• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe blink je uit als coach?

Zodra je tegenwoordig zegt dat je coach bent, krijg je steevast de opmerking:'Pfff… iedereen doet coaching!'. Het klopt dat er een overschot aan coaches zijn, maar dat betekent dus dat er veel vraag naar is. En dat betekent ook dat het van belang is om je als coach te onderscheiden. Hoe blink je uit als coach?

 

Het is de bekwaamheid om te leiden. Om dingen in gang te zetten, om middelen te maximaliseren en om te inspireren. Het is de buitengewone kwaliteit die problemen oplost en het individu helpt aan een nieuw begrip van wat er mogelijk is. En het zijn de vaardigheid en talenten om anderen te leiden en te beïnvloeden om echte doorbraken te beleven en duurzame veranderingen te creëren.

 

Waarheid
Topcoaches zien de dingen zoals ze zijn en maken deze niet erger. Ze hebben een sterke grip op de realiteit en zijn eerlijk tegen zichzelf over waar ze staan. In tegenstelling tot de meeste mensen, staan ze niet stil bij problemen, maar tackelen deze zodra ze ontstaan en voordat ze groeien. Ze hebben de juiste vaardigheden en kennis om de situatie aan te pakken en vinden het beste pad om voorwaarts te kunnen bewegen. Angst en twijfel spelen geen rol in hun missie, zelfs wanneer ze noodzakelijke risico's moeten nemen om anderen te helpen om door te breken naar een hoger niveau.

 

Visie

Topcoaches hebben ook visie. Ze zien de dingen beter dan dat ze zijn en helpen anderen om hetzelfde te zien. Ze kunnen een beweging creëren die anderen inspireert om hun mouwen op te stropen en actie te ondernemen om te doen wat nodig is om de klus te klaren. Het gaat duidelijk verder dan directe acties, omdat een topcoach de toekomst definieert en deze realistisch en bereikbaar maakt voor anderen.

 

Strategie

Topcoaches begrijpen ook strategie. Ze realiseren zich dat het transformeren van een visie in realiteit veranderingen vergen die in omvang groeien om tot radicale resultaten te komen. Het gaat niet altijd om de beschikbare middelen, maar hoe je die middelen maximaliseert. Iemands wil, energie, creativiteit, moed, vertrouwen en vastberadenheid om doelen te bereiken.

 

Actie!
In de onderstaande video zie je hoe topcoach Tony Robbins de meest succesvolle NBA-coach Pat Riley helpt om zijn niveau een stapje omhoog te krikken. Hij legt uit waarom het zo essentieel is om een doel smakelijk, begrijpelijk en bereikbaar te maken.