• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

E-commerce opent deuren voor internationale handel (deel 2)

Met het voorgaande in gedachten kan het verstandig zijn voorzichtig te experimenteren. Zo kan het een goede leerschool zijn om eerst enkele buurlanden te proberen voordat een land aan de andere kant van de wereld een interessante optie wordt. Breidt je focus langzaamaan uit. Zeven op de tien consumenten hebben een gemiddeld tot hoog inkomen en het overgrote deel is tussen de vijfendertig en vierenvijftig jaar oud. Brazilianen en Chinezen wijken hierin iets af, de meest shoppers zijn jonger dan dertig jaar. Voor met name de Chinese consument is het consumentenrecht en bescherming een belangrijk aspect. Ze zijn op hun hoede voor producten van lage kwaliteit zoals ze deze vaak in eigen land tegenkomen.               

Kenmerken van de shopper                                    
De toename van het aantal smartphones heeft voor een groot deel bijgedragen aan deze internationale ontwikkeling. Hoewel veel consumenten het zich nog niet kunnen veroorloven een computer aan te schaffen bezitten ze wel allemaal een telefoon met toegang tot het internet. Meer dan een derde van alle handel over de grenzen is al afkomstig van de telefoon. Met name in China is dit overduidelijk. Dit jaar al werd de helft van alle aankopen over de grenzen gedaan met de smartphone. Een eerste stap in het land van de rijzende zon lijkt veilig gezet te kunnen worden via het online platform Alibaba. Met de groei van de middenklasse heeft het voormalige B2B-platform twee nieuwe takken toegevoegd. Taobao, te vergelijken met eBay, richt zich op de C2C-markt en Tmall dat zowel kleine als grote merken in contact brengt met consumenten. Laatstgenoemde is leidend in deze markt met een marktaandeel van meer dan vijftig procent. Vele merken hebben al gebruikgemaakt van dit platform.   

Ken de kosten                                                                
Het versturen van een t-shirt aan een consument in Groningen is betrekkelijk eenvoudig en de kosten zijn helder. Wil je ditzelfde shirt versturen aan een Mexicaan dan zul je al gauw tegen een set aan bijkomende kosten, invoerrechten etc. aanlopen. Wees er zeker van dat het kostenplaatje duidelijk is voordat de order wordt verzonden. Wordt de ontvanger getrakteerd op een naheffing dan is het mogelijk dat deze de zending weigert. Alle kosten komen uiteindelijk op het bord van de winkelier.           

Ken de lokale regelgeving                                                                       
Het voorbeeld luidt dat het in Vietnam illegaal zou zijn kalenders te importeren voor commerciële doeleinden. Het toesturen van meer dan honderd van deze producten wordt als een misdaad gezien. Waarheid of niet, het niet kennen van regelgeving kan je duur komen te staan. Internationale verzending kan gecompliceerd zijn. De verschillende logistieke spelers bieden vaak tools die informatie verschaffen of kunnen worden gekoppeld aan de eigen e-commerceomgeving.

Zet een fulfillmentpartner in                                                                 
Kijk naar de mogelijkheden van een specialist op het gebied van fulfilment. Zij kunnen veelal de internationale levering uit handen nemen. Tegen betaling verzorgen zij voorraadbeheer, labeling, verzending en het monitoren van regelgeving. Een fulfilmentpartner heeft mogelijk internationale warehouses waarmee de levering sneller kan plaatsvinden dan vanuit eigen land.

Gerelateerd: E-commerce opent deuren voor internationale handel (deel 2)