• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Evita Sanches: Op Curaçao voel ik me als een vis in het water

Internationaal Ambitieus staat voor zakelijke verbinding tussen ambitieuze professionals en ondernemers binnen de 9 Nederlands sprekende landen. De zakelijke verbinding creëren wij onder andere door het organiseren van webinars, inspirerende evenementen, het schrijven van artikelen en afnemen van interviews met inspirerende personen. Deze keer interviewen wij Evita Sanches uit Curaçao. Zij heeft in meerdere landen gewoond, maar wat was voor haar de reden dat ze besloot om op Curaçao te blijven wonen?
 

Ik ben een wereldburger van 30 jaar die geboren is in Suriname. Op mijn 17de jaar emigreerde ik samen met mijn moeder naar Curaçao en koos er daarna voor om een masteropleiding Communicatiewetenschap te volgen in Nederland. Anderhalf jaar nadat ik mijn studie had afgerond, heb ik in Spanje en Marokko gewerkt en ben daarna teruggekeerd naar Nederland. Nu woon ik weer op dushi Kòrsou. Mijn tijd en energie steek ik in groei, persoonlijke ontwikkeling, reizen, uitdagingen en ervaringen opdoen.
 

Verandering gedachtegang

Al een lange tijd was ik niet meer gelukkig in Nederland maar ik wilde het nog niet volledig toegeven. Het enige wat ik zeker wist, was de drang om op vakantie te gaan naar Curaçao en mijn moeder te bezoeken. Vlak voor mijn vakantie maakte een vriendin de opmerking dat ik voor de zekerheid met extra spullen moest komen voor het geval ik zou besluiten te blijven op Curaçao. Vanaf dat moment veranderde mijn gedachtegang en ik kon geen enkele reden bedenken waarom ik in Nederland zou moeten blijven wonen.

Genieten

Momenteel werk ik parttime als PR & Communicatie- assistent bij een stichting terwijl ik op zoek ben naar een fulltime baan die affiniteit heeft met communicatie, marketing, PR en media. In mijn vrije tijd doe ik af en toe vrijwilligerswerk en schrijf ik blogs voor het platform ILoveInspiration.nl en T’aki mi ta Beba. En natuurlijk geniet ik regelmatig van zon, zee, strand, lekker eten en drinken.

 

Strand gemist

Je hebt meer tijd om van de kleine dingen te genieten en krijgt niet het gevoel dat je leven voorbij raast. Ik heb het strand echt gemist dus voel me als een vis in het water wanneer ik in de zee ben. Het is even net alsof de tijd stilstaat. Heerlijk!

Alles gaat er hier wat langzamer aan toe dus je moet geduld hebben. Tijd is hier een relatief begrip dus het inplannen van afspraken kan soms lastig zijn, afspraken lopen vaak uit en gaan soms niet door.

Overeenkomsten

De Curaçaose cultuur heeft overeenkomsten met de Surinaamse cultuur, maar deze cultuur kan door een Nederlander als compleet anders ervaren worden. Sta er bij stil dat Papiamentu hier de voertaal is en deze taal zorgt voor binding tussen mensen. Als je de taal begrijpt, zal je ook de cultuur beter begrijpen. Dus leer de taal; helaas nemen de meeste Nederlanders niet de moeite om de taal te leren.

Solo ta kima

Ik liep met een klasgenoot over het schoolplein en hij zei: “Evita, de zon kiemt!” Toen woonde ik 3 maanden op Curaçao en snapte niet zo goed wat hij bedoelde. Hij merkte mijn verontwaardigd gezicht op en wees naar de felle zon. Nadat ik een paar maanden Papiamentu les had gevolgd begreep ik toen pas dat zijn uitspraak de letterlijke vertaling was van “solo ta kima” (de zon schijnt fel).