• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Esther Zoetmulder: ‘zonder netwerk geen succes in Suriname’

Esther Zoetmulder is op 23 jarige leeftijd geëmigreerd naar Suriname. In feite wist zij nog weinig van het land, maar de liefde voor haar toenmalige partner was grenzeloos. Zij heeft heel veel meegemaakt en wil deze ervaringen graag delen met mensen die ook spelen met de gedachte om te (r)emigreren naar Suriname. 14 jaar ervaring heeft zij verwerkt in het boek 'Emigreren naar Suriname'. Wil jij weten welke tips zij heeft voor een succesvolle emigratie?

Esther Zoetmulder

In 2002 ben ik naar Suriname geëmigreerd met mijn toenmalige Surinaamse partner. In de afgelopen 14 jaar heb ik behoorlijk veel meegemaakt, zowel positief als negatief. Ik vertrok met de gedachte dat ik altijd weer terug kon gaan naar Nederland als ik het echt niet meer zou zien zitten. Ik wist namelijk vrijwel niets over het land Suriname en waarschijnlijk ga je ook nooit alles kunnen begrijpen als emigrant.

Ondernemen in Suriname

Toen wij aankwamen hebben wij een grote supermarkt overgenomen en daar een doorstart mee gemaakt. Het was voor ons een geheel nieuwe situatie. Hij kende de samenleving en omgeving uiteraard wel, maar hij woonde al 12 jaar in Nederland en de situatie was natuurlijk veranderd. We liepen aan tegen diefstal, mismanagement en daarnaast werkten wij hele lange dagen. Op een gegeven moment hebben we de zaak verkocht en zijn we in het bedrijfsleven terecht gekomen. Toen viel het meteen op dat als je geen netwerk hebt of lager geschoold bent, je niet makkelijk een goed betaalde baan kunt vinden. Momenteel gaat dat makkelijker, omdat er veel callcenters en andere middenbedrijven bij zijn gekomen die redelijk goed betalen. Heb je echter een gedegen opleiding, het liefst op het technische vlak, dan kom je al snel binnen bij de grotere bedrijven als Staatsolie en IamGold.

Veel emigranten willen ook graag voor zichzelf beginnen en dat is voor mij ook de beste optie hier in Suriname vanwege de vrijheid. Toch heb je een hele lange adem nodig en wederom een netwerk om sneller en effectiever je zaken te behartigen.

Werken in Suriname

Op jonge leeftijd heb ik gewerkt voor een plaatselijk dagblad. Het leuke is dat ik toen nog geen schrijvende functie had. Daarmee wil ik aangeven dat ik me in Suriname behoorlijk ontwikkeld heb. In Suriname heb ik leren ondernemen, heb ik mijn eerste boek geschreven en ben daardoor weer in het vak van eindredacteur, columnist en journalist gerold. Ik doe echt waar ik van houd en dat is voor mij erg belangrijk. In Suriname durfde ik veel meer te doen, omdat de drempel om te ondernemen vele malen lager ligt. Ik weet niet of ik in Nederland hetzelfde zou hebben bereikt.

Lees ook eens: 'in Suriname moet je opnieuw inburgeren'

Er is niet veel loyaliteit

Zoals ik al aangaf werden we in het ondernemerschap vaker geconfronteerd met mindere leuke situaties. Diefstal was er één van of personeel dat van de ene op de andere dag niet meer kwam opdagen terwijl je net werkschoenen en -kleding voor ze had gekocht. Personeel kon ook heel makkelijk overlopen naar een concurrent. Dat had weinig te maken met het salaris, maar meer door het lage loyaliteitsgevoel. Verder heb ik geconstateerd dat bedrijfsmodellen graag klakkeloos worden gekopieerd. Als iets goed loopt, dan wordt er al snel een soortgelijk concept neergezet door een andere ondernemer. De creativiteit van de originele bedenker wordt daarmee schaamteloos misbruikt.

Een ander punt waar men rekening moet houden is het netwerkverhaal. Als je door toedoen van anderen bijvoorbeeld een slechte naam opbouwt, dan ligt dat direct op straat. De 'mofokoranti' (roddelpers) gaat erg snel, wat je bedrijf behoorlijk kan schaden. Ook in gevallen waar jou geen blaam treft, maar je bijvoorbeeld niet aan corruptieve zaken wil meewerken. Dat is soms echt beangstigend, maar wel een punt waar je degelijk rekening mee dient te houden. Dit verschilt wel per branche waarin je opereert.

Internationaal ondernemen

Ik houd van de georganiseerdheid van Curacao. Er zijn daar veelal duidelijkere regels en meer openheid over de gang van zaken. Dat is een belangrijke reden, maar vanwege de Nederlandse taal, die overwegend wordt gesproken, is Curacao voor mij ook een goede markt om zaken te doen.

Op dit moment ben ik bezig met een online project, een initiatief waar mijn hart echt ligt. Begin van het jaar 2016 wil ik dit project launchen. Het is innovatief en gaat over persoonlijke ontwikkeling voor moeders. Daarmee focus ik op de Nederlandstalige markt waaronder Nederland, België, Curacao en ook Suriname.

Lees ook eens: Hoe deze jonge ondernemers de wereld veroveren met PICKMEUP

Boek Emigreren naar Suriname

Ik hoor vaak dat mijn boek heel uitgebreid is. Dat is mijn aard, want ik houd ervan om dingen tot in de puntjes uit te werken. Dat is gelukkig met mijn boek in goede aarde gevallen. Het is heel breed beschreven zodat iedereen er goede informatie uit kan halen. Iemand die nog nooit in Suriname is geweest, maar ook de Surinamers die willen remigreren kunnen dit succesvol doen. Er staat veel in over wat je tegenkomt en waar je rekening mee moet houden. Dat heb ik uit eigen ervaring opgeschreven. Verder staan er natuurlijk allerlei zaken in die geregeld moeten worden voor en tijdens het verblijf. Tot nu toe ontvang ik zeer positieve reacties en geven mensen aan dat ze er veel aan hebben, dus dat geeft aan dat ik het niet voor niets heb gedaan!

Wil jij meer informatie over het boek van Esther Zoetmulder? Dan kan jij deze vinden via de website RemigratieboekSuriname.nl