• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Er is geld voor Suriname, maar wij halen het niet!

Ik hoorde eens: “Ik begrijp Surinamers niet. Organisaties zoals Verenigde Naties en de Europese Unie verlagen steeds het budget voor beschikbare fondsen, omdat elk jaar geld terug gestuurd moet worden. We maken er geen gebruik van.” Weliswaar niet in de exacte woorden, maar begrijpelijk waar ik naar toe wil gaan.

 

Voor Surinaamse bedrijven zijn er miljoenen aan fondsen beschikbaar, waarvan ook gebruik gemaakt wordt, maar nog niet zoals het moet. Zouden we de economie van Suriname een boost willen geven, wat ons allen ten goede zal komen, moeten we onze eigen bedrijven laten groeien om meer ambtenaren een alternatief bieden. Nu zijn we gewoon bezig goed gemotiveerde Surinamers “lui” te maken, en te duwen om voor de overheid te gaan werken. Dat doet een ambtenaar zijn met je. Het is niet hun schuld. Teveel bureaucratie zorgt er wel voor dat je als jonge, pas afgestuurde, goed gemotiveerde Surinamer in een systeem terechtkomt waar effecientie niet als belangrijkste wordt beschouwd!
 

Voor september zijn er 2 mogelijkheden om geld te krijgen om jouw idee tot een werkelijkheid te maken. Het enige wat je moet doen is een plan schrijven of nee, laat me het makkelijker maken, een template invullen.

 

UNIDO’s 50th Anniversary Global Start-up Business Plan Competition
UNIDO heeft als doel het stimuleren en ontketenen van ondernemerschap en innovatie bij aspirant- en bestaande ondernemers. Ideeën die bijdragen aan hun persoonlijke economisch voordeel en aan de ontwikkeling van hun gemeenschappen.
 

Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor zakelijke subsidie tot $25.000. Een Investment Readiness Grant. Sinds kort hebben het Caribisch Export Development Agency en de Wereldbank LINK gelanceerd. Een platform om voornamelijk angel investeerders – en hulp te koppelen met ondernemers.
 

Dit zijn 2 van de vele die beschikbaar zijn voor elke innovatieve, ondernemende Surinamer. Dit artikel komt wel als mosterd na de maaltijd. Maar what the heck, de essentie van het verhaal is duidelijk…