• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Het verband tussen grote successen en recente ontwikkelingen (deel 2)

Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Dit aloude gezegde doet vermoeden dat wat ooit succesvol was, vandaag de dag niet meer succesvol hoeft te zijn. In het eerste deel van dit artikel kon je een aantal voorbeelden lezen van hoe je behaalde successen kunt modelleren om in de toekomst succesvol te zijn. In dit artikel gaan we daar verder op in!

McDonald’s is wereldwijd de nummer 1 in de fastfoodbranche. Toch is McDonald’s geen fastfoodrestaurant, maar een bedrijf dat actief is op de markt van onroerend goed. Oprichter Ray Kroc kocht percelen op en verhuurde die aan franchisenemers met als voorwaarde dat ze die grond alleen van hem mochten huren. Dit leverde hem meteen geld op, nog voordat de eerste paal geslagen was, dus meer kapitaal om uit te breiden waardoor hij weer meer grond kon kopen enzovoorts.

Onroerend goed
Dit is en zal altijd één van de vaste succesfactoren zijn die er bestaat. Grond is macht en geld en in het geval van McDonald’s ook een controlemiddel over de franchisenemers. Blijft de kwaliteit achter? Dan zeg je de huur op! Ray Kroc had zowel de banken als franchisenemers in zijn zak. Geldt dat ook voor Ahmed en Radi El Kaddouri? Met hun vastgoedbedrijf Stadswacht Projectontwikkeling, dat ze in tijden van crisis hebben gekocht en nu het goed gaat weer gaan verkopen, hebben ze hun slag geslagen. Vooral bij babyboomers schijnt er veel geld te zitten.

Online
In de Quote Top 100 jonge miljonairs valt op dat men vooral online actief is. Met name online travel (Travelbird), maar ook investeerders in start-ups (Traffic 4U), cursussen en trainingen (Edubookers), boeken als massaproduct (Storytel) en online advertenties. Jeroen Derwort wordt genoemd als internetnestor met veel ervaring en is een interessant rolmodel. Verder heb je nog E&A-events die met feesten en festival €7 miljoen omzetten en Young Capital dat met uitzenddiensten €27 miljoen omzet.

Investeerders
Ook Ronald Hand van WeTransfer staat erom bekend te investeren in interessante projecten. Praten met investeerders en geldleners kan interessant zijn. Succesvol zijn in business komt voort uit hoge marges, tenminste als je geen product hebt waarmee je massavolume kunt draaien. Hoge marges komen voort uit het terugbrengen van hoge levensbehoeften. Apple richt zich op erkenning. Mensen betalen de hoofdprijs om zich erkend te voelen. Daarom produceert Apple producten die exclusief, luxe en duur zijn.

Emotie
Ken je de film ‘Intouchables’? Wederom een voorbeeld waarbij emotie een doorslaggevende factor is voor succes. Men voelt zich aangetrokken tot het verhaal omdat het raakt. Een man die al zijn lichaamsfuncties kwijt is en een man aanneemt voor de zorg die allesbehalve geschikt is, maar Driss herinnert rolstoelman eraan hoe het is om je springlevend te voelen. Geen medelijden en dingen doen die de zorg voorschrijft. Wiet roken, hoeren, een sportauto in plaats van een invalidekar et cetera. Door die emotionele link is het een wederzijds succes. Driss gered van zijn kansarme positie en rolstoelman wint levensvreugde.

Actie!
Welk groot succes ga jij koppelen aan een recente ontwikkeling?