• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe belangrijk Antwerpen is voor de verbinding met België

België en Nederland vinden elkaar bij de steden Antwerpen en Breda. Dat stukje snelweg loopt naadloos op elkaar over, maar toch is het een internationaal knooppunt. De Nederlanders hebben Antwerpen al lange tijd geleden omarmd. De Antwerpenaren hebben op hun beurt de vele Nederlanders (en Fransen) langzamerhand gedoogd. Er zijn veel mogelijkheden in Antwerpen en daarmee ook in Belgie. Wat is nou de kracht ter verbinding van deze moderne wereldstad?

De stad is een metropool van verschillende culturen en bevolkingsgroepen en daardoor een stad met internationale allure. Vooral de joodse gemeenschap is opvallend aanwezig. Het internationale karakter is interessant voor handel, maar Antwerpen is om meerdere redenen belangrijk voor de verbinding met België.

Hoofdstad en provincie
Antwerpen is niet de hoofdstad van België, maar wel van de provincie Antwerpen en qua inwonertal de grootste gemeente van België. Als je business wilt doen in Antwerpen moet je weten dat de inwoners ‘Sinjoren’ worden genoemd en dat zij hun stad afgekort ‘’t Stad’ en soms ‘De Koekenstad’ wordt genoemd. Dit vanwege de vele koekenfabrieken in Antwerpen, waarbij De Beukelaer en Parein de bekendste zijn. De stad kent 500.000 inwoners. Voel je de potentie?

Economische bloei
Antwerpen kende in de 16de eeuw een periode van economische bloei. De stad was een van de eerste havens waar de handelsschepen uit de ‘De Nieuwe Wereld’ toekwamen. Ook wordt de beurs van Antwerpen de moeder van alle beurzen genoemd, aangezien het bouwplan van de Antwerpse beurs later navolging kreeg in Amsterdam, Londen Rijsel. De stad is momenteel op zoek naar vakspecialisten in uiteenlopende sectoren. Deze experts zijn een bron van kennis voor hun collega's, weten complexe informatie te bundelen in overtuigende ideeën en werken ook zelf mee aan de uitvoering daarvan. Klik op deze link en vind meer informatie over de vacature(s). Ook voor ondernemers zijn er vele kansen wat interessant kan zijn vanwege de ligging van de haven en de internationale luchthaven.

Gerelateerd: Kom naar de bijeenkomst Road 2 Belgium

De haven
In 2009 verwerkte de haven van Antwerpen ruim 157 miljoen ton aan goederen en was hiermee na Rotterdam de grootste haven van Europa en de 16e van de wereld. Vooral in Europa heeft de haven van Antwerpen een belangrijke positie in Europa voor het behandelen van staal, fruit, bosproducten, koffie en tabak. Jaarlijks doen ongeveer 14.000 zeeschepen en  55.000 binnenschepen de haven aan. Daarnaast bezit Antwerpen het op één na grootste petrochemische complex ter wereld. Verder is de stad ook het hart van de wereldwijde diamantindustrie voor zowel handel als het slijpen.

Gerelateerd: Albert Frere, de rijkste Belg en internationaal zakendoen

Internationale bereikbaarheid
De ring rond Antwerpen staat in verbinding met Nederland, Duitsland en Frankrijk, waardoor deze Antwerpse ringweg één van de meest bereden stukken autosnelweg in West-Europa is met de nodige verkeerschaos als gevolg. De verbinding met de Oosterweel moet hier tegen afzienbare tijd verbetering in brengen. Verder is Antwerpen ook met openbaar vervoer goed te bereiken met diverse trein –en busverbindingen.  Naast de bereikbaarheid heeft Antwerpen ook binding met zustersteden, zoals Barcelona, Marseille, Rostock, Sint-Petersburg, Shanghai, Akhisar (Turkije), Fez (Marokko), Mulhouse (Frankrijk) en Haifa (Israel). Op en top internationaal!

Gerelateerd: De 10 geboden van Internationaal Ambitieus