• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Grote successen en hun betrekkelijkheid

Tussen 1992 en 2010 was ik artieste in musicals, muziekshows, televisieprogramma’s en theaterstukken. In binnen- en buitenland stond ik op het podium en voor de camera van televisie. Niet maandelijks of wekelijks, maar dagelijks! Achttien jaar lang werkte ik gemiddeld zes dagen per week. Dit leven had ik gekozen; vanaf mijn vierde jaar koos ik om dagelijks te trainen in de balletlessen en mijn pirouettes, plies en jete’s te oefenen.

 

Op de ‘Institute of performing Arts’ van Lucia Marthas koos ik ervoor, dag in dag uit, op mijn eten te letten en dieetdagboeken bij te houden, te trainen en mij aan een dagelijks regime te houden. Later in mijn carrière als zangeres en musicalactrice koos ik ervoor om dagelijks mijn zangoefeningen te doen en mij weken voorafgaand aan een auditie, naast mijn dagelijks werk in het theater, op te sluiten om mij goed voor te bereiden op een potentiele nieuwe rol. Zonder audities geen werk en zonder werk geen eten.

 

Deels koos ik hiervoor, maar ik had eigenlijk niet echt een keuze. Dit vak uitoefenen is namelijk 'alles of niets'. Het is inherent aan ‘het vak’ je volledig te focussen en hierin geen concessies te doen. Je zou kunnen zeggen dat je hierdoor dus wordt 'geleefd'.

Discipline is het woord wat hier mijn inziens bij hoort. De opdrachtgevers van de shows, voorstellingen en tv-programma’s waar ik in werkte, hadden te maken met de verwachting van hun hogere en natuurlijk het publiek. Zij verwachtten een bepaalde frequentie en kwaliteit van de optredens. Gemiddeld deden we dan ook 350 shows per jaar; dat zijn er al gauw acht per week en dat houdt in dat je op zaterdag en zondag dus twee per dag speelt. Om een rol te bemachtigen doe je gemiddeld tientallen keer auditie voor één seizoen werk. De concurrentie is moordend maar naarmate je bekender raakt in het netwerk wordt het wel steeds makkelijker je positie te verstevigen, mits je goed werk aflevert natuurlijk.

 

In deze wereld hoort afwijzing erbij en daar kom je niet onderuit. Tien keer 'nee' voor één 'ja' is meer regelmaat dan uitzondering.

 

Droom

Hetgeen ik nu beschrijf klinkt als een droom en tevens als keihard werken. Dit klopt; het is een droomleven met daarbij keihard werken om het te verwezenlijken en te ‘mogen’ doen. Anders kan ik het niet verpakken, het is de waarheid. Gelukkig werd het harde werken regelmatig en ruimschoots beloond met een geweldig dynamisch en zeer afwisselend leven. Afwisselend door de vele bekende en interessante mensen die je ontmoet tijdens de tours. De avonturen die je beleeft, de mooie voorstellingen die je samen creëert, de passie en drang om puur en alleen kwaliteit te leveren met elkaar. En een leven vol glitter en glamour, die bestond uit premières en galafeesent. Ik kan oprecht zeggen dat ik bijna 20 jaar een leven heb gehad waar ik als kind van droomde en het was bijna net zo mooi als hoe ik het mij had voorgesteld.

 

De keerzijde en de betrekkelijkheid

Dan nu de vraag die ik mijzelf regelmatig stel, zeker als ik alle artikelen, onder andere op dit platform, voorbij zie komen. Wat is succes en waarom willen wij het zo graag najagen? Het antwoord is simpel; we zijn op zoek naar verbinding en erkenning van én met elkaar. Er is geen andere reden. Sommigen linken succes aan materie, spullen en geld. Anderen linken het aan status in de vorm van kennis kunnen doorgeven en ‘geleerd’ zijn. Weer anderen linken het aan hun persoonlijke leven en aan de kleine en grote successen die zij hierin behalen. Succes is dan ook betrekkelijk; jij of ik kunnen niet voor een ander bepalen wanneer deze succesvol is!

 

De artikelen die ik online lees, gaan vaak over de ‘7 stappen tot dit’ ‘de 100 manieren om zus’ en ‘de 10 redenen om zo’. Alle tips en tools kun je op jezelf toepassen voor je persoonlijke en/of zakelijke leven. Discipline, volharding, drive en een duidelijk omschreven doel zijn inderdaad de sleutels tot het bereiken van je (persoonlijke) succes. Maar geloof één ding; het leven is geen intercity op weg naar het eindstation in grote vaart. Het leven is een stoptrein met allerlei tussenstations waar je af en toe mag uitstappen, om je heen kunt kijken en even stil kunt staan. Even zien wat er is, wat de moeite waard is om in je op te nemen en ervan te genieten zoals het is. Dat is de les die ik uit mijn artiestenbestaan heb gehaald en mee heb genomen in mijn eigen bedrijf.

 

Als trainer en spreker haal ik veel voldoening uit het doorgeven van mijn kennis en ervaring en om mensen te helpen en te coachen. Pitchyou.nl is mijn nieuwe succes. Met mijn bedrijf breng ik een positieve boodschap over waar mensen werkelijk wat aan hebben. Ik breng hen een stap dichter bij hun persoonlijke doelen. Ik geniet hier dagelijks van en zou het niet meer willen ruilen. Voor mij is succes genieten in het hier en nu en een goede balans tussen werk en privé bewerkstelligen en behouden. Enjoy the ride, not the destination! Wil je meer tips en echte handvaten om jouw leven in de richting te krijgen die je wenst zonder daarbij jezelf te verliezen? Contact mij dan om en blijf op de hoogte van mijn e-book, die binnenkort uitkomt!