of de persoonsvormen? Zijn er overwegend actieve zinnen ten opzichte van lijdende zinnen?

Een artikel leest het prettigst wanneer je de woorden in een bepaalde flow laat voorbijkomen. Dit is nogal lastig uit te leggen, maar ik zal proberen mee te geven wat ik bedoel.

 

Onder stijl valt een aantal punten, namelijk:

  • Actief schrijven
  • Zinlengte
  • Woorden herhalen
  • Dubbelop
  • Verkeerde vervoeging
  •  

Verkeerde vervoeging

“Toch zie je ook wel dat niet iedereen doorzet, terwijl ze het wel weten.”

Dit soort fouten zie ik vaak en in spreektaal is het gebruikelijk om zo te praten. Maar officieel klopt dit niet. Het onderwerp is ‘iedereen’. Iedereen is enkelvoud. Grammaticaal klopt het dus niet dat in de bijzin verwezen wordt naar ‘ze’, meervoud. De correcte term is dus; “terwijl iedereen het wel weet”. Hetzelfde geldt voor woorden als ‘aantal’ en ‘procent’.

‘Een aantal mensen is weleens nerveus’. Het onderwerp is ‘aantal’, niet ‘mensen’. En omdat ‘aantal’ enkelvoud is, is de werkwoordsvervoeging ‘is’. ‘Mensen’ is in deze zin het lijdend voorwerp. Taaltechnisch kun je het werkwoord niet vervoegen bij het lijdend voorwerp.

Actief schrijven

Er bestaat zoiets als actief en passief schrijven. Actief schrijven is bijvoorbeeld:

‘De conducteur bestuurt de tram’.

Passief is:

‘De tram wordt bestuurd’ of ‘het besturen van de tram’.

Passief schrijven (of lijdend) vind je vaak in officiële stukken zoals scripties, rapporten of documenten met belangrijke informatie. In blogteksten, mag je wat informeler en rechtstreeks tegen de lezer praten. Dit leest lekkerder weg en voorkomt dat de lezer je zinnen een aantal keer opnieuw moet lezen. In andere woorden” Als je een pakkend artikel wil schrijven, dient passieve schrijfstijl zoveel mogelijk vermeden te worden* (zie je wat ik hier doe? ;-)). Af en toe is natuurlijk niet erg, maar als het te veel voorkomt, leest het al snel minder prettig en levert het eventueel verwarring op bij de lezer.

*Een actieve versie is: “dien je passieve schrijfstijl zoveel mogelijk te vermijden”.

Te lange zinnen
Soms kom je van die zinnen tegen die maar de hele tijd doorgaan waarbij je geen enkele rust ondervindt omdat alle zinnen en verhalen aan elkaar geplakt worden en er geen komma’s of andere leestekens worden gebruikt waardoor je op den duur het overzicht verliest en het verhaal mogelijk niet meer kan volgen en de rode draad kwijtraakt omdat de zinnen niet zijn opgesplitst en er geen gebruik wordt gemaakt van leestekens en dat is gewoon niet fijn en ontzettend onoverzichtelijk.

Leest bovenstaande zin (ja, dat is één zin!) prettig weg? Ik denk het niet, want alle zinnen zijn aan elkaar geplakt. Bovenstaand verhaal is nog een simpele tekst, maar je kunt je voorstellen dat het nóg moeilijker te volgen wordt wanneer je een wat complexer verhaal leest. Het is beter om de rust en het overzicht te bewaren door met komma’s te werken en door zinnen op te splitsen.

Woorden herhalen

Elke zin beginnen met hetzelfde woord, leest niet lekker weg. Bijvoorbeeld:

“Mijn naam is Rowan. Ik ben schrijfster. Tevens ben ik dichter. Tevens kan ik zingen. Tevens doe ik aan atletiek”.

Een betere manier zou zijn: Mij naam is Rowan. Ik ben schrijfster, dichter en ik houd van zingen. Tevens doe ik aan atletiek.

Taalweetjes

‘Tevens’ en ‘ook’ betekenen hetzelfde. Wanneer men schrijft of zegt ‘tevens ook’ zegt men dus eigenlijk hetzelfde. Niet doen dus.

Overnieuw of op?

In het dagelijks Nederlands taalgebruik hoor je dit vaak. Maar eigenlijk klopt het niet. Je doet iets opnieuw of over, niet overnieuw. Dat is een samentrekking van twee verschillende dingen.

Iets kost duur

Als mensen dit soort fouten maken, gaan mijn nekharen overeind staan. Het is hetzelfde verhaal als opnieuw en over. Iets is duur of kost veel. Maar het kan niet duur kosten. Dat noemen we een contaminatie (samenvoeging).

Me, mijn, je, jou, jouw

Ik realiseer me of ik besef…

Het werkwoord realiseren is wederkerig. Dit betekent dat men zich iets realiseert. Ik realiseer me dat. Het werkwoord beseffen is niet wederkerig. Je hoeft daar niet te zeggen ‘ik besef me’. Nee, ik besef volstaat.

Consistentie

Vaak zie ik dat mensen willekeurige woorden met een Hoofdletter schrijven. Ik als lezer vind dit vaak irritant omdat het afleidt. Het is ook niet altijd duidelijk of je bepaalde functies nou wel of niet met een hoofdletter schrijft. Maar één ding is wel zeker raadzaam; wees consistent in je uitingen. Als je Bouwvakker met een hoofdletter schrijft, blijf dit dan in de hele tekst doen.

Namen en landen zijn altijd met een hoofdletter.