Wanneer we geconfronteerd worden met tegenslagen en uitdagingen, horen we altijd het advies om positief te blijven. Hoe groter de uitdaging, des te groter de kans dat we het positieve denken onrealistisch vinden. Het is ontzettend moeilijk om de motivatie te vinden je te focussen op het positieve, wanneer het positieve niets meer lijkt dan een verlangen. Het ware obstakel is dat ons brein geneigd is om de focus te leggen op bedreigingen. Dit overlevingsmechanisme is de mens goedgezind geweest in de tijd dat we nog jaagden en verzamelden. Elke dag leefden we met het idee dat er een grote kans bestond om gedood te worden door iemand of iets in onze directe omgeving. Hoe doen we dat vandaag de dag?
Dat overlevingsmechanisme is alweer eeuwen geleden. Tegenwoordig creëert dit mechanisme pessimisme en negativiteit, omdat het de neiging heeft om het brein te doen afdwalen. De focus valt weg. Deze bedreigingen vergroten de gedachte dat dingen slecht gaan of zullen gaan. Wanneer de bedreiging realistisch is en op je loert, zal dit mechanisme in je voordeel werken. Wanneer de bedreiging een idee is en jij twee maanden bezig bent met een project waarbij je er van overtuigd bent dat het gaat floppen, dan zal dit mechanisme een zweverig gevoel van realiteit creëren dat verwoestend kan werken in je leven. Wat is de invloed hiervan op je prestatie en gezondheid?
Positiviteit en je gezondheid
Pessimisme is een groot probleem want het is slecht voor je gezondheid. Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat optimisten fysiek en psychologisch gezonder zijn dan pessimisten. Professor Martin Seligman van de Universiteit van Penssylvania heeft geconcludeerd dat er een hogere mate van depressie voorkomt bij mensen, die een pessimistische toenadering hebben jegens hun mislukkingen of persoonlijke tekortkomingen. Optimisten zien hun falen vooral als leermomenten en geloven dat ze in de toekomst beter zullen presteren.
Gerelateerd: 4 vragen om je zelfvertrouwen te ontwikkelen als jongere
Onderzoek
Seligman heeft met een team onderzoekers de fysieke gezondheid geëxamineerd door een paar mensen tussen de leeftijden 25 en 65 jaar te volgen. Daarbij werd gekeken hoe hun niveau van pessimisme of optimisme beïnvloed werd door hun gezondheid. De resultaten waren duidelijk en toonden aan dat de gezondheid van pessimisten sneller verslechten bij het ouder worden. Optimisten scoorden laag bij hartziektes en juist hoog bij levensloopprognose. Daar kwam ook nog eens bij kijken dat pessimisme geassocieerd wordt met een zwak immuunsysteem voor tumors en infecties. Om hier kracht bij te zetten heeft Seligman zowel de optimisten als pessimisten geïnjecteerd met een virus om te meten in hoeverre de immuunsystemen reageerden. 3x raden bij wie het immuunsysteem sterker scoorde?
Positiviteit en prestaties
Een positieve houding is niet alleen goed voor je gezondheid. Seligman heeft ook het verband tussen positiviteit en prestaties onderzocht en nam hierbij als proefkonijn verkoopmedewerkers. Hij maakte onderscheid tussen optimisme en pessimisme en keek ook naar hoe zij zijn omgegaan met de teleurstellingen bij het niet behalen van de persoonlijke doelen. Optimistische verkoper verkochten 37% meer dan de pessimisten, die ook nog eens 2x zo snel uit dienst ging in een jaar.
Actie
Niemand heeft meer onderzoek gedaan naar positiviteit dan Seligman. Hij gelooft ook in de bekwaamheid om pessimistische gedachten en neigingen om te zetten met weinig moeite en wetenschap. Sterker nog, zijn onderzoek toont aan dat mensen pessimisme kunnen transformeren naar positieve gedachten door simpele technieken, die duurzame veranderingen in gedrag creëren lang nadat deze zijn ontdekt. Je hersenen hebben slechts een klein beetje hulp nodig om de negatieve stem van binnen te overwinnen.
Lees hierover meer in het vervolg op dit artikel ‘2 stappen om negativiteit te bestrijden’
Recente reacties