• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Heel Bonaire trots op EZ Air

Heel Bonaire is trots op zijn ‘eigen’ luchtvaartmaatschappij EZ Air die in december haar luchtdoop beleefde. De naam is nieuw, maar het bedrijf er achter heeft al heel wat vlieguren op zijn naam staan.
 

„In 2000 zijn wij begonnen met Medic Air om ambulancevluchten uit te voeren voor patiënten die van Bonaire voor een medische behandeling naar Curaçao, Aruba of Colombia moeten. Wij zorgen voor het vliegtuig en de bemanning, Mariadal (het lokale ziekenhuis; red) voor het verpleegkundig personeel dat de patiënten begeleidt.

We voeren de vluchten uit in opdracht van het Zorgverzekeringskantoor, een onderdeel van de Rijksdienst Caribisch Nederland. Daarnaast voerden we altijd al chartervluchten uit“, aldus Suyenne Dammerman die samen met haar partner René Winkel EZ Air runt.
 

Lang geduurd
„René is heel lang piloot geweest bij eerst de ALM en later DCA. Ik was purser bij Air Aruba. Je zag ver van tevoren aankomen dat het niet goed zou aflopen met DCA dus hebben we plannen gemaakt om zelf te gaan vliegen tussen de ABC-eilanden. De daarvoor benodigde vergunning moest van de Curaçaose luchtvaartautoriteiten komen. Dat heeft acht jaar geduurd. De aanvraag hebben wij in 2011 ingediend en we konden op 23 december 2018 de eerste vlucht uitvoeren.“

Begonnen is met Bonaire en Curaçao meerdere keren per dag met elkaar te verbinden, inmiddels is Aruba aan het routenet toegevoegd. „Vanaf de start hadden we meteen een hoge bezettingsgraad. De Bonairianen zijn blij dat ze eindelijk hun eigen luchtvaartmaatschappij hebben.“
 

Stapje voor stapje
EZ Air heeft het na het faillissement van het ooit grote InselAir alleen maar drukker gekregen. Toch wordt de verleiding weerstaan om meteen grotere toestellen aan te schaffen. „We doen het stapje voor stapje. Passagiers hebben vooral behoefte aan een betrouwbare dienstregeling. We vinden onze ontime performance en service belangrijk. We hebben het in dit eerste jaar druk genoeg.
 

Niet alleen met vliegen, maar ook met de organisatie er omheen zoals de verkoopkantoren. We hebben er nu twee op Bonaire en twee op Curaçao. Op Aruba werken we met een agent.“
Medic Air beschikt over twee Learjets, EZ Air heeft twee Beechcrafts 1900 en dan is er nog eenIslander als backup. De financiering van de Beechcrafts is een bijzonder verhaal. „Wij hebben voor de aanschaf van deze toestellen een lening gekregen van het Pensioenfonds Caribisch Nederland.

De luchtvaartwereld is vanuit investeerdersoogpunt gezien niet zonder risico’s dus het is best uniek dat een pensioenfonds bereid is ons een krediet te verstrekken. Men heeft ons goed gescreend en is tot de conclusie gekomen dat wij een solide bedrijf zijn“, aldus Suyenne Dammerman.

 

Dit artikel verscheen eerder in Bonairegov.com