• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Het vinden van vrijheid

Elk jaar vieren we op 5 mei in Nederland onze vrijheid. Zeer terecht, want niet zo lang geleden, pakweg 60 à 70 jaar terug, was het onmogelijk om te bedenken dat je in Nederland bepaalde dingen kon doen. Dingen die nu voor ons vanzelfsprekend zijn.

Maar zijn we echt vrij? Ja, uiteraard. Vergeleken met mensen in China die bijvoorbeeld de onderdelen van jouw iPhone maken, zijn wij zeker vrij. Ook in vergelijking met Afro-Amerikaanse mannen en andere etnische minderheden in de Verenigde Staten, hebben wij het zeker goed.

Toch weet ik, uit persoonlijke ervaring en uit gesprekken met vrienden, familie en kennissen dat we ons lang niet altijd vrij voelen. Op vakanties en een paar weekenden na, voelen we ons vaak opgesloten in routine. Opgesloten in een sleur of in bijvoorbeeld een baan die ‘niet leuk is’ of ‘maar werk is’. Ook een blauwe envelop op de mat kan zorgen voor een minder vrij gevoel. Boetes voor een paar kilometers te hard rijden, slecht weer, regels… ik kan zo doorgaan.

Voor velen van ons is emigreren onderdeel van de zoektocht naar vrijheid. Anderen beginnen een eigen onderneming of worden zelfstandige. Ik deel in dit stuk mijn pogingen en tips tot het verkrijgen van (meer) vrijheid.

Vrienden en familie

Gedachten uitwisselen, kennis delen en goede gesprekken hebben. Jouw vrienden en familie hebben meer invloed op je dan jij denkt. Een mooi gezegde van vroeger dat ik vaak hoorde: ‘si bo drumi ku kacho bo ta lanta ku purga’ (letterlijk vertaald: als je met honden slaapt, word je wakker met vlooien), oftewel waar je mee omgaat word je ook mee besmet. Zorg voor positieve mensen om je heen en luister naar ze. Je kan veel leren van jouw eigen ervaringen, maar ook van de ervaringen van anderen. Deze kunnen tot nieuwe inzichten leiden en uiteindelijk meer opties en kansen. Meer kansen en opties zijn ook vormen van vrijheid.

Ontdekken

Bij ontdekken denkt men gauw aan reizen, wat de ultieme manier is om nieuwe ervaringen op te doen, maar ontdekken kan ook anders. Het kan met muziek, het kan met eten, het kan door meer te leren van een andere bevolkingsgroep of cultuur. Wie weet kom je erachter dat techno muziek eigenlijk niet zo naar is, of dat de ‘cachupa’ schotel die jouw collega meeneemt naar werk eigenlijk best lekker is. Je hoeft dan niet alleen maar naar salsafeesten te gaan of te kiezen uit drie verschillende avondmaaltijden. Hoe meer jij ontdekt,  des te meer keuzes je hebt. Ontdekken leidt tot meer opties en zoals in de vorige alinea al gesteld werd; hoe meer opties, des te meer vrijheid.

Tijd
Het gevoel altijd druk te zijn is killing voor jouw gevoel van vrijheid. Maar ondanks we druk zijn, we vinden toch de tijd om elke 30 minuten onze tijdlijn te checken. Ook snapchatten we er op los en gaan dood van schaamte als we een aflevering van Game of Thrones niet hebben gezien – alsof dat een verplichting is. Dan zijn we toch niet echt druk? Routine kan drukte verminderen. Routine hoeft lang niet slecht te zijn. Sterker nog: het kan jou helpen om meer tijd voor jezelf te creëren. Als jij weet wat je wil doen en hoelang het duurt om dat te doen, kan je een schema maken en op die manier efficiënter worden. Hierdoor maak je meer tijd vrij zonder verplichtingen.

 

Probeer het uit

Dit zijn maar een paar manieren die ik zelf aan het uitproberen ben om mijn gevoel van vrijheid te vergroten. Ik ben lang geen expert of lifecoach en probeer dit ook niet te zijn, maar niet zolang geleden heb ik tijdens een trip naar Berlijn veel tijd met locals doorgebracht en ervaren dat het ook anders kan dan wij hier gewend zijn. Berlijn schreeuwt vrijheid. Ik heb op een donderdagavond samen met een advocaat*, een fysiotherapeut en een dokter, na hun werk en dagelijkse fitness uur, op een terras gezeten en de beste gesprekken gehad. Om 22:00 uur lag ik in bed. Het voelde geweldig, niet alleen voor mij maar zeker weten ook voor hen. Eigenlijk weten ze niet beter. Hier kan dat ook!

*de advocaat had meer tatoeages dan menig rapper. Over vrijheid gesproken…