• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Het leven in Suriname

‘Gu morgu’ (goedemorgen) Suriname. Wat ben ik blij als ik mijn ogen open doe in dit mooie land.

 

Dit is ongeveer mijn ochtendritueel. De wekker gaat om zes uur. Er is geen ruimte om te sluimeren; ik moet meteen opstaan. Naar de keuken om lunchpakketten voor de kinderen klaar te maken. Fruit, brood en drinken. De oudste krijgt een Fernandesbroodje of een broodje van Hollandia en een kop thee. Zij ontbijt in de auto. De baby krijgt als ontbijt pap dus dat is makkelijk. Rond 06:15 uur spring ik in de douche – het water is verschrikkelijk koud! Ik moet mijn adem inhouden wanneer ik de ijskoude druppels op mijn lichaam voel. Maar ik ben dan wel meteen klaarwakker! Vervolgens aankleden, haren kammen en tandenpoetsen. Rond 06:25 uur maak ik mijn oudste dochter wakker, die dan heel moe is. Ik vind het zielig dat zij net als ik door die koude douche wakker moet worden. Ondertussen hoor ik mijn man ook opstaan en iedereen maakt zich klaar voor de dag. Rond 06:45 uur breng ik mijn oudste dochter naar school en mijn man brengt de jongste naar de creche, waarop hij direct doorgaat naar zijn werk.

 

Ik moet uiterlijk 06:50 uur wegrijden om op tijd op school aan te komen. School begint om 07:45 uur en het is misschien maar 25 minuten rijden. Maar óóóóów die file…..

 

De file

Die file is lang. De files in Suriname zijn anders dan in Nederland en je moet heel goed opletten. Er mag niet teveel ruimte zitten tussen jou en de persoon voor je, anders wordt er achter je heel hard getoeterd. Een seconde te lang stilstaan kan je al een toeter opleveren. Als je teveel links rijdt, toeteren de brommers. De brommers….ik kijk altijd met genot naar ze. De een heeft een dikke jas aan, de ander een T-shirt en weer een ander rijdt met een vogelkooi in zijn hand. Heerlijk om te zien. Er zijn ook stukken waarbij je veel voetgangers ziet. Enkele ‘schijnen’ (versieren) je. Laatst zag ik zelfs langs de weg een bus die in de fik stond. Al met al zijn files in Suriname een hele belevenis! Door de file kost het me twee keer zoveel tijd om op school te komen. Mijn dochter heeft in de auto genoeg tijd om te ontbijten, bidden en te kletsen over de nieuwe dag.

 

Dagelijks leven

Het leven in Suriname begint al erg vroeg. Vanaf half zeven zie ik al veel kinderen, tieners en volwassenen op straat om op tijd op hun bestemming aan te komen. Sommige mensen gaan al veel eerder de deur uit.

 

Het voordeel is dat de scholen vroeg uit zijn en dat er gedurende de middag nog veel verschillende activiteiten plaatsvinden. In de middag komen de kinderen een voor een thuis. Het buitenspelen kan beginnen. De kinderen spelen verschillende spelletjes zoals ‘djoel’, een spel waarbij er in het zand lijnen worden gemaakt en er twee partijen zijn waarbij de ene partij moet proberen naar de overkant te rennen (renners) en de andere partij de renners moet proberen af te tikken zonder een van zijn voeten van de lijn af te halen. En ‘pingi-pingi-kasi’ waarbij een persoon een vuist maakt en een ander tijdens het zingen van het bijbehorend liedje, zachtjes knijpt in de vuist van de ander. Aan het eind van het lied zingt men ‘tiekel, tiekel, tiekel ’waarbij je elkaar gaat kietelen, heerlijk spel. Overal hoor je kinderstemmen en kindergelach. Heerlijk!

 

Paramaribo Zoo

De Chinese nieuwjaarsdag viel dit jaar op zaterdag 28 januari. Het gros van de Chinese winkels was gesloten. Wij besloten die dag naar Paramaribo Zoo te gaan. Normaliter is de Zoo niet erg druk, maar toen wel. Er waren veel Chinezen.

 

In de Zoo vind je naast jaguars onder andere verschillende apensoorten, tropische vogels, slangen, prachtige struisvogels en in de boomtoppen ook wilde apen. Er is een grote speeltuin en ook een kinderboerderij. Ook zijn er olijfbomen met lekkere olijven. Ik heb deze geplukt, maar ik weet niet of dat wel mag. De Zoo is elke dag geopend en kost maar enkele Surinaamse dollars. Zeker de moeite waard!

 

Het leven Suriname is heel anders dan mijn leven in Nederland. Een leven waarbij ik dagelijks lange werkdagen had, er in de namiddag weinig vrije tijd voor de kids was en de uitstapjes naar bijvoorbeeld dierentuinen best prijzig zijn.

 

Al met al: #ILOVESU

 

To be continued…………………………………………….