• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe belangrijk is bewijs dat je iets kan?

Wij mensen zijn over het algemeen sceptisch. ‘Ik geloof het als ik het zie’. Het zijn echter visionairen zoals Nikolai Tesla Thomas Edison, de Wright Brothers, Henry Ford, Michelangelo, Nelson Mandela en Martin Luther King geweest die veranderingen teweeg hebben kunnen brengen. Zij geloofden ergens in, alvorens zij het zagen.

 

Het leven zit vol met onzekerheden. Dat we voor sommige dingen bewijs willen, is niet zo vreemd. Een werkgever wil bewijs hebben van je kwaliteiten door middel van je diploma’s en werkervaring alvorens deze je aanneemt voor een bepaalde functie. Dit omdat hij of zij in jou zal moeten investeren en denkt aan de risico’s van zijn of haar bedrijf. Iets waaruit blijkt dat iemand geschikt is voor een functie, is dan ook begrijpelijk.

 

Diploma

Hoewel het logisch is, heeft dit systeem toch iets oneerlijks. Althans, het is beperkt. Je weet echter niet wat iemand te bieden heeft alvorens je hem of haar een kans geeft.

 

Als ik bijvoorbeeld naar mezelf kijk. Ik heb een hbo-bachelor diploma. Hierdoor weet men, of eigenlijk acht men, dat ik een bepaalde denkwijze heb en over bepaalde kwaliteiten beschik op hbo-niveau. Maar heel veel andere kwaliteiten en competenties staan niet op mijn diploma. Kwaliteiten zoals mijn doorzettingsvermogen, mijn empathisch vermogen en mijn hulpvaardigheid, om maar een paar te benoemen. Dit zijn ook hele belangrijke kwaliteiten.

 

Wegens gebrek aan ervaring binnen mijn branche word ik heel vaak afgekeurd, ondanks ik van mezelf weet waartoe ik in staat ben. Het is frustrerend dat ik het ‘bewijs’ niet kan leveren. Althans, het bewijs dat ik heb, mijn diploma, blijkt hiervoor niet eens voldoende te zijn…

 

Optredens

Sinds vorig jaar september ben ik ook actief als crowdmanager bij Speaker’s Night. Naast mijn media-achtergrond heb ik altijd willen acteren en me op andere creatieve manieren willen uiten om mensen daarmee te raken en te entertainen. Ik begon daar vorig jaar mee, met niet meer ervaring dan hier en daar wat cursussen te hebben gevolgd en optredens te hebben gedaan. Bloednerveus was ik, mede omdat ik aan mezelf twijfelde. Kon ik het wel? Was het niet te hoog gegrepen om zoiets te doen terwijl ik er niet in getraind was, nooit eerder zoiets gedaan had…en dus eigenlijk helemaal geen bewijs had? Nou, niet dus. Ik heb genoeg positieve feedback ontvangen vanuit bezoekers. Dat ik straalde, dat ik energie bracht en mensen ook daadwerkelijk mee kreeg. Hieruit blijkt dat ik het in me heb zitten en het dus wel degelijk kan. Ondanks ik voorheen niets had om te bewijzen dat ik het aan zou kunnen.

 

Actie

Al met al; hoe noodzakelijk is bewijs? Moet je iets altijd al gezien of ervaren hebben om te weten dat je ergens toe in staat bent? Het kan zijn dat je nog niet eens weet wat je allemaal kunt en dat je dat nog moet ontdekken. Volg daarom je nieuwsgierigheid en geloof in jezelf.

 

Dus in plaats van ergens in geloven als we het zien, moeten we eerst ergens in geloven alvorens we het zien. Net zoals we in de zon blijven geloven op een bewolkte dag.

 

“Believe. Feel. See. In that order”. ~Bob Proctor