• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Het belang van complimenteren

Een verhaal van Chareen, coach en medeoprichter van De Nieuwe Vrouw.

 

Het is een feit dat mensen kunnen groeien door complimenten en feedback. Maar waarom gebeurt het dan nog te weinig? Mensen hebben hiervoor allerlei redenen. Als je een ander een compliment geeft dan heb je misschien het idee dat je teveel prijsgeeft, of je bent het niet gewend om een ander te complimenteren of je bent gewoon ‘lastig’ en wilt hard to get spelen. Feedback geven is net zo moeilijk. Je wil de ander niet kwetsen en de ander kan heftig reageren en in de verdediging schieten. Maar als iemand jou goede feedback of een leuk compliment geeft, kan dit effecten hebben op jouw leven.

 

Ik herinner me mijn eerste life-changing compliment dat ik kreeg als de dag van gister. Ik werkte als groepswerker met harddrugsverslaafden en was pas 19 jaar oud. De drugsverslaafden konden naar gebruikersruimtes komen. In deze gezamenlijke ruimtes konden zij dan drugs gebruiken. Doel hiervan was om de straatoverlast te beperken en dat er minder dealers op straat actief waren.

 

Ik werd ingewerkt door een man die er al heel lang werkte. De hele dag zei hij tegen mij dat hij mij te jong vond, te onervaren en dat ik nooit overwicht kon hebben op de groep mannen. Elke keer benoemde hij het, maar dan telkens weer met andere woorden. Ik trok het mij behoorlijk aan. Een oudere man met veel ervaring zal het wel weten. Ik heb mij vreselijk gevoeld; ik was onzeker en ik begon me zelfs af te vragen of ik inderdaad wel geschikt was. Met alle moed dat ik had, stelde ik de teamleider op de hoogte van de situatie. Zij zei het volgende:

 

“Chareen, ik heb je aangenomen omdat ik zag dat jij invloed gaat hebben op de groep. Als je een ruimte binnenkomt, straal je rust en overwicht uit, je hoeft er niet veel voor te doen!”.

 

Dat was mij een compliment. Die kwam binnen en ik was tot tranen toe geroerd. Wat had ik die woorden nodig. Ik herhaal ze nog steeds op momenten van onzekerheid als ik moet presteren voor een groep en het werkt als een mokerslag.

 

Een stevige handdruk

Wat ik mij ook nog goed kan herinneren, is de feedback dat ik ooit heb gehad op mijn handdruk. Ik kwam op een sollicitatiegesprek en schudde de hand van de baas. Het eerste wat hij zei: “Meid, deze handdruk is zo slap als ik weet niet wat. Dit gaat je nergens brengen. Hoe wil je overkomen? Kom opnieuw binnen en geef eens een stevige handdruk”. Totaal overrompeld liep ik terug en gaf hem een stevige handdruk. Ondanks dat hij zich niet aan de ‘feedback regels’ hield en recht voor zijn raap zei wat hij vond, heb ik het meegenomen. Af en toe krijg ik nog steeds complimenten over mijn stevige handdruk.

 

Geef zelf ook complimenten

Wat is jouw beste compliment dat je ooit hebt gekregen? En welk life-changing compliment heb jij wel eens aan iemand gegeven? Geef iemand een compliment, het kan iemand zijn leven veranderen maar ook dat van jou.

 

 

Chareen is 35 jaar en woont met haar partner en twee kinderen (1 en 7) in Amstelveen. Als medeoprichter van De Nieuwe Vrouw coacht ze vrouwen in hun persoonlijke en zakelijke ontwikkeling.

Om meer te weten over De Nieuwe Vrouw, bekijk de site en/of de Facebookpagina. Het is ook mogelijk om Chareen te mailen.