• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe de 5e verjaardag van mijn dochter mij de spiegel voor hield

 

 

 

Woensdag 31 juli 2018… De dag dat mijn lieve dochter 5 jaar is geworden. Haar 1e kroonjaar heeft me flink aan het denken gezet. In de aanloop naar haar verjaardag toe heb ik regelmatig foto’s van haar andere verjaardagen bekeken. Ik kan haast niet geloven dat de tijd zo snel is gegaan. Ze is zo snel groot en wijs geworden en ik kan me er niet aan onttrekken, dat ik toch veel momenten heb gemist. Hoe ga je als ondernemer het beste om met verplichtingen naast je ambitie?

Toen ik laatst een interview met scheidsrechter Bjorn Kuipers las, werd ik geconfronteerd met iets waar vele ondernemers zich in zullen herkennen. Kuipers is naast professioneel internationaal scheidsrechter ook franchisenemer bij Jumbo. Hij is dus altijd aan het werk. Kuipers komt uit een ondernemersgezin en zegt dat hij regelmatig verjaardagen van zijn kinderen aan zich voorbij moest laten gaan vanwege verplichtingen voor het werk of de onderneming. Dat zette me aan het denken.

Vanzelfsprekend
Terwijl wij ondernemers keihard werken om onze dromen waar te maken, moet onze achterban er maar mee zien te dealen. Dat is geen gemakkelijke opdracht en ook iets wat we ons wellicht te weinig beseffen. Uiteindelijk kom je toch jezelf tegen op belangrijke momenten zoals een verjaardag van je kind of partner. Dan zie je dat het allemaal niet vanzelfsprekend is. Dat het gemis wel degelijk van invloed kan zijn op je relaties. Daarom deel ik dit met je in dit artikel.

Onvoorwaardelijk
Tegelijkertijd is het ook een test om te zien hoe sterk de liefde is. De liefde tussen ouder en kind is onvoorwaardelijk en gaat doorgaans goed. Natuurlijk is er soms teleurstelling, maar het lijkt alsof er in deze relatie makkelijker vergeven wordt. Bij de liefde tussen de ouders is dat een ander verhaal. Die kan bekoelen en overgaan. Echter, als de band goed is, zou ook die relatie onvoorwaardelijk moeten zijn. Weten dat het goed zit en elkaar het beste gunnen.

Ruimte
Voor partners van ondernemers is het niet altijd even makkelijk om de ander de ruimte te geven voor het realiseren van de droom. Ik krijg regelmatig te horen ‘fijn he, dat dit allemaal kan’ waarin ze doelt op de vele momenten dat ik niet thuis ben. Zij moet dan alles alleen doen en ook al is het een sarcastische opmerking, het kan geen kwaad om haar af en toe die erkenning te geven. Als je daarmee een gespannen sfeer kan voorkomen en de ander een goed gevoel over zichzelf kan geven…

Tijd
Nu er 5 jaren voorbij zijn gevlogen zie ik hoe snel alles is gegaan en waarin ik mijn gezin tekort in heb gedaan. Het doet niets af aan mijn ambities, maar ik probeer me er wel meer bewust van te zijn dat zij mijn aandacht en liefde krijgen. Afgelopen weekend hebben we de verjaardag groots gevierd met familie. Ik zag weer hoe mooi het kan zijn als je met elkaar samen kunt zijn en genieten van mooie momenten, zoals een 5e verjaardag…

Conclusie
Dus hoe ga je het beste om met je verplichtingen naast je ambitie? Door vooral begrip te tonen en liefde te geven aan je naasten en te laten zien dat je het niet voor vanzelfsprekend neemt. Succes!