• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Franc Weerwind: gebruik bestaande infrastructuren om groter te worden

Wijze woorden van de kersverse Burgemeester van Almere, meneer Franc Weerwind. Co-founders Silvino Seymor en Pascal Fredrik waren op november 2015 te gast bij de hoogste ambtenaar van Almere. Na de korte kennismaking tussen Pascal en de Burgemeester bij zijn inauguratie werd er al spoedig een uitnodiging verstuurd aan het adres van Internationaal Ambitieus. Pascal was de week daarvoor te gast bij Radio Brasa en het bleek dat eigenaar Marciano Daans een bekende is van Burgemeester Weerwind. ‘Ga je nieuwe Burgemeester groeten! Het is goed om kennis te maken’ waren de woorden van Marciano.

We schrijven dit artikel aan de hand van hoe we deze bijzondere meeting hebben ervaren. Gelijk op het moment van arriveren was de bijzonderheid voelbaar. De rode loper lag uit en via de lift kwamen we aan op Ambtsverdieping. We werden opgehaald en naar de wachtruimte begeleid. Tijdens het wachten zaten we nog even de voorbereiding te herhalen, totdat Burgemeester Weerwind ons kwam halen. Hoewel het een formele aangelegenheid was, stelde Franc ons op ons gemak zodra we met z’n drieën in zijn kantoor zaten.

Baas Franc

‘Jongens, zullen we elkaar gewoon tutoyeren? Ik ben gewoon Franc, wie zijn jullie?’. Pascal nam het initiatief door te danken voor de ontvangst en aanwezigheid en legde uit hoe de uitnodiging ook al weer tot stand kwam. Franc laat dit toe en het is Silvino, die Pascal onderbreekt met de hand op de schouder en zegt ‘Volgens mij bedoelt Franc wie we zijn als persoon’. Silvino heeft gelijk en neemt het over. Het blijkt het begin van goed samenspel en dat was nodig ook, want Franc is echt een baas. Een sterke persoonlijkheid waarvan de ervaring eraf spat. Bijzonder en inspirerend. Een leider, maar ook een businessman.

Moge de Kracht met je zijn

Nadat Franc ons heeft uitgelegd dat we de tijd kunnen nemen wordt het een ontspannen gesprek, waarbij er een interessante interactie plaatsvindt. We krijgen een heel lichte blik op het persoonlijke aspect van Franc, maar als echte politicus is Franc zich heel bewust van zijn uitlatingen. 25 jaar ervaring en opgedane kennis krijgen we cadeau. Hij legt ons uit dat wij als jonge knapen het stokje op den duur moeten overnemen. Tevens reflecteert hij ook naar zijn vader en grootvader. ‘Onze ouders hebben veel werk moeten verzetten om te komen waar we nu zijn. Echt waar. Wij moeten voortborduren op de kracht van de immigranten’.

Test

Heel terecht wil Franc ook weten wat voor vlees hij in de kuip heeft. Zo geeft hij adviezen en tips, maar toetst hij ook onze kennis. Als hij ons vraagt of we lid zijn van Almeerse Businessclub VBA, antwoordt Silvino dat hij zich niet helemaal kon vinden in de organisatie. Franc countert direct en zegt dat hij in het bestuur moet stappen om het beter te maken. ‘Je moet aanwezige infrastructuren gebruiken om groter te worden’. Franc benadrukt het belang van de toekomst van Almere als 5e grootste stad van Nederland. ‘De reden dat hier de toptriatlon wordt gehouden is omdat we Almere willen neerzetten als een TOP stad’. De Rabobank is nauw verbonden met de triatlon en de directeur schijnt in dezelfde leeftijdscategorie als ons te vallen.

Tips voor zichtbaarheid

‘Zoek de gevestigde paden in Almere op om een netwerk te creëren. Loop de Nieuwjaarsrecepties af, zorg dat je gezien wordt’. Daarnaast noemt Frank ook op dat we ons moeten aanmelden bij diverse platforms zoals Metropool Regio Amsterdam (MRA), Young on Board (van Amsterdam Economic Board), Triple Helix en op het Financieel Dagblad. Verder dacht Franc ook mee met ons platform en gaf het advies om ook de praktijkverhalen van hoogleraren en wetenschappelijk onderwijzers aan Internationaal Ambitieus te verbinden. ‘Denk ook eens aan opleidingen zoals Accountancy of internationaal recht. Jullie platform slaat eigenlijk de brug tussen Europa en Zuid-Amerika en is van alle markten thuis, dus bereid je voor en haal kennis op!’.

Speakersnight

Franc waarschuwt… Dit is een kans. Al moet je familie uit Groningen halen… Zorg dat die zaal vol zit. Als het 3x goed is gegaan, dan mogen we nieuwe afspraak maken en krijgen we toegang tot het netwerk van Franc. ‘Nodig ook de ambassadeurs, afgevaardigden en de zaakgelastigden uit’.

Ludiek afscheid burgemeester

Succesvolle personen komen dagelijks met veel mensen in contact. Dat maakt het des te moeilijker om een indrukwekkende herinnering achter te laten. Pascal en Silvino waren een tijd lang aan het bedenken hoe zij de Burgemeester op een ludieke wijze konden verrassen.

Toen de Burgemeester ons naar de lift begeleidde, wilde hij Silvino op een zakelijke manier de hand schudden. Silvino nam letterlijk en figuurlijk het heft in eigen hand door te zeggen: 'voordat we een zakelijke hand geven nemen we eerst afscheid met een broederlijke boks'. De Burgemeester was een fractie van een seconde van zijn apropos, maar gaf lachend de box en zei met een luide stem: 'fantastisch'. Natuurlijk hebben Pascal en Silvino het gesprek vervolgens afgesloten met een zakelijke handdruk.

Als jij binnenkort een afspraak hebt onthoud dan dat je iets ludieks doet om blijvend herinnerd te worden!