• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Eva Stroo: ‘in gevangeniswezen Suriname veranderingen teweegbrengen’

In dit tweedelig interview maakt u kennis met Eva Stroo. Zij is in 2015 geëmigreerd naar Suriname en is sindskort haar eigen bedrijf gestart. Wat is haar motivatie en welke activiteiten onderneemt zij met haar bedrijf?

Aangenaam, Ik ben Eva, opgegroeid in het kleine dorpje Biddinghuizen en naar Amsterdam verhuist zodra ik ging studeren. Tijdens mijn studie psychologie werkte ik als hypotheekadviseur (klinkt inderdaad niet heel logisch…) en na mijn afstuderen ben ik in de forensische gezondheidszorg terecht gekomen, waarbij ik individuele behandelingen deed en groepstraining gaf in de gevangenis.

In oktober vier ik mijn 33ste verjaardag en het is de tweede verjaardag die ik in Suriname vier, want ik ben in 2015 geëmigreerd. Verder hou ik erg van dansen en vind ik het heerlijk om onder andere salsa te dansen. Ook hou ik erg van taartjes eten en sport ik regelmatig, ook al is dat niet de beste combinatie.

Wat is de reden van jouw emigratie naar Suriname?

Nee ik ben niet tijdens mijn stage verliefd geworden op een knappe Surinaamse man zoals mij vaak gevraagd wordt, ik ben wel verliefd geworden op het land. In 2008 heb ik mijn masteronderzoek uitgevoerd in jeugdcellenhuis Opa Doeli. Daar heb ik best wat heftige dingen gezien en wist dat er veel werk te doen was, en daarnaast voelde ik me heel fijn in het land. Na terugkomst in Nederland vloog ik een paar maanden later alweer terug omdat ik liever in Suriname wilde zijn, en zo is dat jaren doorgegaan. Mijn vriendenkring werd steeds groter en ik voelde me in beide landen thuis. De laatste jaren vloog ik twee keer per jaar naar Suriname, totdat mijn moeder zelfs opperde of ik niet moest gaan kijken om daar te gaan werken. Iets waar ze nu misschien wel spijt van heeft, want in 2015 ben ik geëmigreerd.

Waar geniet je het meeste van in Suriname?

Als eerste kan en mag alles in Suriname, in de breedste zin van het woord. Daarnaast geniet ik van het weer, altijd een hoge temperatuur of het nu regent of niet, warme avonden en niet over nadenken of ik een vest of jas mee moet. Ook is de maatschappelijke druk lager waardoor ik meer rust ervaar, en tevens een groter gevoel van vrijheid heb dan in Nederland.  

 

Waar moet men rekening mee houden als ze ook willen emigreren?

Kom voorbereid en onderzoek van te voren goed waar je aan begint. Geef jezelf daarnaast echt de tijd om te wennen en op te bouwen. Pas je aan, zonder jezelf te verliezen, aan de normen en waarden in het land waar je naartoe gaat, want in ieder geval in Suriname is een netwerk van groot belang. Just go with the flow, hoe lastig dat soms ook kan zijn.

 

Wat zijn jouw toekomstplannen?

Ik wil mijn bedrijf verder uitbreiden in Suriname en ook in de Caribbean. Hierdoor kan ik een platform bieden voor andere psychologen en het werkveld meer op de kaart zetten, en daarnaast organisaties naar een hoger niveau brengen. Tevens heb ik nog altijd de droom om grote veranderingen teweeg te brengen in het gevangeniswezen in Suriname en/of de Caribbean, op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg en bijbehorende straffen en maatregelen.

Aanstaande zaterdag kunt u deel 2 van het interview lezen. Daarin wordt de ondernemende kant van Eva belicht. Klik op onderstaande banner voor meer informatie over het bedrijf.