• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe ik de kracht uit mezelf naar buiten bracht (deel 14)

Nu je in deel 13 hebt geleerd hoe en welke vraag jij jezelf moet stellen om te krijgen wat je nastreeft is het tijd om te kijken naar de 5 stappen voor voorspoed. Daarnaast staan we stil bij de kern van emotionele fitheid. Een absolute must om de kracht uit jezelf naar buiten te brengen.

Van donderdag 7 april tot en met zondag 10 april woonde ik het vierdaagse seminar ‘Unleash The Power Within’ van Tony Robbins bij. Tony staat bekend als de nummer 1 coach en motivatiespreker ter wereld. Al ruim veertig jaar staat hij absoluut aan de top en coacht hij mensen zoals Oprah Winfrey, Serena Williams, oud-president Bill Clinton en de ‘Wolverine’acteur Hugh Jackman. In deze blogserie deel ik mijn opgedane kennis en ervaring met je, zodat ook jij de kracht van binnenuit kan ontketenen.

 

5 stappen voor voorspoed
… zodat je een fantastische toekomst zal hebben. Mensen doen meer om pijn te vermijden, dan om plezier te hebben. Je zal een burn-out krijgen als je blijft pushen, maar wanneer je wordt getrokken, betekent dat je aan het toewerken bent naar een geweldige toekomst.

1) Fysiologie      : de fundering van alle effectieve verandering
2) Focus            : focus is gevoel en gevoel is leven
3) Taal/betekenis: de betekenis die je geeft aan iets komt voort uit emotie, emotie is leven
4) Reden            : creëer een geweldige toekomst, een reden om je ‘skills’ te gebruiken
5) Identiteit         : we doen niet wat we kunnen, we leven wat we geloven dat we zijn

De kern van emotionele fitheid
De verhouding van deze 5 stappen kan je als volgt weergeven:

Stap 1
Als motie gelijk staat aan emotie, dan kan jij je emotionele staat beïnvloeden door middel van beweging ofwel fysiologie. Daarom is fysiologie de fundering van alle effectieve verandering. Denk maar eens aan momenten waarop je een behoorlijke inspanning aan het verrichten was. Zat je energie niet wat hoger? Was je adrenaline niet in een piekstaat? Hoe voelde jij je toen? Als het goed is moet jij je krachtig en energiek hebben gevoeld. Een heerlijk gevoel alsof je de wereld aan kan.

Stap 2
Focus is belangrijk omdat waar jij je op focust bepalend is voor je gevoel. Focus jij je op de dingen die goed gaan in je leven? Dan is je leven positief gestemd. Focus jij je op de dingen die niet goed gaan? Dan is je leven waarschijnlijk een ‘hel’.

Stap 3
Met taal en betekenis kan je jouw associaties die je legt aan gebeurtenissen veranderen. Zo kan je een negatieve betekenis ombuigen naar een positieve. In Londen gaf Tony als voorbeeld dat wanneer er een filmpje van een trein voorbij kwam, dat dit betekende dat iedereen moest staan en springen en juichen. En dat terwijl dat treintje symbool stond voor een technische storing. Heel vervelend voor hem tijdens het spreken, maar door de betekenis te veranderen kan je andere emoties creëren.

Stap 4
Als je voorspoed wilt, moet je voor jezelf ook een aantrekkelijke en opwindende reden benoemen. Als jouw reden bijvoorbeeld is ‘ik ga afvallen omdat iedereen dat doet’ dan zal je geen blijvend succes behalen, maar als je reden is ‘ik wil een fit en vitaal persoon worden om zo al mijn dromen te realiseren’ dan is je reden ineens opwindend en aantrekkelijk.

Stap 5
Identiteit is allesbepalend. Als jij jezelf vertelt dat je iets niet kan omdat dat je zelfbeeld is, dan heb je het idee dat jouw identiteit je voorschrijft dat je iets niet kan. Bijvoorbeeld ‘ik ben een machoman en machomannen tonen geen emotie’. Dan maak je jezelf wijs dat je geen emotie kan tonen, terwijl je van binnen misschien wel ontzettend veel behoefte hebt aan het tonen van je emoties. Terug naar het voorbeeld van het afvallen:

‘Ik heb alle diëten al uitgeprobeerd en het lukt niet, dus ik het is niet voor me weggelegd. Ben nou eenmaal iemand met zware botten dus ik weeg zwaar’. Je gaat geloven in je eigen excuses. Als je dit omdraait en zegt ‘ik ben op weg om een fit en vitaal persoon te worden dus ik slechte voeding past niet bij wie ik wil zijn’ dan heb je een grotere kans van slagen omdat je er nu ineens in kan geloven.

Actie!
Ga aan de slag met deze 5 stappen en deel je bevindingen met me. Dat kan via de sociale mediakanalen of gewoon via ons mailadres.

Voor deze blogserie is het belangrijk om te weten dat het materiaal van Tony allemaal tot stand is gekomen door onderzoek door zowel van Tony als van zijn researchafdeling. Om te weten hoe we als mens blijvende verandering in onszelf en anderen kunnen creëren, heeft Tony onderzoek gedaan naar wat ons als mens vormt. Dit onderzoek heeft hem in staat gesteld om 50 miljoen mensen van 80 verschillende landen te helpen door ze fundamentele tools en strategieën te bieden, waarmee ze hun capaciteiten kunnen maximaliseren en de snelheid kunnen meten waarmee ze hun ware doelen en wensen kunnen behalen. De researchafdeling verzamelt en analyseert alle informatie en legt gemeenschappelijke patronen. Hij haalt het bij de beste mensen in hun vak om tot het allerbeste resultaat te komen.