• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe de ondernemersgeest van Ice Cube het succes is achter ‘Straight outta Compton’

11 augustus ging de film ‘Straight outta Compton’ in première. Een film die het verhaal vertelt van de Amerikaanse hiphopgroep N.W.A. waar Ice Cube en Dr. Dre zijn begonnen. De verkoopcijfers liegen er niet om. De film is een monsterhit! Volgens de Volkskrant komt dat door de nostalgie die de film oproept en de parallel met de huidige politierepressie in Amerika. Wat mij betreft biedt de film ook inspiratie omdat het inzage geeft in ondernemersgeest. De ondernemersgeest van Dr. Dre in eerste instantie, maar later in de film vooral die van Ice Cube. Benieuwd waarom?

Ice Cube is een van de producers van de film. Met zijn bedrijf Cube Vision heeft hij al vele films geproduceerd en uitgebracht. Hij heeft op slimme wijze zijn schrijverstalent uitgebreid, van liedteksten tot scenarioschrijver voor films en tv-series zoals ‘Barbershop, Friday en Are We There Yet?’. In ‘Straight out of Compton’ gaat het over het succesverhaal van groep die de rapmuziek voor altijd veranderde en waarvan de invloeden vandaag de dag nog te horen zijn.

Pionieren
In 1987 gebruikten vijf jonge mannen als culturele rebellen openhartige teksten en hardcore beats om hun frustraties en woede over hun leven in één van de meest gevaarlijke buurten van Amerika te uiten en creëerden hiermee een machtig wapen. Met hun muziek, attitude en talent vochten ze tegen de autoriteiten die hen onder de duim wilden houden. In hun teksten vertelden ze de waarheid over het leven in de ‘hood’ en begonnen ze een sociale revolutie die nog steeds invloed heeft op de hedendaagse samenleving. Hun pioniersrol heeft rappers zoals Tupac, Eminem, Snoop Dogg en zelfs de huidige populaire rapper Kendrick Lamer voortgebracht.

Succes
N.W.A.'s gangsterrap sprak een veel groter en breder publiek aan dan ze ooit konden vermoeden. Dit kwam o.a. door realistische liedteksten waartegen de FBI keihard protesteert, terwijl dit de groep juist inspireerde en nog meer faam bracht. Compton biedt als achterbuurt een behoorlijk uitzichtloos bestaan door de alomtegenwoordige drugs en bendegeweld. Het publiek had hier herkenning bij vanwege het gewelddadige leven, armoede en corrupte politie in Compton.

Gerelateerd: Zlatan Ibrahimovic, ondernemer van de straat

Ondernemende rappers
De mannen van N.W.A. voelden zich muzikaal achtergesteld. De rappers uit New York bepaalden de toon, terwijl in Los Angeles R&B uit de jaren zeventig de dominante muziekstroom vormde. Muzikaal genie Dr. Dre benadert vriend Eazy-E met de vraag of hij (met zijn drugsgeld) niet wil investeren in een studio. Dre heeft grootste plannen voor het produceren van muziek. Ice Cube is dan al betrokken bij de liedteksten. Eazy-E stapt op aandringen van Dre de studio in en blijkt een unieke sound te hebben. Een sound die zo opvalt dat manager Jerry Heller zich aandient.

Misbruik van macht
Jerry werpt zich op als vaderfiguur, maar ondermijnt de jongens ook als uitbuiter met de nodige interne strubbelingen als gevolg. Ice Cube voelt zich gebruikt, omdat er problemen waren rondom zijn contract en betalingen terwijl hij bijna alle liedteksten schreef. Ondanks het succes van de groep stapte hij uit de groep en begon voor zichzelf en betaalde daarnaast een studie architectuur van het geld dat hij N.W.A. verdiende voor het geval hij het niet zou maken met rap.

Ice Cube, de ondernemer
O'Shea Jackson, de echte naam van Ice Cube, staat bekend om zijn politieke, sociale en controversiële teksten. Het is tekenend voor zijn maatschappelijke betrokkenheid. Vanuit zijn schrijverstalent heeft hij zijn bedrijf Cube Vision opgericht en in zijn producties combineert hij vermaak met een boodschap. Hij woont nog steeds in South Central Los Angeles en stopt zijn geld in het getto om de buurt te verbeteren.

Weer een voorbeeld van een succesvolle ondernemer, die vanuit zijn passie een businessmodel creëerde. Hij groeide op in een uitzichtloze omgeving, maar dat motiveert hem waarschijnlijk nog harder om werk van zichzelf te maken. En sterker nog, hij doet het niet alleen voor zichzelf maar stimuleert met zijn voorbeeldgedrag ook de huidige generatie… Straight out of Compton!

Gerelateerd: David Goncalves, The Voice van ondernemers