• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Het beste ingrediënt om van 2016 een succesvol jaar te maken

Aan het eind van een jaar denkt iedereen bewust of onbewust terug aan dat jaar. Over wat ze allemaal hebben gedaan, meegemaakt, gezien of ondernomen. Al je overwinningen en tegenslagen komen voorbij in je flashback. Je denkt aan de fouten die je hebt gemaakt en hoe je het beter kunt doen in het nieuwe jaar. Ja, inderdaad, de ‘goede voornemens’.

Verandering

Om het nieuwe jaar anders in te gaan dan het voorgaande jaar, zul je sommige dingen anders moeten doen. Want alleen bij verandering van een patroon kun je andere resultaten krijgen dan voorheen. Maar welke verandering, verbetering of ingrediënt kan ervoor zorgen dat je in 2016 succesvoller bent dan in 2015?

Water??

Ja, je leest het goed, doordat ik meer water ben gaan drinken heb ik meer doelen weten te behalen dan als ik evenveel zou hebben gedronken als voorheen. Maar wat heeft water nou eigenlijk met succes te maken? Om daar achter te komen moeten we eerst naar ons lichaam kijken. Ons lichaam bestaat, afhankelijk van het vetgehalte, voor 50-65% uit water. De hersenen uit 85%. Op zuurstof na is water de belangrijkste substantie voor de menselijke gezondheid. Dit zijn een aantal functies van water:
 

– Het zuiveren van het lichaam door de nieren en het afvoeren van afvalstoffen via de urine;

– Warmteregulatie van ons lichaam;

– Transportmiddel voor voedingsstoffen, zuurstof, hormonen, vitamines, mineralen, glucose, aminozuren en meer.

Zonder voldoende water kan ons lichaam niet naar behoren functioneren. Als het water in ons lichaam met 2% zakt, is er al sprake van uitdroging.

Dehydratie
 

Wanneer je te weinig water drinkt, kun je één of meer van deze kwalen krijgen die veroorzaakt kunnen worden door uitdrogen:

– Vermoeidheid;

– Slechte bloedcirculatie

– Slechte weerstand

– Infectie aan de urinewegen

– Opeenhoping van gifstoffen

– Hoge bloeddruk

– Trage denkprocessen

– Hoofdpijn

– Stress

– Kramp

– Pijnlijke gewrichten

– Gewichtstoename

– Maag- en darmstoornissen (oa. constipatie)

– Droge huid, mond en lippen

Eerste signalen van uitdroging

Een eerste signaal van uitdrogen is dorst. Als je dorstig bent, is dat al een teken dat je te weinig gedronken hebt. Het volgende signaal is dat je minder, maar sterk geconcentreerde urine uitplast. Dat is een manier van het lichaam om vocht te sparen. Daarna stopt de zweetproductie. Hierdoor schiet de lichaamstemperatuur de hoogte in. Als er niet meteen ingegrepen wordt, kan dit zelfs dodelijk zijn.

Fetor ex ore
Bij een droge mond wordt er géén of te weinig speeksel aangemaakt. Speeksel heeft belangrijke functies, zoals een antibacteriële protectie tegen infecties en het gebit. Speeksel behelst evenzo anti-microbiële eiwitten. Deze kleine organismen zorgen ervoor dat de ademkwaliteit op peil blijft. Als deze ontbreken zal een vieze ademgeur het gevolg zijn. Dus een slechte adem zou ook een signaal kunnen zijn dat je vocht nodig hebt.

Onderzoek 
Te weinig water drinken schaadt niet alleen je gezondheid, maar het vermindert ook je prestatievermogen. Wetenschappers hebben onderzocht wat het effect van milde uitdroging is op de mens. In dit onderzoek waren er twee groepen mensen. De eerste groep dronk een glas water voordat ze een test deden en een tweede groep kreeg geen water voor het maken van de test. Uiteindelijk hebben ze de resultaten van beide groepen vergeleken en hieruit kwam de volgende ontdekking. De resultaten lieten namelijk zien dat de cognitieve prestaties (o.a. denken en onthouden) beter waren bij de mensen die een glas water hebben gedronken voor het maken van de test. Dit geeft dus aan dat het drinken van genoeg water een positieve werking op je hersenen kan hebben waar je dagelijks gebruik van kunt maken. Bron: www.trainyourbrain.tv

Hoeveel water? 
De hoeveelheid water die je lichaam nodig heeft om naar behoren te functioneren is afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, gewicht, omgevingstemperatuur, inspanning (en duur van de inspanning), gezondheid etc. Je zou kunnen uitgaan van een behoefte van gemiddeld 2 liter vocht per dag. Waarvan minimaal 1 liter uit water bestaat en de rest uit andere waterbevattende voedingsmiddelen (zoals fruit, groenten, yoghurt, sojadrankjes, pudding etc.). Je lichaam heeft extra vocht nodig als:

– je zwanger bent;
– je borstvoeding geeft;
– je (te) veel alcohol drinkt;
– je intensief sport;
– het warm is;
– je (veel) zout eet;
– je ziek bent (vooral bij veel braken en diarree).

Een succesvol 2016
Voldoende water drinken zorgt er dus niet alleen voor dat je lichaam zijn functie kan doen, maar het kan jou ook helpen om het beste uit jezelf te kunnen halen, beter te presteren, een betere concentratie te krijgen, meer energie te krijgen, slimmer en intelligenter te zijn. Kortom: water is het beste ingrediënt om van 2016 een succesvol jaar te kunnen maken!

Hoeveel liter water heb jij vandaag al op?