• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Gail Meyer: In Nederland leerde ik overleven als Surinaamse tiener

**Gail Meyer vertrok als tiener van Suriname naar Nederland. Al vroeg ontdekte zij dat ze veel ondernemersvaardigheden bezat. Dat is gebleken, want momenteel runt ze meerdere ondernemingen in Nederland en Suriname. In 2013 heeft zij in Nederland zelfs de Aanmoedigingsprijs van Etnische Zakenvrouw in ontvangst mogen nemen. Dit is nog niet alles, maar eerst het begin…**

**Gail Meyer**

Mijn naam is Gail Meyer, geboren en getogen in Paramaribo, Suriname. Na het afronden van mijn VWO opleiding ben ik vertrokken uit Suriname voor de studie Bedrijfskunde, aan de Erasmus universiteit te Rotterdam. Voor mij was de reis naar Nederland destijds een verrijking van mijn algemene wereld kennis. In Nederland leerde ik als beschermde, redelijk verwende Surinaamse tiener al heel snel dat het vooral om overleven en hard werken gaat als je iets wilt bereiken in een land van 17 miljoen mensen. Achteraf betrap ik mezelf op mijn onschuldige en ietwat naieve kijk op de wereld en het “even” gaan studeren in de grote wereld die Europa/Nederland heet. Voor mij leek het er in ieder geval op dat al mijn Nederlande medestudenten stuk voor stuk sneller leken te denken, praten en schakelen. Gelukkig heeft mijn altijd aanwezige competitieve drang ervoor gezorgd dat ik redelijk snel de pas heb opgepakt en mee leerde zwemmen in de stroom. Eenmaal bij zinnen zoals dat heet, heb ik de draad opgepakt en ben keihard gaan meedoen. Tijdens mijn studie ben ik lid geweest van de Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereniging (RVSV), heb deel uitgemaakt van meerdere commissies en verenigingen tijdens de studie en ben volledig opgegaan in het studentenleven. Deze stappen hebben enorm geholpen met “integreren”. Na het afronden van mijn studie kon ik bijna gelijk aan de slag bij de Advisory tak van KPMG waar ik uiteindelijk heel veel kennis en praktijkervaring heb opgedaan. De jaren na mijn studie kenmerkten zich vooral door mijn ontzettende carriere drive en ambitie om zoveel mogelijk te halen uit alle kansen die mij nationaal en international geboden werden. Opdrachten in Londen, Brussel, Hamburg, maar ook Apeldoorn waren mij niet teveel.

**Ondernemen**

Toen ik in 2005 de kans kreeg partner te worden in een VOF en als ondernemer verder te gaan ben ik ook dat avontuur aangegaan. Tien jaar verder zit ik nog steeds als Managing Partner bij Connected Software & Communications, en is inmiddels een B.V. van verschilldende ondernemingen. In 2012 heb ik mijn creatieve zijde de overhand gegeven door een label te starten en jurken te ontwerpen, produceren en op de markt te zetten. Hiervoor heb ik in 2013 de Aanmoedigingsprijs van Etnische Zakenvrouw in ontvangst mogen nemen. Tegenwoordig houd ik mij vooral bezig met het ondersteunen van bedrijven en ondernemers bij het bepalen van hun strategie en het inrichten van hun organisatie van procesontwerp tot inzet van social media. Verder geef ik ook workshops en lezingen op het gebied van Social Media trends en The Internet of Things.

**Emigratie naar Suriname**

Ondernemen zit in mij, zoals ook creativiteit en flexibiliteit. De stap van emigreren naar Suriname was voor mij een onvermijdelijke waarvan alleen het tijdstip nog niet vaststond. Er is geen ander land op de wereld waar ik liever wil wonen. 20 jaar na mijn eerste vertrek naar Nederland waren eindelijk alle variabelen die ik mezelf ten doel had gesteld voldoende gehaald, dus vertrok ik met mijn man en twee zoons terug naar Suriname. Wij zitten er nu 2 maanden fysiek, maar eigenlijk zijn wij als bedrijf al vanaf 2005 aan het bouwen aan een klantenbasis hier. Ieder jaar steeds meer klanten erbij en bouwen aan onze basis in Suriname lijkt eindelijk zijn vruchten af te gaan werpen. Vandaar dat wij het tijd vonden om de basis van onze dienstverlening te verplaatsen naar Suriname. Daarnaast is familie en mijn gezin een van de belangrijkste redenen geweest om te verhuizen naar Suriname. Dichter bij de kern van mijn ontstaan, dichter bij mijn ouders, mijn kinderen dichterbij hun grootouders.

**Gerelateerd:** [Suriname in de Top 10 bij CNN](http://www.internationaalambitieus.com/blog/post/suriname-de-top-10-bij-wereldzender-cnn)

**Verharding in Nederland**

Tot slot maar daarom niet minder relevant, de verharding in Nederland. Ik kies er bewust voor om mijn kinderen op te laten groeien in een land waar de omgang met alle bevolkingsgroepen van de hele wereld een gegeven is en waarvan ik zeker weet dat deze omgeving zal zorgen voor een verrijking in hun ontwikkeling op sociaal maatschappelijk en menselijk vlak. Europa lijkt op dit vlak momenteel even andere priototeiten te stellen.

**Bureaucratie vs regeltjescultuur**

Mijn verwachtingen t.a.v. verhuizen naar Suriname zijn voorzichtig aftastend geweest en nog steeds. Wij gaan zeker niet terug naar Nederland bij de eerste de beste tegenslag, maar houden er wel rekening mee dat er wel degelijk verschillen zijn op meerdere fronten. Relativeren helpt als je bijvoorbeeld de bureaucratie in Suriname tegenover de enorme regeltjescultuur in Nederland zet. Mooie gebeurtenissen zijn bijvoorbeeld toch de manier waarop mensen het waarderen dat je komt ondernemen in Suriname. Dat is wel eens anders geweest. Minder mooi is dat ondernemers nog te weinig durven samen te werken. Daar zouden wij nog wel veel aan kunnen verbeteren. Daar zou ik me wel hard voor willen maken.

**Goede doelen en politiek**

Ik heb heel veel plannen, teveel misschien. Allereerst de zaken doen die ik nu al doe voortzetten. Daarnaast mij inzetten voor een paar goede doelen die zich richten op educatie, milieu, bewustwording. En tenslotte, de politiek. Ik heb nu eenmaal een mening over veel zaken maar ik heb ook ideeƫn over oplossingen. Het zou mooi zijn als ik samen met gelijkgestemden ook de rest van de jongere generaties in Suriname zover kan krijgen zich op politiek vlak wat steviger in te zetten voor de ontwikkeling van het land. Ik doe momenteel nog steeds zaken in Nederland. De mogelijkheid om veel online te kunnen doen is een fantastische ontwikeling en daar maak ik zoveel mogelijk gebruik van.

**Samenwerking Nederlandstalige landen**

Ik sta open voor samenwerkingen met alle andere Nederlandstalige landen als de mogelijkheid zich zou voordoen. Ik lees veel, ik volg veel media op de voet, seminars, webinars, alles. Voor het geven van mijn eigen lezingen en mijn werk mbt Social Media moet ik altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen.

**Boodschap**

De mantra die ik zelf ook probeer na te leven: Dream no small dreams, It lacks Magic!

**Gerelateerd:** [Hoe kan een brede visie leiden tot internationaal succes](http://www.internationaalambitieus.com/blog/post/hoe-kan-een-brede-visie-leiden-tot-internationaal-succes)