• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hadassah Vorm: Na periode in Suriname bedrijf gestart in Nederland

Mag ik mij even aan u voorstellen?
'Ik ben Hadassah Vorm, Executive Director van ORA Offshore Customs Consultancy. Door mijn eigen verhaal wil ik vrouwen én mannen inspireren, die situaties hebben meegemaakt zoals ikzelf en deel daarom vanuit mijn kracht en in liefde graag mijn persoonlijke verhaal'.

Vertrek uit Suriname
'Mijn droom om mijn eigen bedrijf opnieuw te beginnen, had ik jarenlang verborgen na ons vertrek uit Suriname, waar mijn man en ik jarenlang ons zeer succesvolle douanebureau Alamofo hadden, gevestigd op Nieuwe Haven in Paramaribo, Suriname. Zowel binnen als buiten mijn vakgebied was ons netwerk erg groot en deed ik zoveel kennis op. Enerzijds volgde ik diverse opleidingen die werden gegeven door mijn oom, Frits Nieuwendam. Naast mijn leraar ook mijn grote held, vriend en mentor die ALLES wist over wetgeving.

 
Hij leerde mij hoe alle wetgeving gelezen moest worden en gaf me uitleg van het Communautair Douane Wetboek, waaraan hij zelfs in Nederland voor Europa had meegeschreven. Verder verkreeg ik kennis door alle opgedane werkervaring vanwege de jarenlange werkzaamheden op de haven. De grote diversiteit aan opdrachtgevers waaronder niet alleen Chinese importeurs en mensen vanuit het binnenland, maar ook internationale bedrijven zoals CIC, Inter-American Development Bank, Randoe Suriname N.V., Havenbeheer Suriname N.V., Conservation International, MOBOCO N.V. etc. hebben mijn persoonlijkheid en mijn deskundigheid dan ook ten zeerste gevormd'.
 
'Behalve dat ik daar tot op de dag van vandaag dankbaar voor ben, is daardoor ook mijn allround ervaring enorm vergroot. De diploma’s vanuit Suriname moesten opnieuw in Nederland behaald worden, het vinden van een huis, een baan en verdere opleidingen in mijn métier waren prioriteit en daardoor bleef mijn droom jarenlang een droom. Daarna heb ik tijdens mijn carrière bij een werkgever onnoemelijk veel aan educatie en opleidingen gedaan, waaronder een HBO Vakopleiding Douane Expert en mijn Bachelor Projectmanagement om mijn bestaande kennis nog meer te verbreden'.

 

Offshore Business
'Ik kwam 11 jaar geleden terecht in de offshore business en het douanetechnisch gedeelte hiervan sprak me direct aan. Het is een wereld in beweging, zeker nu met de uitbreiding door de komst van 'windfarms' op zee en 'decommissioning' (het ontmantelen en afbreken) van oude platforms op zee wereldwijd, is geen dag hetzelfde. Het is prachtig om aan boord van een kraanschip te gaan en het equipment te bekijken en uitleg te krijgen hoe deze precies werkt, zodat je weet waarover je praat in conversatie met de douane, maar ook bij de bepaling van de goederencode voor de opmaak van douane-documentatie is exacte kennis van producten van groot en financieel belang om onnodige boetes en teveel betaalde invoerrechten te kunnen voorkomen'.

 

Werken in een wereld gedomineerd door mannen
'Het zoveel jaren werken in een door mannen gedomineerde industrie als de offshore en windenergie bevat alle ingrediënten: moeilijk, leuk, belonend, onverwacht en vooral uitdagend. Heel vaak kan het een voordeel zijn, want mensen weten wie je bent en je zult altijd herinnerd worden. Het zwaard snijdt aan beide kanten. Ik draag daar ook mijn steentje in bij voor deze verandering en ik zie langzaam, maar zeker de omslag als het gaat om vrouwen op door mannen gedomineerde werkplekken'.
 

‘If you want the character of a giant then it’s time to climb the mountain’.

 

'Dus zonder enige investeerder of werkkapitaal startte ik mijn bedrijf op de enige manier die ik kon bedenken: IK BEGON TE KLIMMEN!'.
 

'Het was me duidelijk dat ik een behoefte in de markt kon vervullen. Dat was een ‘AHA- moment’ voor ORA – toen ik me realiseerde dat we onze eigen strategie voor douaneoplossingen konden en moesten ontwikkelen. Toen ik begon, creëerde ik een volledig nieuwe klantenbasis vanuit het niets voor ORA, wat trouwens 'licht' betekend, en de angst sloeg me om het hart, elke stap op deze weg.

Creëren en benutten van kansen
'Nu ik erover nadenk, was elke belangrijke carrière -en zakelijke kans die ik ooit kreeg niet alleen gebaseerd op mijn reputatie en de professionele relaties die ik in de loop van de jaren heb opgebouwd. Het ging ook over het creëren en benutten van kansen, veel studeren, een enorme hoeveelheid hard werken, ondersteuning vanuit mijn gezin en vrienden, maar vooral en tot op heden, mijn spirituele ontwikkeling. Daarom ben ik zo dankbaar voor de diversiteit die ons omringt. Deze verschillen stellen ons in staat om onze eigen reis te vormen naar exact wat wìj willen, in plaats van de menigte te volgen en te proberen te voldoen aan de eisen en verwachtingen van anderen.