• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

E-commerce opent deuren voor internationale handel (deel 1)

Bron: Emerce

Landen als Brazilië, China en India groeien als kool. Met name de mogelijkheden voor de welgestelde middenklasse nemen snel toe. Consumenten aldaar zoeken steeds vaker buiten de eigen landsgrenzen naar aanbieders van kleding, elektronica en andere luxe goederen. Maar wat zijn de kenmerken van deze ontwikkelingen en hoe kan een winkelier hierop inspelen?           

De ontwikkeling blijkt twee kanten op te werken. Tot het jaar 2010 bestond de internationale handel binnen e-commerce met name uit Amerikanen en Europeanen die goederen van elkaar afnamen. Nu neemt ook de afname in eerder genoemde snel groeiende landen toe. Vanuit de landen waar veel productie plaatsvindt wordt er door distributeurs direct aan de consument geleverd. 
                                                                 
De internationale markt van e-commerce                        
Nielsen presenteerde onlangs in samenwerking met betalingsverwerker PayPal de resultaten van een onderzoek naar het internationale winkelen. Meer dan zesduizend consumenten uit de VS, UK, Duitsland, Brazilië, China en Australië werd gevraagd naar de ervaringen. Het overgrote deel van de handel vond plaats in de categorie van kleding, schoenen en accessoires. Brazilianen zochten met name naar computer hardware. Volgens het onderzoeksbureau gaat het verkopen over de grenzen sterk toenemen. Voorspeld wordt dat het nog dit jaar zestien procent van de totale wereldwijde online verkopen gaat bedragen. Op dit moment zijn vooral de VS, UK, China en Hongkong populaire landen om te winkelen.                                                                             

Starten met internationale handel                                                                      
Rapporten als deze wijzen je op de te verwachten groei en commerciële mogelijkheden van internationale handel. Met name voor veel kleinere winkeliers kunnen het daadwerkelijk verschepen en voortvloeiende risico’s net een brug te ver zijn. Met de volgende tips kun je op weg worden geholpen in het internationaal versturen van producten.                                                                  

Kies de producten zorgvuldig                                                                 
Niet ieder product leent zich voor internationale verzending. Zo kan een leverancier van relatief grote producten, zeg bijvoorbeeld meubels, voor enkele tientallen euro’s een product verzenden. Moet een order aan de andere kant van de oceaan worden bezorgd dan kan dit aanzienlijk hoger uitvallen. Probeer de focus te leggen op kleine, lichte en makkelijk te verzenden producten.

Betaling             
Om meerdere redenen niet geheel verrassend, maar PayPal blijkt veruit de meest populaire wijze van online betalen. Lokaal zijn er uiteraard nog extra opties aanwezig. Zo biedt Alibaba aan op te treden als tussenpersoon en houdt de betaling vast tot de ontvangende partij volledig tevreden is. Ongeveer de helft van de Chinese transacties verloopt al via de dienst genaamd Alipay.        

Deze punten vormen de basis voor internationaal ondernemen met e-commerce. In deel 2 gaan we dieper in op zaken die je moet regelen in het land waar je handel gaat drijven.