• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Esther Zoetmulder: ‘In Suriname is het ondernemerschap voor mij begonnen’

Internationaal Ambitieus staat voor zakelijke verbinding tussen ambitieuze professionals en ondernemers binnen de 9 Nederlands sprekende landen. De zakelijke verbinding creëren wij onder andere door het organiseren van webinars, inspirerende evenementen, het schrijven van artikelen en afnemen van interviews met inspirerende personen. Deze keer interviewen wij Esther Zoetmulder uit Suriname. Internationaal Ambitieus heeft vorig jaar een succesvolle webinar met Esther georganiseerd over emigreren naar Suriname. Haar vorige interview op onze site over emigratie is meer dan 4000 keer gelezen. Welke tips heeft zij deze keer voor mensen die willen emigreren naar Suriname? 

Wie is Esther Zoetmulder ?
Ik zou zeggen dat ik vooral erg actief ben, creatief, nieuwsgierig, eigenwijs en ook avontuurlijk. Dat avontuurlijke komt het beste tot uitdrukking in mijn emigratie naar Suriname van alweer 14 jaar geleden. maar ook in mijn verlangen nieuwe ideeën uit te werken. Maar daarnaast ben ik ook verlegen en gevoelig. Ik heb grote dromen en ben gedreven om die uit te voeren. Ik ben gelukkig met mijn gezin en super trots op mijn kinderen. Verder kan ik moeilijk stilzitten en heb ik altijd wat te doen, iets om over te filosoferen of te creëren. Ik houd ervan om vanuit mijn kantoor aan huis te kunnen werken vanwege de vrijheid die ik daarbij ervaar.

Welke activiteiten onderneemt u in Suriname?
Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt. Ik was potentiële ‘gaten in de markt’ aan het bekijken toen ik op het idee kwam een reisgids uit te brengen. In die periode had je weinig tot geen informatie op het gebied van toerisme in Suriname. Ik hield van Suriname, van de dieren, natuur en wilde die onbekende schoonheid graag delen. Ergens had ik stiekem ook altijd al een boek willen schrijven, maar had nooit gedacht dat het voor mij was weggelegd. Uiteindelijk trok ik de stoute schoenen aan en schreef die reisgids. Het werd een digitaal boek, dat was in die tijd nog erg nieuw, zeker in Suriname was men er niet bekend mee. Het liep dan ook niet echt geweldig, mede omdat ik nog weinig kennis had op het gebied van promotie. De verkoop van het online boek liep niet al te hard van stapel, maar de reacties waren wel erg positief. Vandaar dat ik besloot het boek gratis uit te brengen en door middel van advertenties mijn geld te verdienen. Er waren een aantal noemenswaardige bedrijven die daar wat in zagen en erin wilde adverteren.

Van het één kwam het ander en lezers begonnen me vragen te stellen over mijn leven in Suriname. Zo kwam ik ook op het idee om een handboek te schrijven. Een handboek over hoe te (R)emigreren naar Suriname. Op deze wijze ben ik dus in het schrijversvak gerold. Het heeft me een paar jaar gekost om het handboek in elkaar te zetten en alles uit te pluizen. Genoeg mensen, zelfs mensen dichtbij me, verklaarden me voor gek en zagen er geen brood in. Dat was niet altijd even prettig, maar ik was gelukkig eigenwijs genoeg om ermee door te gaan.

Beste krant van Suriname
In 2012 kreeg ik een e-mail van de Nederlandse uitgeverij van Dorp met de vraag of ik mijn digitale handboek ook via hen wilde uitgeven. Dat deed ik en werd het dit keer ook een hardcopy exemplaar. Ik hield een bescheiden boekpresentatie en daarmee is het balletje pas echt gaan rollen. Ik kwam in contact met de juiste mensen die overtuigd waren van mijn kwaliteiten en werd ik vervolgens gevraagd om te schrijven voor het toerisme katern Swit’ Kontren van de Ware Tijd; de beste krant van Suriname.

Ik hield ervan om te schrijven, me te verdiepen in de verhalen van mensen en ik kwam erachter dat ik erg goed structuur kan brengen in iets, op welk gebied dan ook. Dat zorgde er weer voor dat ik tenslotte de coördinatie en eindredactie van het maandelijkse katern overnam en tevens losse artikelen voor het katern Mens & Maatschappij van de krant schreef. Ook leverde ik bijdragen aan het Sabaku inflight magazine van de SLM. Ik rolde in feite van het ene avontuur in het andere, verdiende er een mooi salaris mee en genoot er vooral van. Tegelijkertijd liet ik het ondernemen via internet niet los. Ik ben dol op het internet en de manier waarop je met anderen kan communiceren. Vanwege mijn wat verlegen karakter vind ik het prettiger en kan ik me al dan niet schrijvend beter uiten. Ik bleef bezig met nieuwe ideeën te bedenken op het gebied van online ondernemen. Zo ben ik momenteel bezig met het opzetten van een online platform voor moeders op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

And last but not least: heb ik samen met Annegriet Wijchers, eveneens auteur en coördinator/eindredacteur bij de Ware Tijd, een internationaal opererend redigeer- en schrijfbureau: Schrijf & Schrap opgezet, waar we schrijfprojecten en correctiewerk aannemen.

Hoe bent u begonnen als ondernemer?
Dat avontuur startte in feite met mijn emigratie naar Suriname. In Nederland werkte ik voor een regionale krant en er was geen haar op mijn hoofd die dacht aan het opzetten van een eigen bedrijf. Toen ik met mijn toenmalige partner naar Suriname vertrok, was dat met het doel dat hij een supermarkt over zou nemen. Ik ben er met beide benen in gestapt, wat inhield dat ik opeens de boekhouding en salarisadministratie draaide, personeel begeleidde, leveranciers uitbetaalde en nadacht over hoe we verbeteringen konden doorvoeren. Vanwege een hoog aantal gevallen aan diefstallen, en eerlijk gezegd ook te weinig ervaring, liep dat niet zo goed af.

Ik had toen al wel de smaak van het ondernemen te pakken. Na een paar jaar gewerkt te hebben bij een Surinaams radio & televisiestation, kon ik het niet laten om toch weer voor mezelf te beginnen. Ik zette een eierenmerk op. Het liep aardig, ik had vaste klanten, maar toen ik zwanger werd heb ik het aan de eierenleverancier doorverkocht. Hij merk Eggy’s bestaat gelukkig nog steeds! Ik ben echt een creatieveling en dat is waar mijn kracht zit, dingen creëren, bedenken, ontwerpen en uitvoeren. Daarbij gebruik ik vooral het geschreven woord. 

Als u het ondernemerschap in Suriname een cijfer mag geven van 1 t/m 10, welk cijfer zou u geven?

Ik geef het ondernemerschap in mijn branche een 9. De reden is, omdat er niet heel veel concurrentie is. Er zijn inmiddels genoeg kwalitatieve magazines, kranten en andere media op de markt waar je teksten voor kunt schrijven. Ook het zelfstandig kunnen coördineren en schrijven geven mij een heerlijke vrijheid. Het internet zorgt ervoor dat je makkelijk in contact kunt komen met doelgroepen wereldwijd en niet gebonden bent aan Suriname alleen. Ik geef het een 9, omdat ik wel de expertise van anderen mis. Er zijn weinig tot geen mensen in Suriname die op dezelfde wijze ondernemen als ik -op het gebied van online ondernemen- en dus heb ik geen collega’s die ik om feedback kan vragen of met wie ik zou kunnen samenwerken. Ik zit alles alleen te doen en dat is tijdrovend, niet efficiënt en soms frustrerend traag.

Maar neem ik nu de bouwsector waarin mijn partner onderneemt; hij is eigenaar van het grootste faciliterend constructiesteiger verhuurbedrijf in Suriname, dan geef ik het een 7.

Dit omdat het hier weer om names and faces gaat en dat men erg weinig waarde hecht aan kwaliteit en veiligheid. Men bouwt liever van hout een levensgevaarlijke stelling dan dat men wat meer geld incalculeert voor een kwalitatief hoogwaardige steiger die het werk velen malen sneller laat verlopen en vooral zonder ongelukken. Ze zien niet in dat het kostenbesparend werkt.

Ook tref je veel corruptie aan in deze branche. ‘Het schuiven onder tafel’ is meer regel dan uitzondering en dat levert vaak frictie op als je daar niet van gediend bent en transparant wilt werken.

Hoe zou het cijfer hoger kunnen worden?

Op het gebied van de bouw, denk ik dat eerlijkheid en samenwerken belangrijke factoren zijn. In mijn branche ook het samenwerken.

Heeft u belangrijke tips voor ondernemers die in Suriname willen ondernemen of reeds in Suriname ondernemen?

  1. Erken en doorzie de corruptiepraktijken die een rol spelen in de Surinaamse bouwsector en doe er niet aan mee.

  2. Tegelijkertijd is een eerlijk netwerk opbouwen uiterst belangrijk omdat je gewoonweg sneller ergens komt als je mensen kent die je wat gunnen.

  3. Ontdek de vele mogelijkheden die in Suriname nog te ondernemen zijn. Er zijn tal van mogelijkheden als je de wil hebt…

  4. Heb een lange adem, maar dat is overal ter wereld zo in het ondernemersvak.

  5. Vertel je plannen niet direct, laat eerst zien wat je wilt doen en praat er dan pas over

  6. Doe iets waar je hart ligt en niet enkel met het doel om geld te verdienen.

 

Samenwerking
Internationaal Ambitieus heeft een samenwerking met Esther Zoetmulder en biedt het boek (R)emigreren naar Suriname ook aan via de website. Wij kunnen dit boek zeker aanraden als u graag wilt emigreren naar Suriname, maar niet exact weet waar u rekening mee moet houden. U kunt het boek hier bestellen.