• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe de relatie tussen ambitieuze Ian en niet-ambitieuze Melissa stand houdt

Er zijn verschillende type mensen, maar voor dit artikel beperk ik me even tot mensen met en zonder ambitie. We schrijven veel over de jacht naar succes, zelfontwikkeling en (internationaal) ondernemen. De 200 artikelen van de afgelopen twee maanden zijn goed ontvangen en er zaten ook artikelen tussen, waarbij de nadruk wordt gelegd op het relationele aspect. Zowel met collega’s, klanten maar zeer zeker ook met partners. Hoe houden een ambitieus en een niet-ambitieus persoon hun relatie goed?

Ondanks dat we in onze artikelen praktische tips en handvatten geven, is er niet op elke vraag een antwoord. Binnen ons netwerk is het me opgevallen dat het aan de buitenkant niet opvalt, maar dat dit verandert naarmate de band met je klant of businesspartner zich ontwikkelt. In het eerdere artikel ‘Welke type moet je daten als ondernemer?’ worden tips gegeven door een ervaringsdeskundige. Die tips werken goed voor hem en zijn vriendin. Conclusie: het is in iedere relatie anders. Voor het gemak noem ik de ambitieuze man in dit artikel Ian en de niet-ambitieuze vrouw Melissa.

Ambitieuze Ian
Aan het begin van de relatie hadden Ian en Melissa dromen over de toekomst. Ian is altijd een ambitieuze man geweest, die succesvol wilde zijn in loondienst. Melissa had van haar passie al haar werk gemaakt en was dus content met haar werk bij de kinderopvang. Twee werelden die op dat moment nog goed gingen. Op een dag is Ian het zat om geremd te worden in zijn ambitie en neemt een rigoureus besluit. Hij zegt zijn baan op en stort zich, na 2 jaar te hebben georiënteerd, op het ondernemerschap.

Niet-ambitieuze Melissa
Zo content als ze is, begrijpt Melissa het besluit van haar partner en zegt haar steun toe. In de praktijk blijkt dit echter moeilijk te zijn, want om succesvol te zijn moeten de dingen toch anders worden gedaan dan zij tot op dat moment gewend was. Ian is constant aan het werk, ook in het weekend en doordeweeks in de avond, spreekt collegaondernemers en heeft ineens minder tijd voor haar. De eerste zorgen zijn een teken aan de wand. Hoe om te gaan met deze nieuwe situatie?

Gerelateerd: Welk type moet je daten als ondernemer?

Tijd en geduld
Steeds vaker is er sprake van irritatie onderling. Steeds vaker gaat Melissa alleen naar bed. Steeds vaker zit ze alleen aan tafel… Wellicht een bekend verschijnsel voor starters en ondernemers die dit stadium al gepasseerd zijn. Ian legt continue uit, Melissa voelt zich eenzaam. Het lijkt zich te ontwikkelen tot een drama en Melissa ziet haar toekomstplannen steeds waziger worden. Ian lost alles op met de zin ‘Melissa, heb tijd en geduld. Het komt goed’…

Komt het ook goed?
De relatie wordt natuurlijk op de proef gesteld. Michelle Obama heeft een keer in een interview het volgende antwoord gegeven op deze gestelde vraag. ‘Mijn man is altijd iemand geweest die van zichzelf wist dat hij succesvol zou zijn. Ondanks dat ik ook ambities had, heb ik mezelf weggecijferd toen hij definitief de politiek in ging en naar het hoogst haalbare streefde. We konden niet beiden onze ambities tegelijk realiseren, iets wat ik ook van eerdere ‘First Wives’ heb gehoord in interviews. Het was niet altijd makkelijk, maar het scheelde dat ik Barack een leuk persoon vind. Als je met iemand bent, die je leuk vindt dan blijf je niet lang boos op diegene als er ruzie of onenigheid is. De belangrijkste les die ik kan meegeven is dat je als koppel een team moet vormen. Communiceer samen, evalueer samen, wees betrokken samen. En het belangrijkste van al… Blijf positief samen. Om vooruitgang te boeken moet je samen die figuurlijke berg beklimmen en af en toe bezeer je je knie of glijd je uit. Toch zet je de schouders eronder en ga je gewoon door omdat je dat verlangen hebt. Als dat succes behaald is, dan weet je hoeveel het je waard is. Houd het einddoel daarom duidelijk in zicht voor elkaar. Dan kan het niet anders dan dat het goed komt!’.

Gerelateerd: Relaties en de emotionele bankrekening

Actie
Leer van anderen die hetzelfde hebben ervaren en hoe zij ermee zijn omgegaan. Betrek elkaar zodat er wederzijds begrip ontstaat. Als er spanning is in de relatie gaat dat ten koste van de spirit en energie, terwijl die juist ontzettend nodig zijn om die moeilijke weg te bewandelen. Besef dat het niet makkelijk zal zijn en dat je juist daarom de krachten bundelt. Veel succes! Deel je gedachten met ons door een comment te plaatsen J

Gerelateerd: Wat is het geheim van succesvolle relaties?