• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe bouw je een social media community voor jouw bedrijf?

De theorie heb ik al vaker uitgelegd in onder andere een blog op 42.bis.nl; Hoe bouw je een community op?  Over de praktijk heb ik vorige maand geschreven op de website van Vrouw en haar Netwerk – Ladies Business Club Hestia is here to stay!  Maar een combinatie van beiden heb ik nog niet eerder gemaakt. Hoe bouw je een community in de praktijk ten behoeve van jouw bedrijf?
 

Begin met het einde voor ogen 

Je hebt een prima product of leuke dienst, maar nog geen community. Hoe zorg je dat er een actieve community tot stand komt? Heel simpel; schrijf een social media plan. In het plan schrijf je jouw doelstellingen op en wat je in jouw community wilt doen. Ook op welk social media platform je de meeste kans van slagen hebt om een succesvolle community op te bouwen. Het belangrijkste in een plan is het noemen van data. Wanneer moet jouw community er staan? Wat ga jij op deze heugelijke dag doen? Een openingsevenement, een blog of toch iets anders neerzetten? Met Hestia heb ik volgens plan, voor 50 ondernemende vrouwen en een aantal mannen, een kick-off neergezet om de start van de Ladies Business club op een geschikte locatie in te luiden.

Eerst denken, dan doen

Het grootste voordeel van het maken van een social media plan, is dat het jou achteraf veel tijd gaat schelen. Je hebt duidelijk omschreven wat je wel en niet doet op social media. Bij iedere nieuwe uiting die je wilt maken op social media, hoef je niet steeds opnieuw te bedenken: past dit wel bij mijn doelstelling/dienst/product/persoon? Is dit wat mijn community wil horen of niet? Met een social media plan weet je al wat, wanneer en hoe je jouw boodschap en relevante informatie gaat verkondigen op social media. Hestia is niet openbaar, vandaar dat er een geheime community is voor de members. Voor marketing en branding doelstellingen is de club naast haar eigen website te vinden op LinkedIn met een bedrijfspagina en op Twitter.

Wees proactief 

Schrijf in jouw plan wat de doelstelling moet zijn van jouw community op social media en hoe je dit wilt bereiken. Dat kan heel simpel of heel uitgebreid zijn, zolang het maar duidelijk is wat de stappen zijn die je gaat nemen. Wil je meer weten over het schrijven van een social media plan? Gebruik Google om onderzoek te doen. Lees bijvoorbeeld de blog op Contentgirls van Hendrik-Jan over 5 +2 aandachtspuntjes bij Social Media. Hestia wil haar members helpen met het bereiken van doelstellingen op het gebied van promoten, sociaal en netwerk door de members in contact te brengen met andere members en partners, om op die wijze meer business te genereren.

Belangrijke zaken eerst 
Het werven van communityleden is voor een businessclub belangrijk om te overleven. Dankzij het plan weet je ook op welke social netwerken jij jouw community gaat oprichten. Nadat je een platform hebt aangemaakt is de eerste stap jouw eigen netwerk uit te nodigen om deel te nemen aan de community. En vergeet niet als ze lid zijn geworden om een welkomstbericht naar ieder nieuw communitylid toe te sturen. Begint het leden aantal te groeien en is er prima content aanwezig? Dan ben je klaar voor de volgende stap. Het werven van nieuwe communityleden buiten jouw netwerk. Hestia heeft voldoende leden nodig om effectief netwerken te kunnen waarborgen, zodat er meer business wordt gegenereerd door de members.

Denk in termen van winnen
Hoe laat je jouw community groeien? Een mogelijkheid om de community te laten groeien is om aan het netwerk te vragen om nieuwe communityleden te gaan werven. Dat kan in combinatie met een ledenwervingsactie. Heb je een budget tot je beschikking of de mogelijkheid om jouw dienst/product aan te bieden met een flinke korting, dan kan je dat in de actie meenemen. Een andere mogelijkheid om de community te laten groeien is om de leden mee te laten denken over hoe de community verder kan doorgroeien. Leg eerst uit waarom je wilt groeien (dat staat in jou social media plan) en vraag dan de community om advies. Wie weet wat voor mooie suggesties daar bij kunnen zitten? Idem de werkwijze van Hestia, betrek de members bij de groei van de community. Hestia hanteert de members only en invite only principles. Hierdoor liggen er voordelen voor de community alsook voor de members.

Eerst begrijpen, dan begrepen worden
Wederzijds begrip, daar gaat het om. Pas als we echt luisteren zullen we anderen begrijpen. Een mens heeft niet voor niets twee oren en één mond: daarmee kan hij twee keer zoveel luisteren als spreken. Volgens Covey komen bijna alle problemen voort uit gebrekkige communicatie. En dan met name uit ons onvermogen om echt, met inlevingsvermogen te luisteren naar de ander, zonder dat we meteen zelf willen reageren. De mogelijkheid om zelf te spreken en begrepen te worden, komt vervolgens vanzelf. Veel leiders zijn echter niet in staat om te luisteren: “ze zijn te vol van zichzelf en luisteren niet. Ze moeten meer tijd besteden aan het luisteren en aan het toelichten van de achtergronden van hun acties.” Indien we elkaar werkelijk begrijpen, zullen we creatiever worden in het oplossen van gezamenlijke problemen.
 

  • Bron; De zeven eigenschappen van effectief leiderschap door The Art of Management;
  • Dit is in de basis de club Hestia. Zowel voor een online community als een business club is wederzijds begrip essentieel om tot een succes uit te groeien.

Synergie
Als je een mooi platform hebt neergezet, en ook het werven van nieuwe leden is prima verlopen, dan wil je de leden niet verliezen doordat er niets meer te beleven valt in de community. Dus blijf het belangrijk, om zelf maar ook door de community, er regelmatig nieuwe input in de community terecht komt. Maak gebruik van de kennis en ideeën van de community. Communiceer regelmatig en duidelijk waar je mee bezig bent. Input van de community komt niet altijd vanzelf. Daar moet je naar vragen. Laat het de community weten wat voor input jij kunt gebruiken. Doordat je in communicatie gaat en blijft met de community kunnen er bijzondere creaties ontstaan. Ook hier is weer een parallel te vinden met Hestia. Net zo als een businessclub in stand houden, kost een community ook werk.

Leef vanuit je kracht en leer anderen inspireren
Deze eigenschap is nieuw. Wil je jouw doelen bereiken dan doe je Iedere dag doe je een stap in de juiste richting. Als manager/ community manager/ ondernemer ben jij degene (samen met anderen) waar de community of business om draait. Zit je goed in jouw vel? Draait de community en jouw business goed? Weet jij wat jouw plan is over vijf jaar? Doe je nu de juiste dingen dan zie je dat terug in jouw community en business. Jij inspireert op deze wijze anderen om ook een succes te maken van hun doelen. Met als doel dat jij ook over jouw community of business kan zeggen: Ladies Business Club Hestia is here to stay!