• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

‘Een combinatie van drie elementen werpt haar vruchten af voor ondernemers in Suriname’

(R)emigreren is niet makkelijk en al helemaal niet als je in het land ook nog een bedrijf opzet. Sommige mensen houden van grote uitdagingen en Sharon Wouter is daar één van. Met twee bedrijven en een grote passie om in dienst te staan van anderen timmert zij flink aan de weg in Suriname.

Sharon Wouter

Mijn naam is Sharon Wouter, 40 jaar. Ik ben sinds 2009 geremigreerd van Nederland naar Suriname. In eerste instantie om te genieten van het prachtige Suriname en om tevens mijn eigen bedrijf te starten. Momenteel run ik 2 bedrijven nl: The Guide Suriname (training, coaching & consultancy) en Surinam Facilities & Services. Beide bedrijven zijn voortgevloeid uit mijn passie om in dienst te staan van anderen. Ik breng mijn kennis en ervaringen over op de Surinamer en ik help ze ook aan het vinden van een passende baan.

Doorzettingsvermogen

In Suriname is het niet altijd even makkelijk om je product/concept op de markt te brengen en hierin succesvol te blijven. Het vergt een groot doorzetting- en inlevingsvermogen, waarbij geduld een hele schone zaak is. Een combinatie van deze 3 elementen werpen hun vruchten af voor ondernemers in Suriname.

Positieve- en negatieve ervaringen

Als ondernemer heb je veel leuke en positieve ervaringen, maar zoals met alles zijn er ook negatieve aspecten aan het ondernemen in Suriname. De drive bij de Surinamer is zeer zeker aanwezig. Ze zijn klaar om zich verder te ontwikkelingen en te ontplooien. Echter gaan heel veel zaken gemoeid met een bepaalde "traagheid" en afwachtendheid. Als je de westerse snelheid en actieve houding gewend bent is het aanpassen geblazen. Daarentegen heeft iedere negativiteit een positieve aanhanger. We leven en wonen in Suriname, dus ik pas me aan, aan het tropisch klimaat, waar rennen en sprinten niet heerst. Alles wordt met een rustig kalm gebaar uitgevoerd en dat blijkt achteraf gezien de manier om dichtbij de Surinamer te komen.

Inzetten voor Suriname

Ik roep iedere ondernemer op om zich in te zetten voor Suriname. Zodat Suriname als een waardige concurrent op de kaart gezet kan worden ten opzichte van andere landen. Suriname en de Surinamer is klaar voor vernieuwing, verandering en ontwikkeling. Investeer in de Surinamer, want ook zij bezitten de capaciteiten die benodigd zijn in de huidige economie. Het is aan ons om dit tot uiting te laten komen.

"Dreams don't work, unless you Do"

Lees het boek van Ester Zoetmulder voor meer tips over emigreren en ondernemen in Suriname!