• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Het succes van een allochtoon

Het is 2016 en nog steeds is het woord ‘allochtoon’ in de omloop. Wat is nou de definitie van het woord ‘allochtoon’? Volgens encyclo.nl betekent het woord allochtoon: “niet-oorspronkelijke bewoner van het land” Ook bestaat de definitie: “in het buitenland geboren of met buitenlandse ouders”. Volgens de laatste definitie zou ik 100% allochtoon zijn omdat ik ben geboren uit een Surinaamse moeder en een Ghanese vader, ook al ben ik in Nederland geboren. Zou dit dan betekenen dat mijn jonge neefjes in aanmerking komen voor de titel ‘autochtoon’. omdat mijn oudere zus gewoon in Nederland is geboren? Ik betwijfel dit.

Als community manager hou ik mij bezig met verschillende groeperingen en ook hoe deze groepen ‘bewegen’ en zichzelf profileren in de maatschappij. Naar mijn mening moeten wij niet zozeer kijken naar de definitie van het woord ‘allochtoon’, maar naar de lading die er wordt gegeven aan het woord. Op basis van de lading die dit woord heeft, vind ik het tijd het woord ‘allochtoon’ af te schaffen. Bij het woord allochtoon heb ik namelijk al snel een slechte nasmaak. Het voelt alsof ik een stempel van inferioriteit op mijn voorhoofd krijg gedrukt, terwijl ik toch echt niet onderdoe voor mijn Nederlandse medemens die voor ‘autochtoon’ doorgaat.

DENK

Onlangs kwam ik een zeer interessante politieke partij tegen die prachtig verwoord hoe ik en velen met mij zich al tijden voelen. Tanahan Kuzu is de lijsttrekker voor de volgende Tweede Kamerverkiezing en pleit namens ‘Denk’ voor een maatschappij waarin verschillende mensen minder een stempel krijgen met een nare nasmaak in de huidige maatschappij op basis van afkomst en religie, maar meer een balans moet heersen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Naar mijn mening begint dat bij het verpulveren van het stigma dat op het begrip ‘allochtoon’ is geplaatst. Hoe het kan dat er met één simpel woord toch meer het gevoel wordt gegeven dat iemand ‘minder’ is vind ik belachelijk. Om maar een vergelijking te trekken. Als er bij een sollicitatie moet worden gekozen tussen een ‘allochtoon’ en een ‘expat’, die in definitie eigenlijk dezelfde inhoudelijke betekenis hebben, is toch de allochtoon degene die het onderspit zal delven ongeacht ze dezelfde kwalificaties hebben.

Wat mij vooral ook interesseert aan ‘DENK’ als politieke partij en de reden dat ik hun verrichtingen ook in de gaten zal houden, is omdat zij het woord allochtoon helemaal af willen schaffen en meer harmonie willen creëren in Nederland tussen ‘allochtonen’ en ‘autochtonen’. In een interview dat onlangs is afgenomen door de NPO met Farid Azarkan van DENK, was het volgende een zeer krachtige reactie op de interviewer van EenVandaag.

EenVandaag:''DENK heeft twee Turkse kamerleden.'' Farid Azarkan:''Nee Nee Nee… DENK heeft geen twee Turkse kamerleden. DENK heeft twee Nederlandse kamerleden van Turkse komaf.''
 

Succes

Er is al vaker gevraagd: ‘Wat is er nodig om succesvol te zijn’? Nu is mijn vraag: ‘Hoe kan je succesvol zijn als je wordt gezien als allochtoon’? Het is zeker mogelijk, maar naar mijn mening moet er eerst een ‘level playing field’ worden gecreëerd, zodat als je de titel allochtoon krijgt niet al direct 0-2 achterstaat op de rest. Een goede manier om dat te doen is door het woord allochtoon buitenspel te zetten en gewoon te kijken naar het individu.

 

Als je het mij vraagt is het buitenspel zetten van het woord ‘allochtoon’ een voorbeeld van hoe je succes kan boeken. Mijn neefjes zullen op een dag hopelijk niet (onterecht) worden geclassificeerd als allochtonen terwijl beide hun ouders inmiddels in Nederland zijn geboren. Het is tijd dat wij als maatschappij klaar staan voor successen op verschillende gebieden van verschillende mensen met een meer ‘exotische’ komaf. Ik pleit ervoor dat mijn Ghanese, Surinaamse, Marokkaanse en Turkse medemens worden gezien als een meerwaarde op basis van hun individuele kwaliteiten en niet worden bestempeld op basis van waar zij vandaan komen. Dat vind ik een goed voorbeeld van succes vanuit de hele samenleving!