• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Het succesverhaal van een Haitiaan in Suriname

Wat doe je als jouw land getroffen wordt door een hevige aardbeving en armoede je beste mattie wordt? Gedreven door de kracht van die aardbeving en de drang om een betere toekomst op te bouwen ga je je geluk elders zoeken. En waar anders dan in het tropisch paradijs in het hart van de amazone.

 

Dit is het verhaal van een Haitiaan die zonder bezittingen in Suriname is aangekomen en nu zijn eigen onderneming is opgestart. En dat wel in de crisistijd waarin Suriname al geruime tijd zit. Dan ben je dapper of echt dom. En dat laatste is hij zeker niet..

Overleven
Vario Etes, geboren in de hoofdstad van Haiti, Port au Prince, is opgegroeid in een leefomgeving waar je niets anders kan doen dan overleven. En als je in zulke omstandigheden leeft, wordt je vanzelf heel erg creatief. Je probeert te creëren. Alles wat in je omgeving voorkomt probeer je tot leven te brengen. Zelfs als een aardbeving jou de dood injaagt, probeer je nieuw leven in je toekomst te blazen. Vario is op 26 jarige leeftijd naar Suriname verhuisd. Hij komt in Suriname aan met zijn meest waardevolle bezit, zijn kennis en "survial skills". In Haïti is hij niet verder gekomen dan het eerste jaar van de universiteit aldaar. Zijn droom was om die studie verder af te maken en zijn toekomst op te bouwen. Die droom zou hij in Suriname laten uitkomen, dacht hij toen. Maar zoals elke uitdaging kansen met zich meebrengt, heeft zijn komst naar Suriname hem een warme ontvangst bezorgd. Door zijn netwerk, dat bestaat uit Haïtianen en Surinamers met een warm hart, heeft hij zijn pad kunnen vrijmaken van armoede en ellende. Niet te vergeten zijn moeder die hem hierbij heeft kunnen ondersteunen.
 

Vario is 1 maand na zijn komst in Suriname gaan werken en heeft hij zijn best gedaan om de Nederlandse taal machtig te worden. Mensen die franstaligen kennen weten dat dat niet zomaar gaat. Maar Vario begrijpt dat indien je succesvol wil worden je de taal van het land zal moeten aanleren. Wiens brood men eet, diens taal men spreekt klinkt volgens mij een spreekwoord.

Werken in Suriname
Na 2 jaar werken in Suriname zag hij kans om zijn droom, zijn studie afmaken, in Canada te verwezenlijken. Maar niets komt voor zijn tijd, leerde hij van zijn moeder. En dat heeft hij ook geleerd uit de keiharde realiteit in Suriname. Nadat die poging dus mislukte, wilde hij het wagen om zelf te ondernemen. Hij heeft meer dan 2 jaar kennis op het gebied van creative design en had inmiddels al een netwerk waaruit hij kon vissen.

 

De geboorte van Pixxel Studio. Toen ik naar zijn succesformule vroeg, gaf hij aan dat die niet bestaat.

 

" Life is not like math, in life you don't have certain formulas of succes. It's about improvising with what's at hand and create with those hands."

 

Wat hij zeker ook voor de duizendste keer aan mij meegeeft, en hiermee sluit ik af;
"Don't just talk about your thousand ideas Andy, just take a step and don't look back. If I could use the power of an earthquake to treble my destiny, you can achieve much more."