• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Helmi Smeulders: ‘nooit op Curaçao geweest, maar het was de juiste keuze’

Internationaal Ambitieus staat voor zakelijke verbinding tussen ambitieuze professionals en ondernemers binnen de 9 Nederlands sprekende landen. De zakelijke verbinding creëren wij onder andere door het organiseren van webinars, inspirerende evenementen, het schrijven van artikelen en afnemen van interviews met inspirerende personen. Deze keer interviewen wij Helmi Smeulders uit Curaçao. Zij was nog nooit op Curaçao geweest, maar woont er inmiddels al 17 jaar en heeft ook een succesvol bedrijf opgebouwd. Hoe heeft zij dit bereikt?
 

Ik ben 44 jaar en 17 jaar geleden in mijn eentje naar Curaçao geëmigreerd. Ik houd heel erg van koken, lekker eten, reizen en fotografie. Een paar jaar geleden heb ik mijn vriend hier ontmoet en we hebben samen een dochter van 4.

 

Iedereen druk met carrières

Na een leuke jeugd en een feestelijke studententijd, sloeg de stemming na het afstuderen radicaal om. Opeens was iedereen druk met carrières, 5-deurs auto’s en hypotheken. Mijn sociale agenda stond 4 weken van tevoren al volgepland en die sociale uitjes eindigden meestal niet in een ouderwetse wilde nacht op stap, maar in een etentje tot 21.30 uur, want hé: “ik moet morgen weer werken”. Ik zag de komende 40 jaar van mijn leven op die manier aan me voorbij flitsen en dacht: “ik moet weg hier”. Mijn oom en tante hadden ooit een geweldige tijd gehad op Curaçao, vandaar dat ik hier een baan ben gaan zoeken. Hier wordt ook hard gewerkt, maar daarnaast wordt er veel meer van het leven genoten.

 

Receptie voor het koninklijk paar

De eerste 5 jaar werkte ik als bedrijfsjurist, totdat ik van mijn passie voor koken mijn beroep maakte en een cateringbedrijf begon. Dat is nu 12 jaar geleden. Inmiddels behoor mijn bedrijf tot één van de meest gerenommeerde cateringbedrijven van het eiland en hebben we zelfs de receptie voor het koninklijk paar verzorgd toen zij hier op staatsbezoek waren.

Daarnaast heb ik een foodblog over de modern Caribische keuken. Hiermee wil ik mensen inspireren om meer te koken met lokale, gezonde producten om de Caribische keuken een frisse, moderne boost te geven. Afgelopen december is mijn eerste kookboek uitgekomen: Modern Caribbean Flavors.

 

Bon Siman

Ik zou eigenlijk maar een paar jaar blijven, maar inmiddels woon ik hier dus alweer 17 jaar. En ik vind het nog steeds heerlijk. Ik geniet elke dag van de zon, blauwe lucht en het buitenleven. Het leven is hier heel makkelijk. Er wordt niet teveel vooruit gepland en iedereen staat open om samen leuke dingen te ondernemen. De mensen zijn erg vriendelijk. We wensen elkaar allemaal een “bon siman”, een goede week, op maandag. Ik vind dat heel bijzonder. In de zomermaanden kan het alleen erg warm zijn; dan sta je ’s ochtends vroeg voor de spiegel al te zweten!
 

Gehaaste mentaliteit

Je moet je kunnen aanpassen aan de lokale cultuur. Alles gaat hier natuurlijk wat langzamer en gemoedelijker. Ga hier niet met je Nederlandse gehaaste mentaliteit overheen walsen. Benader mensen vriendelijk, met een grapje en een glimlach. Dan krijg je veel meer gedaan!

 

Overal feestjes

Ik kwam aan op 31 december 1998. Mijn eerste dag op het eiland was dus oudjaarsdag. En laat dat nu net een van de leukste dagen van het jaar zijn! Vanaf 12 uur ’s middags tot diep in de nacht zijn er overal feestjes op straat met enorme pagara’s (miljoenenknallers). Ik was nog nooit op Curaçao geweest en kende hier niemand, maar na die eerste hele dag feest wist ik dat ik de juiste keuze had gemaakt!