• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Economische kansen op Aruba

Afgelopen september waren Pascal en ik voor het eerst samen op Aruba om de kansen en mogelijkheden van het eiland te ontdekken. Dat doen wij vaker alvorens wij een handelsmissie organiseren zodat we het land, maar met name het lokale bedrijfsleven beter kunnen leren kennen. Onlangs kwam ik een rapport tegen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(RVO) over de economische kansen op Aruba. Bent u ook nieuwsgierig naar de economische kansen voor uw bedrijf op Aruba?

Aruba diversifieert 
De Arubaanse economie diversifieert. Naast het succesvolle vijfsterrentoerisme worden nieuwe sectoren tot ontwikkeling gebracht. Met name op het gebied van duurzaamheid wordt er de focus gelegd. De noodzaak om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen dwingen hiertoe.

De ideale omstandigheden die zon, wind en zeewater (voor koeling) bieden worden ten volle benut.  Daarnaast wordt het toerisme kwalitatief steeds verder uitgebouwd en wordt gefocust op logistiek en hightech in het algemeen.

Daarbij gaat Aruba niet over één nacht ijs. Ernst & Young heeft een diepgravend onderzoek gedaan naar Aruba als toegangspoort tot de regio. Uit dit onderzoek blijkt de enorme potentie van markten in nabijgelegen landen zoals Colombia, Panama, het noordelijk deel van Brazilië, en de vele Caribische eilanden.

Onder bepaalde omstandigheden is Aruba een uitstekende toegangspoort naar die landen, gelet op de meertaligheid van de lokale bevolking, naast de mogelijkheden die de eigen markt te bieden heeft. In de regio worden  'duurzame' oplossingen gezocht voor de landbouw, energie en mijnbouw, infrastructuur, watermanagement, logistiek en toerisme. De focus op energie, toerisme, logistiek en hightech wordt in dit rapport bevestigd.  

Voor bedrijven zijn er vele mogelijkheden om Aruba als vestigingsplaats te gebruiken voor het bedienen van de regio.

De business case 
Voor het verdienmodel is de thuismarkt op Aruba van belang. Ongeveer 115.000 inwoners, met een gemiddeld inkomen dat het op een na hoogste is van het Caribisch gebied, zijn niet te verwaarlozen. Verder zijn er jaarlijks ca. 1 miljoen verblijfstoeristen en bijna 800.000 cruisetoeristen. High-end van de markt. 

De Arubaanse markt is aantrekkelijk en koopkrachtig. Een vestiging van uw bedrijf kan bijvoorbeel dienen als marketing- en saleskantoor voor de regio, met de daarbij geldende fiscale voordelen.

Een samenvatting waarom Aruba interessant kan zijn:

– De stabiliteit en rechtszekerheid van het Koninkrijk der Nederlanden
– Goed Nederlandstalig onderwijs op alle niveaus en daarnaast een International School
– Hoog opgeleide, meertalige, bevolking
– Kennis van en contacten in de regio
– Uitstekende woonomstandigheden: ruimte, veilig, aantrekkelijk klimaat
– Goede zakelijke en fysieke infrastructuur
– Uitstekende vliegverbindingen richting Latijns-, Noord Amerika en Europa

Wilt u zelf de kansen en mogelijkheden van Aruba ontdekken? Neem dan deel aan onze masterclass of  handelsmissie in maart 2019. Klik op de flyer voor meer informatie.