• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe de handelsmissie naar België uitgroeide tot een succes

Donderdag 15 december was het dan zover: De handelsmissie naar België! De aanloop naar de dag beloofde veel goeds. Er stonden twee bedrijfsbezoeken op de planning en niet bij de minste ondernemers. Ahmed Hilami (Flyer.be) heeft de grootste online drukkerij van België, is actief in vier landen en werd ontvangen door Koning Filip. Karen Depoorter (Callas Confiture) werd in 2012 uitgeroepen tot Gents Ondernemer van het Jaar. Amai…

 

Ondanks een paar afmeldingen door omstandigheden reisden we af met een groep van 13 deelnemers. In de bus was gratis WiFi aanwezig waardoor de deelnemers gewoon hun zaken konden blijven doen. Wat wil een ondernemer nog meer?

 

Aankomst in Gent
Het eerste bezoek was bij Callas Confiture van Karen Depoorter. Gent is een echte industriestad en de ondernemersgeest is zicht- en voelbaar. Wanneer Karen het productieproces van haar bedrijf uitlegt, straalt ze een en al passie uit. De verschillen met Nederland passeren ook de revue. 'Voor ons Belgen is het normaal om een hogere prijs te betalen voor een product, maar tegelijkertijd hechten we heel veel waarde aan de inhoud en kwaliteit van het product. We hebben liever minder maar beter'. Een van de deelnemers reageert daarop met 'In Nederland willen we veel voor weinig!'. De toon is gezet.

 

Storytelling
Karen geeft een belangrijke tip voor een succesvolle productpresentatie in België. 'We houden van het verhaal rondom het product, dus storytelling is heel belangrijk'. Ze vertelt dat het belangrijk is om in dat verhaal te vermelden dat de kwaliteit in orde is. Belgen zijn gewend om het product te mogen proeven en uit te proberen om ermee vertrouwd te raken. Dat geldt ook voor de distributie. 'Deze moet in de juiste context worden gedaan, zodat het proces past bij het verhaal'. Dat kan je ook goed zien in de Jupiler commercials.

 

Tijd en geduld
We hebben vaker vermeld dat ondernemers in België tijd en geduld moeten hebben. Dat het opbouwen van een relatie belangrijk is. In de praktijk was dan ook goed te zien dat Karen uitgebreid de tijd nam om over haar bedrijf en product te vertellen. 'In Nederland moet het snel gaan, er moet volume worden gedraaid en handel gedreven'. Haar eerste kennismaking met de Nederlandse handelsgeest verliep niet best. Boos en geïrriteerd reed ze terug naar België. 'Het bedrijf wilde alleen maar weten of ze het product konden verhandelen, hoeveel marge ze konden pakken en hoeveel volume ze konden draaien'. Amai…

 

Onderweg naar Brugge
Van Gent reden we met de touringcar naar Brugge. Als je een Belg vraagt naar de mooiste stad van het land, dan zal Brugge vaak de revue passeren! Rond 17.00 uur kwamen we aan bij Flyer.be. Het moderne gebouw straalt uit dat er rekening wordt gehouden met het gegeven dat de eerste indruk telt. Bij de deur worden we ontvangen door de heren Ahmed Hilami en Schauvliege. Op jonge leeftijd verhuisde Ahmed hij met zijn familie van Marokko naar het Franstalige gedeelte van België. Daar leerde hij de Franse taal, waarna de familie verhuisde naar het Nederlandstalige deel van België. Hilami gaf aan dat hij door deze verhuizingen drie talen vloeiend spreekt.

Proces, proces, proces
Tijdens de rondleiding zag je de verbazing op de gezichten van de deelnemers tijdens de gepassioneerde verhalen van de heer Hilami. De ondernemers leerden dat een proces binnen je bedrijf ontzettend belangrijk is en dat dit ervoor kan zorgen dat je optimaal kan werken. Om dit kracht bij te zetten, is het verstandig om bedrijfsprocessen te automatiseren. 'Althans dat heeft voor mij gewerkt', zegt de heer Hilami erachteraan. Na de rondleiding kregen de deelnemers de mogelijkheid om te netwerken met Belgische ondernemers onder het genot van een heerlijk hapje en drankje.

Actie!
Bij de volgende handelsmissie zullen we je voorbereiden op het lagere tempo, de tijd en het benodigde geduld die noodzakelijk zijn voor business in en met België. Bespaar jezelf de tijd en moeite en investeer in je succes over de grens!