• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Dubbelspel: de literaire klassieker die Curaçao wereldwijd op de kaart zet

 

 

 

Aanstaande vrijdag, 28 juni, draait ‘Dubbelspel’ in het filmhuis van De Nieuwe Bibliotheek in Almere. Tijdens het International Film Festival Rotterdam ging de literaire klassieker al eerder in première dit jaar. Middels dit artikel dragen we bij aan de promotie van een stukje Curaçaose geschiedenis, die mooi in een literaire bestseller werd omschreven. Waar gaat de film over?

 

Beelden spreken meer dan woorden:

Het boek
In 1973 schrijft Frank Martinus Arion deze bestseller. In 2006 stond deze roman in Nederland in de belangstelling omdat het gekozen was als titel van het evenement ‘Nederland Leest’ met als gevolg dat er 575.000 exemplaren werden gedrukt die bij bibliotheken aan leden gratis werden uitgedeeld als speerpunt van de CPNB-campagne. Ook werd een gebonden editie tegen gereduceerd tarief in de boekhandel aangeboden.

De actie leidde tot een massale run op de bibliotheken om een exemplaar te bemachtigen, daarom werd al na een week besloten een extra oplage van 150.000 stuks bij te drukken. Uiteindelijk zijn er in een periode van enkele weken 700.000 exemplaren bij de bibliotheken uitgereikt. In 1973 was het boek meteen een groot succes. Arion kreeg er destijds de Van der Hoogtprijs voor.

Het verhaal
De roman beschrijft een dominospel zondagmiddag op Curaçao. ‘’Domino is een gevaarlijk spel: het is aan een dominotoernooi te danken dat de Hollanders in 1625 het onneembaar geachte fort 'El Moro' op Puerto Rico op de Spanjaarden wisten te veroveren". Het gevaarlijke spel in het boek is dat twee van de vier spelers vreemdgaan met de partners van andere spelers. Het boek leest als een spannend verhaal en heeft een diepere laag die klassenverschillen in de Antilliaanse maatschappij beschrijft.

 

De film
Na een afwezigheid van tientallen jaren keert de in Europa succesvolle dokter Ostrik Fiel terug naar zijn geboorteplaats Curaçao. Het bezoek herinnert hem aan veertig jaar eerder, toen een ogenschijnlijk onschuldig dominospel dramatische gevolgen had voor alle betrokkenen: ambitieuze, kleurrijke mannen en hun wilskrachtige echtgenotes die een leven op probeerden te bouwen op het zinderende eiland, te midden van verbroken tradities, intriges en pijnlijk verraad.

 

Actie!
Kaarten zijn verkrijgbaar aan de klantenbalies in de nieuwe bibliotheek of direct via de website. Klik hier