• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe bekende Nederlanders rond kwamen vóór hun succes

Wat doe je als je geen geld meer hebt en de onderneming nog niet loopt? Geef je jouw droom op en ga je weer terug in loondienst? Of ben je bereid een bijbaantje te nemen zodat je een minimaal inkomen hebt en toch tijd hebt om aan jouw droom te werken? Zelf heb ik ook in zo een fase gezeten; ik heb getwijfeld en gesolliciteerd voor vast werk. Die zekerheid zou fijn zijn, maar ik voelde toch een pijn in mijn buik. Hoe zou ik dit gaan oplossen?

Een tijdje terug  had ik een bijbaantje naast de onderneming, omdat het toen nog niet lekker liep met de business. Als ik mensen daarover vertelde, keken ze me verbaasd aan. Zij konden zich niet voorstellen dat ik me zou ‘verlagen’ tot een nietszeggende baan, terwijl ik hooggeschoold ben. Ik weet van enkele van de meest succesvolle ondernemers dat ze vóór hun successen ook tijden van bijbaantjes kenden, maar toen ik laatst een artikel las over BN'ers en hun eerste baantjes, kon ik die verbaasde mensen beter overtuigen van mijn keuze.

Lot
Alsof het zo heeft moeten zijn, verliepen mijn sollicitaties dramatisch. Voorheen hoefde ik me nauwelijks in te spannen voor sollicitaties om toch op gesprek te worden uitgenodigd. Dat liep nu anders en als ik dan werd uitgenodigd voor functies die normaliter een zekerheid zijn, liep dat anders uit dan verwacht. Ik had echt het gevoel dat het lot mij probeerde te vertellen dat ik niet moest opgeven. Om toch een bron van inkomsten te hebben, accepteerde ik een baan als callcenteragent. Voor sommigen in mijn omgeving een degradatie, maar voor mij een moedige daad.

Verantwoordelijkheid
Ik liep niet weg voor mijn verantwoordelijkheden en gaf tegelijkertijd mijn droom niet op. Iets wat vele succesvolle ondernemers hebben gedaan voor hun succes. Zelfs bekende mensen zoals acteurs, zangers en schrijvers, hebben bijbaantjes gehad voordat ze doorbraken. Uit een artikel over bekende Nederlanders over hun eerste baantjes haalde ik troost en vertrouwen op een goede afloop.

Politici
Premier Mark Rutte liep tijdens zijn studie Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden stage in een antiquariaat in Haarlem. Hij moest daar oude portretprenten in kaart brengen en dat zonder stagevergoeding. Politicus Emile Roemer van de SP begon zijn carrière ooit als krantenbezorger van het Boxmeers Weekblad.

Acteurs
Voordat Georgina Verbaan in 1997 doorbrak met haar rol in 'Goede tijden, slechte tijden' had ze talloze baantjes. Zo bezorgde ze folders, verkocht ze spullen in de dierenwinkel en op de markt, stond ze in de spoelkeuken bij La Place, was ze kledingverkoopster en serveerster. GTST-acteur Ruud Feltkamp begon niet zoals veel jongeren met een baan als hamburgerbakker bij de McDonald's, maar zijn eerste klus had hij als acteur in een reclame van de fastfoodketen. Daarna kreeg hij op 9-jarige leeftijd de hoofdrol in de film 'Kruimeltje'. Soapie en zangeres Babette van Veen had ooit een bijbaan als serveerster, maar kwam al snel in het theater terecht en kreeg op haar 22ste een rol in 'Goede tijden, slechte tijden'.

Presentatoren
Voordat Arie Boomsma doorbrak als presentator, was hij in de Verenigde Staten professioneel basketballer en verdiende hij later in Nederland zijn geld als model en barman. Presentatrice Irene Moors begon haar carrière ooit in de kantine van de redactie van de Donald Duck. Presentator Dennis Weening begon zijn carrière ooit als hamburgerbakker bij de McDonald's. Voordat Geraldine Kemper in 2009 het programma 'Sterretje Gezocht' won en aan de slag mocht als presentatrice bij BNN, had ze een bijbaan in de viswinkel van haar oom en tante in Almere.

Verslaggevers
RTL-verslaggever Erik Mouthaan begon zijn carrière ooit als bessenplukker, aspergesteker, ober en kassamedewerker. Presentator en theater- en televisiemaker Maurice Wijnen had ooit een bijbaantje in de supermarkt, maar ging al snel in het theater aan de slag. Marc van der Linden werkt nu als royaltyverslaggever, maar begon zijn carrière ooit bij de pony's op de kermis, in de snoepwinkel, in de disco en in de Free Record Shop.

Zangers
Bij zijn eerste baan verkocht zanger en presentator Gordon vrouwenondergoed op de markt. Voordat Lee Towers doorbrak als zanger, werkte hij in de Rotterdamse haven als monteur. Rapper Keizer werkte op de bakkersafdeling van de Hema voordat hij doorbrak. Ook zanger en producer Ronnie Flex had ooit een bijbaan als vakkenvuller bij de Albert Heijn. Zelfs volkszanger Frans Duijts brak op latere leeftijd door. Daarvóór verdiende hij zijn geld in het sloopbedrijf van zijn vader.

Overig
Schrijver Kluun brak in 2003 door met zijn debuutroman 'Komt een vrouw bij de dokter'. Daarvóór had hij een marketingbureau, maar toen hij jonger was had hij nog een paar andere baantjes, zoals krantenbezorger, schoonmaker in een snoepwinkel, supermarktmedewerker en hij zat in de militaire dienst. Ook cabaretier Ruben van der Meer verdiende zijn geld met schoonmaken vóór zijn carrière als cabaretier.

Actie!
Durf een stap terug te nemen voor een ogenschijnlijk nietszeggende baan als je daarmee je droom kan verwezenlijken…