• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe ik de kracht uit mezelf naar buiten bracht (deel 19)

In deel 18 heb je jouw 'Rad van het Leven' in kaart kunnen brengen en weet je dat je vooruitgang aan de hand van 3 pilaren kan realiseren. Nu is het tijd om te kijken naar strategieën en de basis van waaruit je jouw leven vorm kan geven. Waarom doen we wat we doen? Waarom denken we wat we denken? Hoe kunnen we dat beïnvloeden en hervormen om het succes dat we voor ogen hebben na te streven?

Van donderdag 7 april tot en met zondag 10 april woonde ik het vierdaagse seminar ‘Unleash The Power Within’ van Tony Robbins bij. Tony staat bekend als de nummer 1 coach en motivatiespreker ter wereld. Al ruim veertig jaar staat hij absoluut aan de top en coacht hij mensen zoals Oprah Winfrey, Serena Williams, oud-president Bill Clinton en de ‘Wolverine’acteur Hugh Jackman. In deze blogserie deel ik mijn opgedane kennis en ervaring met je, zodat ook jij de kracht van binnenuit kan ontketenen.

Strategieën
Leren is een creatie van een relatie tussen het bekende en het onbekende. Een strategie is een specifieke manier van het organiseren van je middelen om op consistente wijze een specifiek resultaat te produceren. Een recept helpt ons om een specifiek doel te raken. Als je het recept volgt voor het maken van chocoladetaart, dan ga je voor het doel van smaak (specifiek). Een metafoor is de beste manier om te leren. Neem een ding wat je niet kent en een ding wat je wel kent en verbindt deze met elkaar. Motivatie is een vorm van honger, drijf of ‘leverage’.

Een strategie aan het licht brengen
Om een recept van iemand anders te krijgen, moet je vier dingen uitzoeken. Je begint met de ingrediënten die je met je vijf zintuigen waar kunt nemen, intern of extern. Wat zijn de ingrediënten voor het bakken van een ‘menselijke’ taart, oftewel de vijf zintuigen om het leven te ervaren? De vijf zintuigen zijn visueel, gehoor, gevoel, ruiken en smaak. Vervolgens bekijk je de hoeveelheden en kwalificaties. Is het glad, zacht, stijf, hard, snel of traag? Daarna ga je over op volgorde en verloop. Als je de volgorde en het verloop verandert, verandert het de ervaring.

Syntaxis (zinsopbouw) houdt in de exacte volgorde en het verloop dat noodzakelijk is om een specifiek resultaat te produceren. Er is een groot verschil tussen ‘de hond heeft Johnny gebeten’ en ‘Johnny heeft de hond gebeten’. Tenslotte bepaal je de intensiteit en duur. Hoe je jouw lichaam gebruikt (fysiologie) bepaalt hoe je recept gekookt wordt. De intensiteit en duur van je fysiologie is als de oven die de strategie produceert. ‘Zet de kok in de keuken!’. Besef daarbij dat zekerheid van binnenuit jezelf wordt gecreëerd en niet door je omgeving.

 

Waarden
Bewust en onbewust. Ben je in conflict met je waarden? De reden waarom je ervoor werkt kan een droom zijn of iets wat je wilt vermijden. Waarden zijn de emotionele staten waarvan we geloven dat die het meest belangrijk zijn om te ervaren of te vermijden. Daarbij zijn er twee doelen m.b.t. deze waarden. Gaat het om 1. waarden waar je naar toe beweegt of 2. waarden waar je van weg loopt (vermijden)? Er is niets wat een persoon doet wat niet een poging is die tegemoet komt aan hun behoefte.

Overtuigingen
Er zijn twee type overtuigingen, namelijk globale overtuigingen en regels. Bij globale overtuigingen gaat het om wat het voor jou is. We krijgen allen waar we naar op zoek zijn. Bijv. ‘het leven is K…’ of ‘het leven is een feestje’. En bij regels kan je als voorbeeld nemen wat het voor jou betekent als iemand zijn stem voor jou verheft. Betekent dit voor jou dat diegene niet van je houdt of juist wel? Met andere woorden, de associaties die wij leggen met betekenissen geven vorm aan onze overtuigingen en daarmee ook ons gedrag. Wat moet er voor jou gebeuren om je succesvol te voelen?

Voor deze blogserie is het belangrijk om te weten dat het materiaal van Tony allemaal tot stand is gekomen door onderzoek door zowel van Tony als van zijn researchafdeling. Om te weten hoe we als mens blijvende verandering in onszelf en anderen kunnen creëren, heeft Tony onderzoek gedaan naar wat ons als mens vormt. Dit onderzoek heeft hem in staat gesteld om 50 miljoen mensen van 80 verschillende landen te helpen door ze fundamentele tools en strategieën te bieden, waarmee ze hun capaciteiten kunnen maximaliseren en de snelheid kunnen meten waarmee ze hun ware doelen en wensen kunnen behalen. De researchafdeling verzamelt en analyseert alle informatie en legt gemeenschappelijke patronen. Hij haalt het bij de beste mensen in hun vak om tot het allerbeste resultaat te komen.