• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Emmanuel Agyekum: ‘zonder openheid geen vrijheid’

‘Je zorgt voor fundering en geeft ons het gevoel ergens thuis te horen. Je kent al onze geheimen en je bewaart ze zonder tegenprestaties. Je bent kwetsbaar verwelkomt door bommen en granaten, maar opgebouwd door ons die pijn hebben geleden. Om jouw mysterie te ontrafelen is een benadering vereist, zoals die van het paard van Troje. Waar ben je?’.

‘De waarheid ligt in jou’ zei aarde, wind en water. De Egyptenaren legden deze woorden vast, zodat volgende generaties hier van zouden leren. Was dit echter wel verstandig? Is de impact hiervan dat we nu alleen maar klagen in Jeruzalem? Of reikt je waarheid ver langs de Chinese bergen?

Gelukzoekers
Zeker is dat in Europa de verdeeldheid groter wordt. Zullen wij ons geluk dan elders moeten beproeven? Of ‘noodgedwongen’ verenigt worden met die andere gelukzoekers? Daarentegen dreigde Trump met muren te komen als middel om andere gelukzoekers tegen te houden, terwijl Amerika juist bekend staat om haar diversiteit van mensen uit verschillende werelddelen. Zijn we verward, verstrikt en in gevecht met onszelf?

Vrijheid of uitsluiting?
De vrijheid in acht nemen, terwijl aan de andere kant het gevaar dreigt van uitsluiting. Gevaar? Onzin! ‘Ik kan gaan en staan waar ik wil’ luidt ons antwoord. Zoals iemand die geboren is in de gevangenis en ‘beschermd’ wordt door die muren. Een plek waar jij wel heel confronterend dichtbij kan komen. Laten we deze muren openbreken en verhullen wat ze ons proberen te onthullen. Wil je weten waarom?

Het antwoord
Je fundering is meestal door angst haast ondoorgrondelijk gemaakt. Koesterend willen we ontsnappen aan de onwetendheid dat ons zo doordrenkt van woede. Laten we die muren vandaag erkennen en herkennen dat openheid een ‘must’ moet zijn om een ander, die wij in eerste instantie niet begrijpen, te willen begrijpen!

#Ifthesewalls #Vrijheid