• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe DJ Hardwell, Chuckie en Afrojack werden geïnspireerd door Curaçao

 

 

 

**Deze DJ’s genieten wereldwijde bekendheid, roem en faam. In hun muziek zijn stijlen en invloeden te herkennen, die herleiden naar een muziekgenre dat werd uitgevonden door twee heren uit Curaçao. In de tijd dat deze twee mannen hot waren, hoefde je alleen maar te zeggen dat ze ergens draaiden en je had garantie voor uitverkochte feestjes. Wie zijn deze twee koningen die aan de basis stonden van een muziekgenre dat wereldwijd bekend werd?**

 

Het gaat om DJ Moortje en MC Pester die bekend staan als de grondleggers van de ‘bobbeling’ muziek. Ook wel bekend als ‘Bubbling’. Een muziekstijl die ook vandaag de dag nog populariteit geniet, waarbij vooral de manier hoe je erop danst veel los maakt bij mensen. Opzwepende ritmes, sensuele bewegingen en de eerste ‘dance battles’ op de dansvloer. Deze muziekstijl staat ook wel bekend als het geluid van de Antilliaanse immigranten die in de jaren ’80 naar Nederland kwamen.

 

**Documentaire**

Vorig jaar verscheen er op NPO een documentaire over dit verhaal, maar uiteindelijk werden er meerdere verhalen vertelt. Naast het ontstaan van een aanstekelijke muziekstroming en hoe hedendaagse artiesten daardoor zijn beïnvloed, kaart de documentaire ook aan hoe de muziek weergaf waar een generatie mensen die nieuw in Nederland waren tegenaan liepen. Toch is het vooral het verhaal van twee mannen die geschiedenis schrijven, maar daar niet de credits voor krijgen.

 

**Bubbling**

‘De best dansbare en meest gezellige muziek die er is’ aldus Hardwell. Het ontstaat als DJ Moortje een populaire dancehallplaat versneld afspeelt. De versnelling geeft de muziek een super dansbare beat, die uitnodigt om met de billen te schudden. Volgens MC Pester heeft de beat op zo een manier iets weg van de traditionele Antilliaanse Tambú. In de documentaire vertelt hij heel enthousiast over zijn bijdrage aan de revolutionaire muziekstijl en hoe ‘bubbling’ is begonnen.

 

**Meer dan muziek**

Wanneer de muziek gedraaid wordt, spreekt MC Pester teksten uit op de melodie. Beide heren doen dus beide hun ding wat gezamenlijk een bom wordt, zo zegt DJ Moortje. Zowel qua muziek als qua symbolische waarde. Volgens de heren gaf ‘bubbling’ hun generatie hoop, kracht en eigen verworven creatieve vrijheid. De ‘bubbling feestjes’ werden een uitgaansplek waar Antilliaanse jongeren nooit bang hoefden te zijn om te worden geweigerd aan de deur.

 

**Internationaal**

De heren merken ook op dat er een wereldwijde muziekstijl is ontstaan in het kleine Nederland. Internationale dj’s zeggen dat zijn beïnvloed door ‘bubbling’. Zo zegt Hardwell dat ‘bubbling’ heel veel voor zijn carrière heeft betekend. ‘Bubbling laat de kracht van onze samenleving zien, waarin zowel de gabber als bubblingmuziek zijn ontstaan. Zonder die mengelmoes aan mensen, had bubbling nooit bestaan om uiteindelijk samen met Dance, Nederlands grootse muzikale exportproduct te worden’.

 

**Actie!**

Het is mooi om te zien hoe twee heren uit Curaçao de wereld hebben veranderd zonder dat mensen dat weten. Bekijk de documentaire via deze [link](https://www.npo3.nl//bubbling-bandje-64)!