• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Focus: waarom richting belangrijker is dan afstand of snelheid

"Don’t focus on the distance focus on the direction you are going."

 

Mensen die vandaag zijn doorgebroken, zijn niet gisteren begonnen. Hun verhalen beginnen ver voordat zij bekend werden. Iedereen heeft tijd nodig om zichzelf op de kaart te zetten. Bij de een lukt dat echter sneller dan bij de ander, maar iedereen begint ergens en dat kan je gewoon niet overslaan.

 

Het is niet het begin dat wordt gezien als het probleem, maar het proces in het midden. Als je al een goeie tijd bezig bent, lijkt het einddoel soms zo ver weg dat je er al moe van wordt door eraan te denken. Let echter niet op de afstand die je nog moet afleggen, maar richt je op de richting waarin je gaat. Richting is alles. Het proces van ontwikkeling is onvermijdelijk; als je dat wilt overslaan en supersnel in de verkeerde richting vooruit schiet, ben je al heel snel veel verder weg en zal het proces alleen maar langer duren. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je wilt. Definieer jouw droom zodat je een duidelijk beeld hebt van hoe jouw bestemming eruitziet. Bepaal dan welke richting je op moet gaan om daar te komen. Let onderweg goed op de borden die voorbijkomen, want zo nu en dan zal je een afslag moeten nemen.

 

Persoonlijke kringen

Persoonlijk geloof ik dat goede vriendschappen van grote waarde zijn in het leven. Zeker als je hard aan jouw droom werkt, kan een goede vriend of vriendin een grote steun voor je zijn. Maar houd de veranderingen in jouw kringen goed in het oog, want de mensen met wie je begint, zijn niet altijd de mensen met wie je eindigt. Terwijl jij goede vrienden dicht bij je probeert te houden, is het ook verstandig dat je weet wie je een eigen richting op moet laten gaan. Dit betekent niet dat je elkaar niet meer moet zien of spreken maar dat je soms beter af bent als je allebei op een andere baan rijdt.

 

Ik zal een gek voorbeeld geven. Als twee vrienden lid zijn van een straatbende en één van hen uit de bende wil stappen, zal er ongetwijfeld onenigheid komen omdat dit meestal wordt gezien als verraad. Als je plotseling naar seminars begint te gaan en daar nieuwe relaties begint te creëren, zullen oude vrienden vaak denken dat je niet meer in hen geïnteresseerd bent. In zo een geval moet je heel goed inschatten welke richting jouw vrienden hun leven insturen. Het kan zijn dat zij blij zijn met de huidige omstandigheden en helemaal niet van plan zijn om daaruit te breken. Maar als je ernaar verlangt om jouw leven naar een betere bestemming te brengen, moet je ergens een afslag nemen, zelfs als jouw vrienden op de oude baan voortzetten. Want sommigen zien de bende waarin zij zitten als de enige manier voor hen. Wees niet bang om dit soort verraad te plegen, anders verlies je niet alleen jouw droom, maar misschien zelfs jouw (lust voor het) leven.

 

Houd jouw groei bij

Visualiseer jouw bestemming en richt jouw focus daar op. Probeer niet steeds naar de kilometerteller te kijken en blijf positief ingesteld gedurende de reis. Schrijf je ervaringen onderweg op in een dagboek, zodat je kunt bijhouden hoeveel je al hebt meegemaakt en bent gegroeid. Door een dagboek bij te houden, kun je ook gemakkelijk terugkijken naar hoogtepunten van jouw reis waardoor je weer extra energie krijgt. Onthoud dat waar jouw focus naartoe gaat, ook jouw energie naartoe zal vloeien. Het is ook belangrijk om bij te houden welke effecten jouw beslissingen voortbrengen. Zo kan je op lange termijn de goede beslissingen en acties herhalen om de goede resultaten te vermenigvuldigen. Eveneens kan je zo de slechte beslissingen uitpikken en de toekomstige elimineren.

 

De bestemming is belangrijk

Richt jij jouw focus naar boven dan zal je naar boven gaan, maar richt je jouw focus naar beneden dan zal je naar beneden gaan. Richt je jouw focus op de afstand dan zal het alleen maar langer duren. Richt je ogen op jouw bestemming, want dat is waar je naartoe wilt gaan!