• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

‘Fonq is het grootste online warenhuis, maar had hetzelfde probleem’

Ondernemers zijn vaak creatieve mensen die meerdere ideeën hebben. Voor ieder idee haast een andere naam of uiting of soms zelfs een andere business. Wanneer je naam voor jezelf aan het maken bent, bestaat de kans dat je volgers, klanten of fans niet meer weten wie je nou bent of wat je nou doet. Mensen begrijpen het niet meer als je voor al je producties verschillende namen gebruikt. Hoe kan je dat voorkomen of oplossen?

Door het zo simpel en makkelijk mogelijk te maken. In het Engels zegt men ‘easy does it’. Houd het bij je kern en bedenk wat die kern moet zijn. Mensen willen tegenwoordig zien waar je voor staat en bepalen van daar uit of ze bij je willen horen of niet. Patrick Kerssemaker is CEO van FonQ had ook meerdere ideeën en mini-ondernemingen en besloot alles samen te voegen onder dezelfde paraplu.
Vanuit Internationaal Ambitieus organiseren we het sprekersevenement Speaker’s Night. Ik merkte op dat mensen het verwarrend vonden om op de pagina van Internationaal Ambitieus af en toe Speaker’s Night uitingen te zien. Daarom heb ik daar nu een aparte Facebookpagina gemaakt.

Een nieuw idee van de grond krijgen
Voordat Silvino mij benaderde om samen Internationaal Ambitieus op te zetten, waren we allebei lid van een zelfontwikkelingsgroep genaamd ‘Simpel Minds’. Daar hebben we negen maanden in gezeten en in die periode hadden we het met de andere leden vaak over ‘motivational speaking’. Ik was meteen geïntrigeerd door dit idee, maar merkte dat het binnen de groep alleen bij het praten bleef. Vandaar dat ik zelf stappen ondernam om mogelijkheden te creëren. Ik richtte een Facebookgroep op getiteld ‘Speak II UNITE’ en betrok andere personen met dezelfde ambitie om te spreken. Echter, in de praktijk viel het niet mee om als spreker ergens een podium te krijgen.

Ik als initiatiefnemer
Het probleem was dat organisaties een trackrecord wilde zien. Noem het een ‘sprekers-CV’ of portfolio. Ondanks dat ik geen professionele ervaring had als spreker gaf ik wel maandelijks presentaties voor 75 tot 100 personen. Dat was in mijn functie als personeelscoördinator bij Randstad ArenA. Ik besloot om zelf een podium te creëren waar ik aan mijn trackrecord kon bouwen en uiteindelijk kon ik een deal sluiten met de plaatselijke buurthuisorganisatie De Schoor. Ik noemde de activiteit Speak II UNITE.

Problemen op de tocht
Daar was het eerste moment van verwarring. Men wist niet meer waar ik allemaal mee bezig was. Ze zagen Simpel Minds en nu ineens Speak II UNITE en ik had toen ook een Facebookgroep ‘Blogs II INSPIRE’, dus de mensen zagen door de bomen het bos niet meer. Ik was dus continue bezig met uitleg geven. Achter de schermen was ik toen ook al bezig met een nieuwe deal voor een ander sprekersevenement: Speaker’s Night.

In de tussentijd had ik drie edities van Speak II UNITE op de agenda staan, maar ik wilde groter dan een ruimte in het buurthuis. Het theater van de plaatselijke bibliotheek is een mooie professionele setting met audio en techniek. Een belangrijk gegeven om de spreker dat extra gevoel te geven alsof je al een gevestigde naam bent als spreker. De bibliotheek was overtuigd van het idee en ik had na de drie edities van Speak II UNITE, drie nieuwe data op de sprekersagenda.

De eerste stap van onzeker naar zeker
Na de eerste editie van Speak II UNITE liep het spaak in de ontwikkelingsgroep. Ik was ondertussen voor mezelf begonnen als ondernemer en na drie maanden benaderde Silvino mij voor om samen een Internationaal Ambitieus op te zetten. Speaker’s Night stond toen al op het programma en ik moest opnieuw onderhandelen, maar dit keer met mijn nieuwe businesspartner Silvino Seymor. Ik wilde per se Speaker’s Night behouden, maar Silvino wist als ervaren ondernemer dat focus belangrijk is in de opstartfase van een bedrijf. Hij voorzag moeilijkheden en vertragingen in dat proces, waarop ik zei dat hij er geen enkele last van zou ondervinden en dat ik alles voor mijn rekening zou nemen. We maakten de afspraak dat ik Speaker’s Night apart zou houden van Internationaal Ambitieus om die verwarring te voorkomen.

Oplossing
Ruim een half jaar later hebben we grootse stappen genomen met Internationaal Ambitieus en is ook Speaker’s Night na drie edities geland bij de buitenwereld. Beide ondernemingen hebben deuren voor ons geopend en openen nog steeds nieuwe deuren. De publicaties vanuit Internationaal Ambitieus over Speaker’s Night namen toe, maar wederom kwam voor de buitenwereld de verwarring. ‘Wat is nou de link tussen Speaker’s Night en Internationaal Ambitieus?’. Nadat ik er zoveel vragen en opmerkingen over kreeg besloot ik om te stoppen met de Facebookgroepen Speak II UNITE en Blogs II INSPIRE en maakte ik een aparte pagina aan voor Speaker’s Night.

Actie!
Houd het simpel voor je volgers en probeer zoveel mogelijk 1 naam aan te houden voor je merk. Het schrijven van artikelen doe ik bij Internationaal Ambitieus en daar heb ik de overige leden van Blogs II INSPIRE ook een plek als schrijver aangeboden. De leden van Speak II UNITE kunnen bij me terecht voor Speaker’s Night. Een productie die over zoveel potentie beschikt dat er meer uitgehaald moet worden. De pagina van Internationaal Ambitieus wordt gewoon weer gebruikt voor uitingen vanuit het bedrijf. Op de pagina van Speaker’s Night vind je de uitingen voor de productie zelf. Als je de ontwikkelingen daarvan ook wilt volgen? Klik dan hier om de pagina te vinden. 14 april is het thema 'De kracht van positief denken'.