• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Grace Boldewijn: ‘enthousiasme is belangrijker dan een cv!’

Met het eerste artikel dat we over haar schreven, bereikten we binnen no-time meer dan 1000 views. Dat had deels te maken met haar kreet ‘zelfs als mijn bedrijf in brand staat, moet je me niet bellen!’. Grace Boldewijn is een ervaren en zeer succesvolle ondernemer en daarnaast ook een persoon met mooie, bijzondere uitspraken. In dit artikel deelt ze haar visie op recruitment met de kreet ‘enthousiasme is belangrijker dan een cv’. Waarom is dat zo?

Grace kijkt liever naar iemands talent wanneer de persoon aan het werk is. ‘Dat zegt me veel meer dan een cv’, aldus de oprichter van ingenieursbedrijf BoCari Internationaal. Grace heeft veel ervaring in het vinden en ontwikkelen van talenten. Met 25 mensen in dienst stelt de ondernemer uit Breda dat ze een duidelijke visie heeft op hoe talenten de kans moeten krijgen om te groeien.

Sollicitatie
Zodra er een sollicitatiebrief bij Grace binnenkomt, belt ze de afzender op. ‘Dan kijk ik wat voor enthousiasme ze uitstralen over de telefoon en geef ik ze altijd ruimte voor een proefplaatsing. Ik selecteer zelden op basis van diploma’s’. Grace geeft sollicitanten altijd een kans zich te laten zien binnen het bedrijf. Ze is van mening dat je het er in een eerste of tweede gesprek met iemand niet allemaal uit haalt. ‘Geef ze de ruimte, kijk wie je tegenkomt en geef ze de kansen’.

Vrijheid blijheid?
De vrijheid die de directeur geeft, heeft ook een keerzijde. 'Ik heb eens iemand gehad die projectmanager wilde worden’. Grace geeft de kandidaat de ruimte, maar besluit na twee maanden dat de kandidaat niet geschikt is. ‘Dan zeg ik dat ze helemaal geen managementvaardigheden of managementtalent hebben. Het gevolg is dat zo iemand teleurgesteld is in mij en daarmee in het bedrijf en zijn of haar ontslag neemt. Dat is zonde want in een andere functie had die persoon gewoon binnenboord kunnen blijven’.

Oog voor talent
Hoe herkent Grace talent? 'Iemand is talentvol als hij goed kan weergeven en uitvoeren wat zijn plannen zijn. En ook goed kan overbrengen wat zijn talenten zijn. Dat zijn of haar skills dus goed naar voren komen. Wat iemands talenten zijn, dat haal je pas naar voren als je met die persoon in gesprek gaat. Niet iedereen heeft een goed beeld van zijn of haar eigen vaardigheden. Dan analyseer ik zo een gesprek en zeg ik ‘weet je, jij bent goed om dit en dit te doen’. Dan beginnen ze vaak te lachen. Vervolgens slaan ze steil achterover en zeggen ‘ja eigenlijk heb je wel gelijk'.

 

Onderbuik
Om de talenten in mensen te herkennen, vertrouwt Grace sterk op haar onderbuikgevoel. 'Ik praat heel vaak met mensen, luister goed naar ze en vervolgens analyseer ik het gesprek. Dan zie je dus dat het onderbuikgevoel meestal naar boven komt. Op dat moment geef je ze toch een extra stimulans om die richting ook echt in te gaan. Kijken of je die talenten verder kan ontwikkelen. Ik geef talenten eigenlijk altijd een kans'.

 

Vrijheid versus controle
'Soms geef ik mijn werknemers te veel vrijheid. Als ik een keer heel strak moet optreden dan schrikken ze. Dan zien ze een andere kant van Grace en dat doet soms wel pijn. Soms ben ik ook gewoon te eerlijk. Ik leg dan ook uit waarom ik zo streng moet zijn en dan hebben ze er wel begrip voor. Veel medewerkers zijn eraan gewend geraakt dat een leidinggevende nooit het achterste van de tong laat zien, maar als je soms te eerlijk bent en je vertelt het juiste verhaal, dan denkt die werknemer dat je hem of haar voor de gek houdt. En dat vind ik heel moeilijk, dat is heel vervelend'.

Actie!
Hoe ga jij nu om met sollicitaties na dit artikel te hebben gelezen?