• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Emigratie: Waarom van koers wijzigen geen ramp is

Na ruim een halfjaar in Portugal te wonen, begin ik te merken dat ik me hier toch niet helemaal thuis voel. In principe hoef ik me natuurlijk niet Portugees te voelen om in dit land te vertoeven, maar op zijn minst zou ik wel het gevoel moeten hebben dat ik hier een leven kan opbouwen. En dat heb ik niet.

 

Hoe prachtig de natuur ook is, hoe lief de mensen ook zijn, hoe fijn het klimaat en lekker (biologisch) het eten; het idee om de rest van mijn leven hier te blijven, vind ik heel erg verstikkend. Toch voel ik me schuldig, misschien wel ondankbaar zelfs, want dit is toch echt een unieke ervaring. Ik ervaar het zelfs een beetje als falen, want ik ga toch weer (tijdelijk) terug… 

 

Deze Facebookpost van Riza kwam precies op het juiste moment:

'Wees niet bang om een weg die je bent ingeslagen af te kappen. Soms heb je het gevoel dat je al zoveel energie aan een bepaald doel hebt besteed dat je het pad moet blijven volgen terwijl je verlangens ondertussen een heel andere kant op zijn gegaan. Of het nu gaat om werk of relaties: als de eindbestemming inmiddels niet meer de plek is waar je wil uitkomen in je leven, zoek een nieuwe weg en begin die kant op te lopen. Een reis naar een plek waar je niet meer wil zijn, heeft geen enkele meerwaarde en houdt je af van je werkelijke doel. Het is niet opgeven; het is toegeven aan dat wat je hart echt wil, je bestemming vinden. I'll see you when you get there.'

 

En toen wist ik het; ik ben ontzettend blij met deze ervaring omdat het veel in me heeft losgemaakt. Ik heb mezelf kunnen losrukken van alles waar ik me mee identificeerde. Ik ben erachter gekomen dat ik nog veel meer van de wereld wil zien, en daarbij wellicht Nederland als thuisbasis heb. Daar woont immers mijn familie. Het liefst werk ik dan ook alleen online, zodat ik niet plaatsafhankelijk ben voor mijn inkomstenstroom. Ja, ik ga de pracht van hier ook wel missen, maar er is nog zoveel te ontdekken! En hey, ik ben hier nu nog tot eind september, dus ik kan nog een paar maanden optimaal genieten van dit mooie Mediteraanse land!