• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Drie tips voor zakendoen met Curaçao

De afgelopen tijd zien we vraag stijgen om zaken te doen met Curaçao. Via Facebook  hebben we verschillende campagnes lopen waar geïnteresseerden hun contactgegevens kunnen achterlaten. In een tijdsbestek van negen dagen hebben al meer dan 100 mensen hun contactgegevens achtergelaten voor meer informatie. De aanmeldingen komen uit Nederland, België, Bonaire en Suriname.

 

Wanneer geïnteresseerden hun gegevens achterlaten, is het ons beleid om hen te bellen, wat wegens het tijdsverschil soms nogal een uitdaging kan zijn. In het afgelopen jaar heb ik meer dan 200 mensen gebeld en geanalyseerd waar Curaçaose bedrijven naar kijken voordat ze met buitenlanders zakendoen. In dit artikel deel ik drie tips.

 

Kennis van het land
Vaak hoor ik van ondernemers dat ze hebben vernomen dat er op Curaçao ook Nederlands wordt gesproken, dus gaan ze ervan uit dat het an easy job wordt.  Nederlands is inderdaad één van de voertalen, maar wij adviseren mensen om zich daadwerkelijk te verdiepen in de Curaçaose cultuur. Leer een aantal woorden in het  Papiaments om een gesprek te openen, weet het verschil tussen Caribisch Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk en ook de cultuur (van zakendoen) leren begrijpen is ontzettend belangrijk. 

Website
Opvallend is dat er veel bedrijven zijn die willen internationaliseren zonder website. Het is niet onmogelijk, maar de persoon waar u mee in contact wilt komen zal jou en jouw bedrijf als eerste opzoeken alvorens hij of zij besluit je uit te nodigen. Als je weinig tot geen informatie op het internet hebt staan, kan men ervan uitgaan dat je bedrijf niet sterk genoeg is om internationaal zaken te kunnen doen. Een goede website met duidelijke informatie van uw dienst of product, foto’s, video's en voldoende positieve aanbevelingen kunnen ervoor zorgen dat uw kansen op Curaçao worden vergroot. 

Referentie
Laatst belde ik iemand op die interesse toonde voor onze handelsmissie. Helaas heb ik mij alleen kunnen voorstellen, want voordat ik een vraag kon stellen, gaf de persoon aan dat onze organisatie en activiteiten eerst moeten worden nagetrokken. Omdat wij zakendoen met verschillende landen en daar nog geen permanente vertegenwoordiger hebben, zijn wij ons ervan bewust dat men sceptisch kan zijn. Dat is de reden dat wij samenwerkingen aangaan met gerenommeerde organisaties zoals Ambassades, PwC, de Vertegenwoordiging van Nederland in Curaçao en nog een aantal partijen. Door je te associëren met sterke merken of organisaties kan men ervan uitgaan dat je kwaliteit levert, want deze organisaties werken niet met iedereen samen. Daarnaast interviewen wij onze klanten ook middels en publiceren wij deze op onze website in de vorm van een artikel of een video. Dit zorgt ervoor dat wij voldoende materiaal hebben om te delen als men vraagt om referenties.

 

Meer informatie
Op 9 februari in Suriname en 21 februari in Nederland geef ik nog meer praktische tools om ervoor te zorgen dat het gemakkelijker wordt om een interessante partner, klant of opdrachtgever te vinden op Curaçao aan de hand van de vele tips die ondernemers met ons hebben gedeeld en hoe wij een sterk netwerk hebben opgebouwd. Bezoek onze eventpagina voor meer informatie.