• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Het succesverhaal van Andy uit Suriname

Hier sta ik dan aan de vooravond van mijn volgende grote stap. Nieuwe baan, nieuwe vrienden, nieuwe collega’s en een nieuwe uitdaging bij Internationaal Ambitieus. Ik ben zeer enthousiast, maar bovenal dankbaar. Ik ben dankbaar voor alle (gemiste) kansen, (ex) vrienden en uitdagingen van de afgelopen 30 jaar. In dit artikel zal ik mijn (succes)verhaal met mijn IA-familie delen. Ik heb verschillende fases gehad in mijn leven en hier volgen ze dan.

 

De eerste fase in mijn leven noem ik “Excellent Performance”. In deze periode was ik namelijk heel goed in alles wat ik deed. Vanaf de basisschool tot aan de middelbare school heb ik kunnen voldoen aan de verwachtingen van mijn ouders en grootouders. Ik was daarom ook het lievelingskleinkindje van mijn grootvader. Hij had grootse dromen voor mij en als dank voor zijn zorgzaamheid, geduld en liefde, moest ik dromen waarmaken. Dat had hij mij zelf niet opgedragen. Het was mijn gedachtegang. Daarom deed ik ook mijn best. Mijn missie was om mijn familie trots te maken en later goed voor hen te zorgen, zoals zij voor mij hebben gezorgd. Ik paste de levenslessen van opa en oma toe.

 

Vanaf de basisschool was ik steeds de beste leerling in de klas. Ik was als beste leerling geslaagd van de basisschool, de muloschool en daarna ook de middelbare school. De lat lag hoog, dus het was vanzelfsprekend dat ik ook grote dromen had. Ik wilde cardioloog worden zodat ik mijn opa, die hartpatiënt was, kon helpen. Bovenal was het een periode waar iedereen in de familie naar mij opkeek omdat ik braaf de regels van mijn familie opvolgde. Ik was gedisciplineerd. Toen kwam het moment waar ik was geslaagd van de middelbare school en naar de Anton de Kom Universiteit van Suriname ging om bedrijfseconomie te studeren. Mijn pleegouders zijn beide afgestudeerde economen en ik zou dus in hun voetsporen treden.

 

Een nieuwe weg

Daar was ik dan; AAN DE UNIVERSITEIT! Wow, hier zou ik mijn studieperiode afronden. Hier zal ik als eerste jongen in de familie mijn bachelor diploma halen. Ja toch, dan ben ik die hele meneer! Dat dacht ik toen. Ik werd meteen benaderd door de studentenvereniging Cirkle K en ook door ADEKSTUDS. Achteraf bekeken is dat altijd al een dilemma geweest in mijn leven. Kiezen tussen twee organisaties. Later in dit artikel zal je merken waar ik het over heb.

 

Uiteindelijk heb ik gekozen voor de studentenvereniging ADEKSTUDS. Nieuwe uitdagingen, nieuwe familie en een nieuw pad dat ik zou bewandelen. Want ADEKSTUDS werd toen mijn familie, met hun eigen waarden en normen met als gevolg dat ik mijn eigen familie verwaarloosde. Vooral toen ik bij ADEKSTUDS de liefde van mijn leven had ontmoet.

 

Nieuwe uitdagingen die ik moest aangaan bij ADEKSTUDS waren projecten uitvoeren ten behoeve van de ontwikkeling van studenten in Suriname. Dit hield ook in dat ik voor het eerst naar Europa mocht gaan. Een ervaring die mijn leven heeft veranderd. Er ging een hele nieuwe wereld voor mij open. Zoveel mogelijkheden die ik allemaal wilde uitproberen. Zoveel nieuwe vrienden met wie ik later zaken zou doen. Het was allemaal geweldig. Mijn nieuwe familie voelde goed aan. Echter vergat ik de liefde en aandacht van mijn echte familie. Voor al die jaren die zij voor mij klaar stonden. Maar ik had zoiets van, ik heb al die jaren voor jullie geleefd. Nu is het tijd om voor mezelf te leven, met mijn zelf gekozen familie en mijn eigen ambities. En wat heb ik veel geleerd van ADEKSTUDS. Daarvoor ben ik ze heel dankbaar.

 

Toen hield het allemaal op. Het ging uit tussen mij en mijn vriendin. Om confrontaties te voorkomen besloot ik ook om afstand te nemen van de vereniging.

 

Familie

Ik stopte met mijn studie. Mijn pad was toen even niet meer duidelijk. Ik verloor vertrouwen in mensen, maar vooral in mezelf. Of misschien het omgekeerde juist. Ik besloot om terug te gaan naar mijn familie en te gaan werken. FAMILIE was toen voor mij belangrijk en dit keer was ik zo gezegend dat ik het inzicht kreeg om balans te houden tussen mijn familie en mijn nieuwe “werk”-familie. Dit keer was mijn missie om de band tussen iedereen die ik  had verwaarloosd en de nieuwe mensen die ik ontmoetten, te koesteren. Want uiteindelijk zijn dat de mensen die voor je klaarstaan. Probeer je niet blind te staren op een bepaalde groep, maar wees open voor mensen die je lief hebben. Jouw familie, of het nou bloedverwanten zijn of niet, zal er altijd voor je zijn.

 

Ik ontwikkelde een competentie die ik blijkbaar al had, maar waar ik nog geen weet van had. Netwerken. Netwerken heeft ertoe geleid dat ik mijn familie kon uitbreiden en kon inzetten voor mezelf. Ik werd zodanig geïnspireerd door mensen om me heen, dat ik mijn eigen website heb laten bouwen en daar over mijn familie en hun talenten schreef. Deze kun je vinden op mijn website. Ik kreeg de kracht en het inzicht om van die mensen om mij heen te leren. Natuurlijk stond ik ook altijd voor hen klaar.

 

Burn-out

Maar toen was dat ook snel afgelopen. Ik wilde groeien, heel snel ook! Het gevoel dat ik middels een andere uitdaging sneller kon groeien, leidde ernaartoe dat ik een nieuwe baan ben gaan zoeken. Maar weet je, je kan niet voorspellen wat je tegen zal komen. En dat is maar goed ook. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen in een organisatie waar ik binnen korte tijd inderdaad heel snel ben gegroeid. Maar het tempo waarin ik zou groeien was toen te hoog in vergelijking met het tempo waarin ik zelf wilde groeien. Het is net alsof je in een Lamborghini rijdt, terwijl je zelf nog niet in staat bent zo een auto te besturen. Ik kwam toen in een dal terecht. Heel veel ziektedagen, aanrijding en vermagering waren mij de baas. Ik was de weg kwijt, ben toen gestopt met werken en koos ervoor om bij mezelf na te gaan wat ik verder wilde doen met mijn leven.

 

Nieuwe structuur

Ik koos ervoor om mezelf op te sluiten en de Almachtige te vragen mij verder te begeleiden. Vrienden waren teleurgesteld, omdat ik opeens niet bereikbaar was terwijl zij zelf iemand nodig hadden om mee te praten. Maar ik was heel egoïstisch. Ik moest voor mezelf kiezen om te weten hoe ik verder wilde gaan. Gezegend, zoals ik was kreeg ik het inzicht om al mijn kennis en ervaringen die ik heb gehad tijdens de vorige fases in mijn leven, toe te passen. Ik bracht structuur in mijn leven aan die ik met jullie wil delen. Het heeft allemaal te maken met het feit dat je elke dag tijd aan jezelf besteedt, zodat je klaar bent om elke uitdaging aan te gaan.

 

1. Sta vroeg op: Mijn wijlen opa stond altijd om 05:00 uur op om de tijd te nemen om alle (natuurlijke) ballast van zich af te doen in zijn eigen tempo.
 

2.Mediteer: Hij begon dan ook meteen daarna aan zijn gebed. Om de Almachtige te bedanken voor alle zegeningen en te vragen om mijn opa en zijn familie te vergeven van al onze zondes. Dit was ook een gelegenheid om in alle rust stil te staan bij alle obstakels in zijn leven en hoe hij deze met de kracht van de Here zou oplossen.
 

3.Ontbijt: Zorg ervoor dat je jouw dag goed begint door rustig te ontbijten. Zo ben je naast geestelijk ook lichamelijk klaar om de dag te beginnen.
 

4.Drink/ eet gezond: Ga voor jezelf na wat voor jou goed is en hoe je ervoor kan zorgen dat je lichaam goed functioneert door precies datgene te consumeren wat van toegevoegde waarde is voor jouw organen.
 

5.Sabar ( Wees geduldig): Het is normaal dat je ongeduldig wordt als je te lang in de file staat. Of wanneer een onaardige collega je met zijn huisproblemen verwelkomt. Maar dat zijn aspecten waar je zelf geen invloed op kan uitoefenen, dus bo ta chill; tel tot 10 en ga verder. Je kan er niks aan doen, dus stress er ook niet over.
 

6.Sport: Probeer toch één keer in de week te bewegen, zodat jouw ledematen ook in beweging blijven.
ā€‹

7.Slaap vroeg: Doe je best om vroeg naar bed te gaan, zodat je de volgende dag uitgerust kan opstaan. Probeer ook niet gestrestst naar bed te gaan.

 

Ik heb bovenstaande stappen in zeven weken kunnen toepassen. Creëer elke week een nieuwe gewoonte totdat je eraan gewend raakt en het vanzelfsprekend een onderdeel is van jouw leven. Zelf zal ik zeker nog meer gewoontes bij leren. De kunst is om alles wat je wil gaan leren, stap voor stap te doen in plaats van grote doelen te stellen en als resultaat zal hebben dat je deze niet bereikt. Dat je teleurgesteld raakt en een burn out krijgt.

 

Nieuwe uitdagingen

Na deze “ontwaking” ben ik zo gezegend geweest dat mijn goede vriend Simon, directeur en mede oprichter van Bit Dynamics, bereid was geweest mij tijdelijk te accommoderen. Maar dat was te verwachten aangezien zijn bedrijf bekend staat om de relatie met mensen en vooral zijn klanten te versterken. In dat kader heeft hij met de potentie die hij in mij zag ervoor kunnen zorgen dat zijn klanten tevreden waren met de kwaliteit die zijn nieuwe Social Media Consultant levert.

 

En toen kwam alles opeens op me af. Al die uitdagingen en ik heb ze toen ook aangegrepen. Ik ben precies op 1 juni begonnen als Marketeer bij één van de beste banken in Suriname, als Brand Ambassador van Brave & Co ( het beste kledinglabel in Suriname) en blijf ik nog aan als Social Media Consultant bij Bit Dynamics. Mijn beste vriendin vroeg laatst nog aan me hoe ik tijd zal vrij maken dit alles te bewerkstelligen. Ik ben zo rijk aan ervaring om dit alles aan te kunnen en mijn familie zal mij ondersteunen in de komende periode, evenals vrienden en collega’s die klaarstaan om mij te helpen waar nodig. Bovenal heb ik de Almachtige gevraagd om mij de kracht en het inzicht te geven deze nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ik ben er klaar voor en ben ook bereid om daarnaast mijn IA-familie te helpen op de voorgenoemde gebieden waarin ik excelleer. Dus in**@an*********.nl">mail me maar gerust als je mijn hulp kan gebruiken:

 

Tan bun,

 

Andy Tanoesemito