• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

"The adventures of a momtrepreneur part 2". Voor part 1 klik hier.

 

Mijn naam is Chantelle. Ik ben 34 jaar en de trotse moeder van drie prachtige kinderen. Als een ware momtrepreneur [ondernemer en moeder, red.] combineer ik het gezinsleven met mijn eigen bedrijf. Ik ben namelijk oprichtster en eigenaresse van Maid in Full.

 

Het is vroeg in de ochtend. Met tegenzin zoek ik mijn mobiel. Hoe laat is het? Mijn hoofd is vol, er is zoveel te doen maar hoe? Wat? Wanneer? De kids zijn thuis met de schoolvakantie, mijn inbox staat vol met vragen en opdrachten van bestaande klanten, potentiele klanten en mijn Maids (zo noemen wij de dames die via Maid in Full bij u thuis diverse diensten leveren).

 

Oké, de kinderen moeten ontbijten, ik moet mijn e-mails beantwoorden, – Ik kijk om mij heen – het huis moet worden opgeruimd, in de middag heb ik twee afspraken, ik moet de uren van alle Maids verwerken, de facturen moeten er vandaag uit en mijn artikel moet vandaag af en worden opgestuurd. En zo blijf ik nog een tijdje zoet, in mijn hoofd mijn to-do-list opsommen. Misschien is het handig als ik het even opschrijf, bedenk ik ineens. Pfff, ik ben zo moe. Ik had nog wat langer in bed willen blijven liggen, maar mijn ingebouwde mamalarm – een interne alarmklok die alle moeders krijgen zodra zij bevallen -schopte mij het bed uit voordat ik de droom die ik mij intussen niet meer kan herinneren, kon afmaken.

 

Waar doe ik dit allemaal voor? Is dit het allemaal waard? De lange uren? Kan ik dit wel? Doe ik genoeg? Doe ik teveel? Mijn hoofd racet en zit vol met allerlei gedachten die het nog moeilijker voor mij maken om gewoon op te staan en te starten met mijn dag. De twijfels slaan toe, dat rot stemmetje in mijn hoofd hamert door en ik voel de energie verder uit mijn lichaam sijpelen. “En nu is het genoeg!”, zeg ik luid op. “Je bent te ver gekomen om nu te stoppen!”, zeg ik. Ik loop naar de gang, naar de spiegel en kijk mezelf in de ogen. “Jij kunt dit! Niemand kan wat jij kunt, niemand doet het zoals jij het doet!”. Ik pomp mezelf op met allerlei positieve gedachten en woorden en ben er weer helemaal klaar voor.

 

Vaak als ondernemers de moedige sprong wagen om uit loondienst te treden en hun eigen bedrijf gaan leiden, is het niet hebben van een persoon of een groep mensen die boven hen staat om doelen, deadlines en prikkels in te stellen één van de eerste uitdagingen waarvoor zij komen te staan. Je wordt zelf verantwoordelijk voor je eigen inspiratie, motivatie en zelfredzaamheid. Dit kan voor velen een uitdaging zijn, vooral wanneer de ervaring nieuw is en de ondernemer vooral voor een zaak werkt in plaats van er aan te werken. Elk gebrek aan zelfdiscipline en organisatie kan ook invloed hebben op persoonlijke ontwikkelingen en familie, die vaak in het begin op de laatste plaats worden gezet. Dus, hoe blijf je gefocust en constant gemotiveerd om een beter mens, ouder en ondernemer te worden? Het antwoord is simpel : Het vergt tijd, toewijding en oefening! Zoiets simpels als het maken van een to-do-lijst kan je al heel ver brengen. Zo breng ik mijn gedachten en doelen in kaart voor de dag. Het creëert rust in mijn hoofd waardoor ik beter kan denken en mijn werk niet meer zo oneindig lijkt. Hier volgt een aantal tips die mij helpen beter te focussen.

 

Werk stapsgewijs

Elke ondernemer heeft of zou een missie of visie moeten hebben. Iets dat jouw ondernemingsdoelen, cultuur en onderliggende kernwaarden omschrijft. Dit wordt voornamelijk gebruikt om de richting van je onderneming te bepalen en om jou te motiveren. Het is daarom ook belangrijk om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Schrijf het op, draag het elke dag met je mee, lees het hardop en onthoud het. Het moet dienen als een constante reminder aan wat jouw doel is als ondernemer.

 

Maak een plan

Het heeft geen zin om een doel te hebben als je er niet aan gaat werken, lijkt mij logisch…toch? Dus maak een plan! Wat wil je doen? Wat wil je bereiken? Schrijf je korte termijn en lange termijn doelen op. Je plan zal zeer waarschijnlijk in de loop van de dag veranderen (denk aan telefoontjes die je tussendoor krijgt, onverwachte opdrachten, troubleshooting enzovoort), maar het gaat erom dat je begrijpt wat je wilt doen en wat je van plan bent te doen om het te bereiken.

 

Begin met een routine

Je houdt jezelf gemotiveerd door simpelweg te beginnen; eenmaal bezig wordt alles alsmaar duidelijker. Daarom is het belangrijk om een dagelijkse routine te hebben. Deze routine zal jou helpen jouw lichaam en geest alert te houden en te focussen. Als onderdeel van jouw dagelijkse routine, moet je tijd besteden aan het evalueren en verfijnen van jouw plan, omdat je dag dynamisch is en je rekening moet houden met onverwachte gebeurtenissen zoals hierboven is opgenoemd.

 

Maak tijd voor jezelf

Ik kan als onderneemster volledig in de ban raken van mijn bedrijf Maid in Full. Het is daarom ook belangrijk in de loop van de dag tijd voor jezelf te maken. Maak tijd om bijvoorbeeld een wandeling te maken (dit zou je ook doen tijdens je pauze, als je voor een werkgever zou werken). Tijdens een wandeling kun je denken en mediteren, even je gedachten elders brengen om zo jezelf de geestelijke ruimte te geven om nieuwe ideeën toe te laten. Deze tijd kun je ook goed gebruiken om te eten en water te drinken, twee cruciale gewoonten die je zullen helpen gefocust te blijven. Je lichaam heeft voeding en rust nodig om geconcentreerd te kunnen blijven.

 

Plan vooruit en stel herinneringen in

Zelfs met een plan kan het moeilijk zijn om in een routine te blijven. Daarom is het belangrijk om dagelijkse een planning bij te houden. Je kunt hiervoor een agenda gebruiken met een alarm (denk aan je telefoon, laptop/pc of andere apparatuur). Deze dingen zullen je eraan herinneren gericht te werken en te blijven. Wat je ook kunt doen, is specifieke werkzaamheden op specifieke tijden instellen. Zo weet je zeker dat je altijd op koers blijft!

 

Beloon jezelf!

Als mensen reageren wij op prikkels en stimulans dus de beste manier om gemotiveerd te blijven, is door je zelf af en toe te belonen voor het bereiken van een doel of het behoud van een gewoonte. Net als in het bedrijfsleven, moet je de kleine overwinningen (dus niet alleen de grote) erkennen maar vooral belonen. Stop bijvoorbeeld een uur eerder of koop die pumps die je al zo lang wilt hebben. Wat je ook doet, vier het en jezelf!

 

Omring jezelf met inspirerende mensen

Soms komt de beste motivatie van groepsdruk. Betrek je vrienden, familie en/of collega’s bij je plannen en gemeenschappelijke doelen . Denk aan mobiele apps of Facebookgroepen die je kunnen stimuleren en inspireren. Ik heb bijvoorbeeld een geweldig vangnet van vrienden en familie waar ik mijn ideeën bij af kan ketsen. Sinds kort maak ik deel uit van een Mastermind groep (ME, Mom Entrepreneurs Facebookgroep) groep bestaande uit vijf andere powervrouwen die mij regelmatig motiveren maar vooral ook ondersteunen op momenten waarop ik het even niet meer weet. Het is een organische wisselwerking dat wordt gecreëerd en in stand wordt gehouden door ondernemende dames met een duidelijk doel voor ogen die anderen alle succes van de wereld gunnen.

 

Waar is mijn inspiratie?

Soms moet je even je werk neerleggen en elders je motivatie vandaan halen. Ik kijk graag naar TEDtalks of zit vaak op YouTube en kijk naar inspirerende succesverhalen van mijn mede-ondernemers. Maar ook hier komen mijn dames van ME goed van pas. Ik word zo enthousiast van mijn ladies die langzaam maar zeker de wereld overnemen.

 

Blijf positief

Er is geen one-size-fits all antwoord op wat mensen gelukkig maakt met uitleg, theorieën en meningen. Wat voor mij het beste werkt, is het terugkijken naar mezelf en waar ik anderhalf jaar geleden was. Een bijna 150 kilo wegende, depressieve, werkloze, ongemotiveerde, ongelukkige, negatieve en lege vrouw wie is getransformeerd in een 89 kilo wegende, inspirerende, zelfverzekerde, optimistische, ondernemende maar vooral gelukkige vrouw. Elke dag maak ik de keuze om nooit meer terug te gaan naar waar ik was, maar om vooruit te kijken en door te gaan. Blijf positief! Laat los, laat alles los wat jou ongelukkig maakt. Hoe langer jij je blijft focussen op al het ongeluk in je leven, hoe meer kracht het zal krijgen.

 

Zzzzzzzzzzz (slapen)

Last but not least SLAPEN! Onderschat NOOIT de waarde van een goede nachtrust voor persoonlijke motivatie. Na jarenlange ervaring en zelf experimenteren, ben ik erachter gekomen dat, op enkele uitzonderingen na, geen enkel onvoltooide taak of doel een slapeloze nacht, waard is. Integendeel! Met voldoende nachtrust, zullen die taken en doelen zoveel makkelijker worden en zul je er met een frisse blik en uitgerust lichaam, tegenaan kunnen.

 

Ik hoop dat deze tips je zullen helpen bij je volgende onderneming. Hoe blijf jij gemotiveerd als ondernemer? Deel jouw tips en trick met mij.

 

Voor meer *momtrepreneur* tips en wijsheden, volg mij dan via Facebook waar je ook terecht kunt voor vragen of als je zelf tips hebt.