• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Het beste PR-bureau bent u zelf!

Als ondernemer uw naamsbekendheid willen vergroten? Het beste PR-bureau bent u zelf! Dat is mijn mening althans. Ik zal u uitleggen waarom.

 

Natuurlijk wilt u een mooie, opvallende huisstijl, waardoor u veel klanten krijgt. En ik begrijp goed dat u zich daar niet elke dag mee bezig wilt houden. Daar dient u inderdaad een professional voor in te huren. Maar dan? Dan begint het spelletje pas!

 

Want wanneer u eenmaal uw huisstijl op orde heeft en deze heeft doorgevoerd in al uw communicatiemiddelen, dan begint het echte werk pas. Hoe zoekt u de publiciteit? Natuurlijk kan een PR- of communicatiebureau u daar verder bij helpen. En zolang u betaalt, zal dat bureau het ook blijven aanmoedigen.

 

Het grote geheim

Maar wat als u nu het grote geheim wist, wat al die dure PR- en communicatiebureaus u niet vertellen… kiest u dan eieren voor uw geld?

Welnu, het grote geheim waar ik het over heb, is gratis publiciteit of free publicity.

 

Wat is free publicity?

Free publicity is alle publiciteit waar niet voor betaald is. Dus wanneer uw bedrijf gratis media-aandacht krijgt in de vorm van een artikel in de krant of op een online nieuwsplatform, een uitzending op televisie of op de radio, is dat allemaal free publicity… Een belangrijke voorwaarde voor free publicity is dat uw bedrijf nieuwswaarde te bieden heeft. Bijvoorbeeld de groei van uw bedrijf, een handelsreis naar België of wanneer u een nieuw product heeft dat een oplossing biedt voor een grote groep mensen.

 

Gratis publiciteit is vaak niet iets wat PR-bureaus verkondigen. Sterker nog, sommige PR-, marketing- en communicatiebureaus zien free publicity als hun grootste vijand!

Daarom deel ik mijn top drie redenen met u, waarom u free publicity zou moeten benutten en niet voor een dure reclamecampagne van een dito PR-bureau.

 

Drie redenen om vooral géén PR-bureau in te huren:

 

1. Een (duur) PR-bureau staat te ver af van uw bedrijf.  

Zij weten niet wat u er allemaal voor over heeft gehad, hoe hard u geknokt hebt voor uw bedrijf, hoe pijnlijk en ook hoe leerzaam uw tegenslagen zijn geweest, wat u allemaal hebt gedaan om te zijn waar u nu (ein-de-lijk) bent. U kent uw klanten precies en – als het goed is – weet u als geen ander uw ideale klant precies en tot in details te beschrijven.
Een duur PR-bureau moet allereerst niet alleen u, maar ook uw medewerkers en uw bedrijf én uw diensten leren kennen.

Het kan zo maar een jaar duren voordat u en het PR-bureau een beetje op elkaar ingespeeld zijn. En dan nog; het kan voorkomen dat de echte klik nooit komt. Of dat zij nooit aan free publicity denken als het om uw bedrijf gaat, omdat de kassa voor hen dan niet voldoende rinkelt. Het PR-bureau en zijn medewerkers willen natuurlijk dat u zo lang mogelijk afhankelijk van hen blijft. Dus waarom zouden zij in willen zetten op gratis publiciteit?

 

2. Geen garantie.

Als ondernemer wilt u simpelweg geen vreselijk duur PR-bureau inhuren voor louter commerciële boodschappen. Want een PR-bureau ziet de publiciteit opzoeken voor uw bedrijf als iets waar altijd commerciële uitingen of dus betaalde publicaties aan verbonden zijn. Een (duur) PR-bureau is er namelijk bij gebaat dat u zo veel mogelijk communicatiemiddelen in gaat zetten om in het nieuws te komen. Want dan gaat de teller tikken; elke commerciële publicatie is kassa voor dit PR-bureau, maar niet per definitie voor u. U bent nooit verzekerd van het feit dat uw kassa gaat rinkelen omdat u niet weet of uw potentiele klant wel al die reclamefolders in de bus, online banners en advertenties op Facebook of reclamespotjes op de radio wel meekrijgt. En als uw klant dit wel meekrijgt, kan het juist averechts werken….

 

3. Pure commerciële PR werkt niet in uw voordeel.

Sterker nog: commerciële boodschappen van dat dure PR-bureau strijken mogelijke klanten tegen de haren in. Uw prospect kan zich ergeren aan uw reclameboodschappen. En dat wilt u niet.

 

Wat u wel wilt?

U wilt dat mogelijke klanten u leren kennen, uw bedrijf/diensten leuk vinden, u vervolgens gaan vertrouwen en daarna klant worden. Uw klant. Hoe bereikt u dat? U kunt nieuwe klanten aan u leren binden door kennis te delen en waarde te geven, en daarmee vertrouwen, die u als bedrijf zelf via free publicity verspreidt…

 

Want zeg nu zelf: als een bedrijf met een positief verhaal in de krant staat of op de radio of tv wordt geïnterviewd, heeft dat bedrijf toch meteen status en aanzien? Dit verhoogt de geloofwaardigheid van uw bedrijf.

 

Uw nieuwswaardigheid zorgt daarom voor uw geloofwaardigheid. Wanneer u met gemak in het nieuws weet te komen via free publicity, groeit uw naamsbekendheid en wordt het mediaspel leuk en interessant. En precies dát wilt u bereiken.

 

Linda Graanoogst is publiciteitscoach bij Met Gemak In Het Nieuws.nl