• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Het recht om te geloven dat je het waard bent om te slagen is verbonden met de liefde voor jezelf!

Foto Credits: Johnny van Bergen

Een van de facetten waar ik in het contact met mensen, cliënten en lezers vaak tegenaan loop,  is het feit dat ze tegen me opkijken. “Jij kan alles”, galmt het in de spreekruimte.
Ze hebben het idee dat ik een of andere superwoman ben die alles durft en aankan. Iemand met een ongelooflijk groot geloof in haarzelf! Wat dat betreft hebben ze gelijk. Ik heb sprongen genomen die maar weinig mensen ooit in hun leven zullen maken. Maar men hoeft niet naar mij op te kijken.

Dat tegenop kijken is iets waar we in deze maatschappij vanaf mogen. Een gedachte die voortvloeit uit de verdeeldheid van de mind. De een is meer dan de ander, beter, slechter dan…Liever niet!

 

Kuddegedrag

Ik heb mezelf getraind en onderwezen door hetgeen wat ik heb meegemaakt in mijn leven. Door mijn bewustzijn te verhogen en alert te worden van mijn denkpatronen, heb ik een hele sterke mind eigen gemaakt. En ondanks ik van nature veel zelfvertrouwen heb – immers de een heeft het meer dan de ander – ben ik van mening dat je psyche ontstaat op basis van je persoonlijke eigenschappen. Deze eigenschappen, waaronder zelfvertrouwen, wordt voor een groot gedeelte gevormd door omgevingsfactoren. De opvoeding die we genieten, het onderwijs dat we volgen en de sociale groepen waarbij we onszelf aansluiten. Er is ons niet geleerd om te denken voor onszelf, er is ons geleerd om over te nemen wat de ander denkt! Daarom leven we in een maatschappij, een wereld die bestaat uit kuddegedrag. We nemen de woorden van een ander zomaar aan voor waar omdat hij of zij een of andere titel draagt. We volgen de ander en geloven dat dit leiderschap is. Wanneer iemand een andere mening is aangedaan en deze uit, is hij of zij raar en liggen we niet meer op een lijn. Je valt buiten de boot…

 

Innerlijk werk

Mensen met weinig zelfvertrouwen hebben de goedkeuring van de ander nodig, goedkeuring  van de buitenwereld. Zij houden hun gevoelens en emoties voor zich, zijn ‘bescheiden’ en uiten hun waarheid niet omdat ze bang zijn om afgewezen te worden. Alle verdringings- en afweermechanisme berusten zich op angst. Deze onbewuste overtuigingen waaruit patronen voortvloeien zijn te beïnvloeden en om te vormen. En ondanks dat mijn zelfvertrouwen van natura sterk is aangelegd, heeft mijn innerlijk werk dit verdubbelt.

 

Zelfvertrouwen of arrogantie?
Wanneer je kijkt naar succesvolle mensen is het eerste wat opvalt: het geloof in hunzelf.
Dat moet ook wel want hoe wil je in vredesnaam iets verkopen waar je niet met volle overtuiging in gelooft? We zijn competitief ingesteld en geloven dat we het recht hebben om te slagen. En om dat recht eigen te maken stralen we deze energie ook uit. In een wereld waarin we opgevoed zijn volgens, het ‘doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-principe’ wordt deze uitstraling aangezien als arrogantie.

De personen die zelf hun waarheid niet durven te uiten, zien en veroordelen dit in een ander. Wees je ervan bewust dat dit meer over de onzekerheid van de persoon zelf zegt dan de kracht in jou!

 

Zelfvertrouwen is kracht!
Houden van jezelf, weten wat je waard bent. Daarvoor staan en het uitdragen, ongeacht of de hele wereld op de kop gaat staan en iedereen een mening over jou heeft. Geloof me, ze hebben een mening. Doorgaan waar je voor staat en geloven dat je het waard bent om te slagen. Ga het halen! Zij moeten niet geloven in jou, JIJ moet dat doen!

 

Hoe vergroot je je zelfvertrouwen?

Begin met het accepteren dat ieder mens, jij, ik er is geen verschil, allemaal weleens onzeker is. Over ons werk, ons uiterlijk of over onze vrienden. Wanneer je accepteert, kan je beginnen met het opbouwen van geloof in jezelf.

 

Het recht om te geloven dat je het WAARD bent om te slagen is verbonden met de essentie van het geloof in jezelf. Deze twee elementen voeden elkaar. Wanneer je leert om positiever over jezelf te gaan denken en dus te gaan houden van jezelf, acht je jezelf meer waardig. Wanneer je jezelf meer waardig acht ben je bereid om beter je best te gaan doen om te slagen. Om vervolgens meer te presteren. Je GELOOFT immers dat je gaat slagen.

 

Wanneer je eenmaal iets bereikt hebt en een overwinning hebt gehaald, heb je een trofee in handen. Gun jezelf dit! Je hebt hier hard voor gewerkt, je hebt het verdiend. Zoveel mensen blijven bescheiden vanwege de angst van wat de buitenwereld denkt. Erken dat jij dit hebt gedaan en jij dit hebt bereikt.

 

Om het juiste waar te kunnen nemen zal je eerst jezelf voor waar aan moeten nemen: dat je in essentie al een goed persoon bent en er niks mis is met jou en dat alle ingrediënten aanwezig zijn om succesvol te zijn en te slagen!

 

Overwinningen zijn een goede boost voor je zelfvertrouwen. Maar ook wanneer de trofee is achtergebleven moet je jezelf als een overwinnaar zien. Dat is de sleutel tot zelfvertrouwen.

 

Wees je bewust van je gedachten en je gevoelens!
Waarom zijn er mensen in het leven die altijd neerslachtig zijn en waarom bestaan er personen die altijd het gevoel hebben dat ze de hele wereld aankunnen? Voelen wij ons dan nooit sip, of neerslachtig?

 

Ja hoor, ik ben een hoog sensitief persoon; mijn innerlijke binnenwereld vliegt regelmatig alle kanten op. Maar ik ben niet geïdentificeerd met mijn gevoelens, ze zijn onderdeel van mij. Ze komen en ze gaan maar ik ben ze niet. Ik ben er los van dus ik geef ze ook geen kracht over mijn emotionele toestand. Sterker nog, laat ze er gewoon zijn, daar verdwijnen ze het snelste van. Zo koppel je je los van je gevoelens en blijf je meer gegrond in jouw kern en meer aarding betekent meer daadkracht!

 

Blijf nuanceren!

Blijf het verschil zien in de terreinen waarin je je zeker voelt en de terreinen waarin je je niet zeker voelt. Geen enkel persoon is in alles zeker of in alles onzeker. Probeer deze los te koppelen en het subjectief te maken. “Ik ben niet zo goed nog in plannen” in plaats van “het lukt me nooit, ik ben een waardeloos persoon”.

 

Vergroot je zelfliefde, leer van jezelf houden en jezelf te respecteren. Dit geldt zowel voor het ego als voor het hogere zelf. Alles is energie en keert bij jou terug; behandel jij jezelf met liefde en respect, dan doet een ander dat ook. Vaak zijn we ons daar niet van bewust maar zo werkt het wel. Wees proactief en strijd tegen hobbels en obstakels die jouw succes in de weg staan. Zowel interne als externe factoren.

 

Dient het jouw doel niet of is het niet het juiste pad, durf ervan af te wijken en een nieuwe te betreden! Spreek je waarheid uit, kom voor jezelf op en wees assertief. Wees niet bang wat een ander van jouw zelfvertrouwen vindt, kijk naar wat jij van jezelf vindt! Jij moet het doen in dit leven, niemand anders.

 

Stop met het veroordelen van eventuele tegenslagen of volgens jou genoemde mislukkingen. Zoiets bestaat pas wanneer jij er een oordeel over velt. Hoe groter en belangrijker jij jouw ‘mislukking’ acht, hoe groter de teleurstelling zal zijn. En des te wijder deze teleurstellingen zullen uit reiken over het zijn als persoon.

Praat positief tegen jezelf. Praat net zolang totdat je er zelf in gelooft, ik zweer bij de kracht van autosuggestie. Ik houd mezelf altijd voor dat ik het kan en dat ik erin geloof.

 

Ik doe wat ik moet doen om mijn doel te bereiken en als allerbelangrijkste: ik stop NOOIT voordat ik slaag en dat is de reden dat ik alles bereik wat ik wil: ik GELOOF in mezelf want ik HOUD ongelooflijk veel van de ik in mij!