• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Het dagboek van…(deel 2): Mislukking is de eerste stap richting succes

Ik was pas 26, afgestudeerd, getrouwd, een mooie hoekwoning met garage, 2 Audi’s en 2 Toyota’s voor de deur, ging 3 maanden per jaar op vakantie, we hadden twee eenmanszaken en een BV en gezamenlijk een gemiddelde omzet tussen de 20 en 25 duizend euro per maand.

Vier jaar later was ik een alleenstaande moeder, werkloos met een WW-uitkering en een hypotheekrestschuld van bijna een ton..

Mensen praten niet graag over hun fouten en mislukkingen. Best logisch eigenlijk, je wilt er niet aan herinnerd worden omdat je veel liever stil wilt blijven staan bij je successen. Maar niet elk succes begint succesvol. Op internet zijn er veel lijstjes te vinden van beroemdheden of succesvolle mensen die bij hun eerste poging(en) naar succes gefaald hebben.

Ik zal er een aantal uitlichten:

  • Henry Ford is vijf keer failliet gegaan voordat hij de succesvolle Ford Motor Company had opgericht.

 

  • Walt Disney werd bij een krant ontslagen omdat ze vonden dat hij te weinig verbeelding had. Daarna is hij een aantal keren failliet gegaan voordat hij succesvol werd met zijn films en pretparken.

 

  • Albert Einstein kon pas praten toen hij 4 was, ook lezen deed hij pas vanaf zijn 7e jaar. Ondanks de langzame start in zijn leven, heeft hij het allemaal heel mooi ingehaald en won hij zelfs een Nobel Prijs.

 

  • Oprah Winfrey werd ontslagen als verslaggeefster, omdat ze haar niet geschikt vonden voor de televisie. Nu is ze een van de rijkste en succesvolste vrouwen ter wereld.

 

  • J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter series, was een depressieve, alleenstaande moeder die studeerde terwijl ze ook nog een boek probeerde te schrijven. In vijf jaar tijd werd ze vanuit een uitkering, een van de rijkste vrouwen ter wereld.

**Conclusie**

Veel succesvolle mensen hebben met obstakels te maken gehad. De een met wat meer dan de ander. Wat hen zo succesvol heeft gemaakt, is dat ze zich niet hebben laten tegenhouden door deze obstakels of mislukkingen. Ze zijn harder gaan werken en waren vastberaden om hun doel, hun succes, te halen.

We laten onszelf soms te erg ontmoedigen als iets mislukt of als we echt flink gefaald hebben. Maar mislukking is de eerste stap richting succes. Je hoeft ‘alleen’ één keer vaker op te staan dan het aantal keren dat je gevallen bent. Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar als ervaringsdeskundige op het gebied van falen kan ik wel zeggen dat het niet onmogelijk is.

 

Van loser naar succes

“Waarom is het bij jou fout gegaan? Je was toch hartstikke succesvol?” Deze vraag werd mij niet zo lang geleden gesteld. Ik kan heel goed begrijpen waarom het voor sommige mensen niet te bevatten is dat ik zo’n grote teleurstelling ben geworden. Veel leeftijdsgenoten keken naar mij op, want ik had het gemaakt, ik was wie zij eigenlijk hadden willen zijn.

Maar hoe moeilijk ik het ook had, ik moest op een gegeven moment een knoop doorhakken en beginnen te werken aan mijn nieuwe toekomst, mijn succes.

Ik wist al hoe succes voelde, ik had er al van geproefd en ik wist nog hoe het smaakte. Ook wist ik dat ik heel hard zou moeten werken om daar weer te kunnen komen.

Hoewel ik in de ogen van sommige mensen een loser ben, ik weet dat mijn succes begonnen is op het moment dat ik na mijn val besloot weer op te staan!

 

Signed,

 

Synthia met een ‘S’

 

PS: In het volgende deel zal ik antwoord geven op de vraag waarom het bij mij fout is gegaan.