• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Ghislaine Grondsma: ‘die vibe van Curaçao kreeg ik niet meer uit mijn hoofd’

Ghislaine Grondsma noemt zichzelf een vrouw van de wereld. Ze heeft al veel landen bezocht, maar toch bleef Curacao haar het hardst roepen. Wat is de reden dat een jonge dame besluit om Nederland te verlaten om haar geluk te beproeven op het zonnige eiland Curacao?
 

25 jaar geleden ben ik geboren in Barendrecht, een dorpje net naast Rotterdam. Hier heb ik een mooie jeugd gehad met mijn lieve ouders en broer. Ik ben opgegroeid in een oud landhuis met paarden, kippen, ganzen, pauwen en geiten. Een boerenmeisje zou je mij dus wel een beetje kunnen noemen, maar gelukkig ook een vrouw van de wereld. Mijn ouders zijn altijd erg reislustig geweest en hebben me naar heel veel mooie plekken op de wereld meegenomen, zoals Noord- en Zuid-Amerika, China, Australië, Afrika, maar ook veel Europese landen. Mijn vader is inmiddels 88 jaar oud en niet meer zo goed ter been. Verre reizen met het gezin zitten er dus jammer genoeg niet meer in. Het reislustige van mijn ouders heb ik helemaal overgenomen; toen ik voor het eerst stage mocht lopen voor mijn opleiding marketing en communicatie. Ik hoefde niet lang na te denken om dit in het buitenland te doen.

Stage Curacao

De eerste stage heb ik gelopen op Curacao beter bekend als Dushi Korsow. Dit beviel uiteraard enorm en toen ik super verdrietig het vliegtuig in stapte naar Nederland, heb ik met mezelf afgesproken dat ik ooit terug zou komen om er te wonen. Mijn tweede stage heb ik in New York gelopen. Heel bewust had ik voor een grote, drukke stad gekozen waar je keihard – zeker 10 tot 12 uur per dag – moet werken. Ik wilde het contrast ervaren tussen het relaxte en gezellige van Curacao en het stressvolle, eenzame leven in New York. Het was een hele leerzame ervaring, vooral een goede les voor mezelf. New York is absoluut niet mijn stad. Achteraf gezien ben ik blij dat ik het heb meegemaakt en gedaan, maar ik zou het zeker niet weer op dezelfde manier doen. De vibe en het gevoel van Curacao kon ik niet meer uit mijn hoofd krijgen; niks was vergelijkbaar. Ik moest en zou gewoon na mijn afstuderen vertrekken.

Inwoner van Curacao!

Vanaf nu ben ik officieel inwoner van het eiland! Ik kan het nog niet echt bevatten, het voelt nog steeds alsof ik op vakantie ben, ook al heb ik nu een baan gevonden. Ik hoop dat dit gevoel zo blijft.

Voorbereiding

De voorbereiding liep vrij soepel. Ik was er al jaren in mijn hoofd mee bezig dus ik had ook allang opgezocht wat ik allemaal moest regelen. Dat geregel viel mij trouwens mee. Via naarcuracao.com en de site van de gevolmachtigde minister van Curacao heb ik alle informatie kunnen vinden. Mijn verklaring van goed gedrag had ik al binnen een week. Eigenlijk bijna te snel, want ik had er rekening mee gehouden dat dit minstens een maand zou duren. Hij is maar drie maanden geldig, dus ik moest snel een baan vinden op Curacao, anders had ik een nieuwe aan moeten vragen. Dat is wel iets waar je rekening mee moet houden, net als dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is. Uiteindelijk kan je hier ook alles regelen dus je hoeft je niet druk te maken. Mijn familie begrijpt mij heel goed en heeft me ook volop aangemoedigd en gesteund. Natuurlijk missen we elkaar heel erg en zal het af en toe moeilijk worden, maar gelukkig is er Skype, FaceTime, Facebook, Whatsapp etc. De afgelopen twee jaar heb ik een geweldige tijd met leuke vrienden gehad. Het was wel moeilijk om dat vertrouwde los te laten maar de uitdaging en de verleiding van Curacao was te groot. Op naar een nieuw hoofdstuk in mijn leven. I can. I will. I do. I did!

Niet te lang nadenken, gewoon doen!
 

Niet te lang nadenken, gewoon doen! Bevalt het niet? Dan ben je in 9 uurtjes weer terug in Nederland. Wil je mijn avonturen volgen? Dan kan dat via Instagram en Facebook!

Meer weten over wonen of ondernemen op Curaçao? U kunt gratis deelnemen aan de webinar: 'Is Curaçao interessant om te wonen en ondernemen'.