• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe donkere ondernemers strijden tegen stereotyperend gedrag

‘Jeetje, je lijkt bijna blank!’. Ik geloof mijn oren niet; tijdens een businessmeeting met een klant, van Surinaamse komaf, probeer ik een vervolgafspraak in te plannen, omdat de afspraak van vanavond heel moeizaam tot stand kwam. Ik vraag door op dag en tijd, wanneer ik dit verwijt moet incasseren. Moet ik mijn werkwijze aanpassen om dit soort kortzichtige opmerkingen te vermijden?

Als jonge ondernemers en co-founders hebben Silvino en ik ons vaak moeten bewijzen voordat men ons serieus nam. Nu gaat het gelukkig goed en komt het niet meer zo vaak voor. Toch kreeg ik vorige week te maken met iets waar ik voor het laatst mee te maken kreeg op de middelbare school. Ik werd tweemaal geconfronteerd met een identiteitsvraagstuk. Als donkere man zou ik niet het ‘verwachte’ gedrag hebben. Ik ging er goed mee om, maar van binnen kookte ik…. Waarom?

Zwart-wit
Anno 2017 had ik verwacht dat mensen inmiddels wel voldoende kennis hebben om te weten dat je huidskleur niet bepalend is voor hoe jij je moet gedragen. Barack Obama is als eerste Afro-Amerikaanse president een voorbeeld, maar ook binnen Nederlandstalige kringen hebben we in de persoon van Humberto Tan een rolmodel. Deze mannen tonen alles behalve stereotyperende gedragsvormen. Daaruit blijkt toch al dat het niet ‘zwart-wit’ is?

‘Tokkies’ of ‘yuppers’
Bij blanke mensen is er een verschil tussen ‘tokkies’ en ‘yuppies’. Vroeger noemde je dat een verschil tussen arbeiders en aristocraten. Dit verschil uit zich vaak in asociaal of gedistingeerd gedrag. Zo geldt dat ook voor mensen met een andere huidskleur. Toch word je als donkere man uitgemaakt voor ‘bounty’ of ben je ‘verkaast’ als je met tijd en planningen werkt, een rustige indruk maakt of niet naar R&B of hiphop luistert. Een bekrompen mindset waar je geen succes mee behaalt…

Succes
Succes, succes, succes… Dit woord gebruiken wij best veel bij Internationaal Ambitieus. Heeft het op een gegeven moment dan nog wel dezelfde waarde en inhoud? Ik denk van wel. Zeker zolang mensen nog op elkaar blijven neerkijken en hun eigen projecties op anderen afbeelden. Succes is een breed begrip. Het betekent niet altijd financieel onafhankelijk zijn of je droompartner vinden. Als een kind leert fietsen en het uiteindelijk lukt, is dat ook al een succes te noemen.

Succesvol gedrag
Of je nou donker bent of niet of de ambitie hebt om succesvol te worden als ondernemer of in je carrière; succesvol gedrag kent geen kleur. Wanneer je mensen gaat modelleren die ergens succesvol in zijn waar jij ook succes in wilt behalen, dan zal je zien dat er bij je analyse niets over kleur of stereotyperend gedrag wordt genoemd. Focus en effectiviteit vergen tijdsbesef. Visie vergt plannen. Leiding geven vergt structuur. Dat ik als donkere man die eigenschappen toon, maakt me niet minder donker, maar wel succesvoller in het behalen van mijn doel!

Actie!
Nee, ik pas mijn werkwijze niet aan. Het hogere doel is niet voldoen aan de stereotype, maar het najagen van succesvol gedrag. En dat kent gelukkig geen kleur…

 

9 maart staan er twee donkere ondernemers op het podium bij Speaker's Night. Zij zullen met hun verhalen duidelijk maken welk gedrag hen succes heeft gebracht…